...

Kookboek: Wild Plukken

door | 27 jun 2018 | Kookboeken, Wildplukken

Print Friendly, PDF & Email

In dit boek nemen Leoniek en Yvet je mee de Hollandse natuur in, aan de hand van de seizoenen. Net zoals zij dit doen tijdens de workshops wildplukken met De Buitenkeuken. Hier is het duo begonnen, om mensen bewust te willen maken van alle smaakvolle eetbare planten, bessen, zaden en noten om ons heen. In Wild Plukken zijn alle planten op een rijtje gezet, duidelijk gefotografeerd, met achtergrondinformatie voorzien en begeleid door lekkere en eenvoudig te maken recepten.

Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer
Leoniek rent van jongs af aan door de tuin, plukte bloemen en planten en maakte papjes van heerlijk geurende kruiden. Thuis wisten haar moeder en tante veel over eetbare planten en vertelden hier graag over. Later leert Leoniek hierover meer van twee herbalisten bij wie zij een tijd in opleiding was. Yvet was als voedingscoach al jaren bezig met gezond eten, maar had geen benul van wilde, eetbare planten. Tot vriendin Leoniek een stukje wilde daslook liet proeven, terwijl zij samen in het bos wandelden. Wauw, dat smaakte naar meer! Al snel ontstond het idee om samen workshops te geven onder de naam De Buitenkeuken, waar Leoniek haar kennis kon verspreiden over planten, bessen en noten. Yvet zich kon uitleven in de keuken door met de deelnemers heerlijke, gezonde gerechtjes te maken.

Plukken uit de buitenkeuken
Het hele jaar rond is er in de natuur om ons heen een prachtig aanbod van specialiteiten. Van de jonge planten die opkomen in het voorjaar tot de bessen en de noten in het najaar. Na veel enthousiaste reacties van deelnemers, leek het de dames een leuk idee om hier een boek aan te wijden. En dat is gelukt! Wat begon met het idee om de twintig meest voorkomende, eetbare planten te beschrijven, is gegroeid tot een boek over wildplukken met meer dan vijftig heerlijke, eetbare gewassen en de medicinale werking per plant en recepten.

Recepten
De receptuur bij de selectie eetbare gewassen is eenvoudig, waardoor je met snelle recepten de wild geplukte planten, zaden en/of noten in een handomdraai op tafel kunt zetten. De meeste recepten bevatten dan ook niet meer dan zes ingrediënten, waaruit de eenvoud naar voren komt. De recepten zijn echter erg verassend en geven je een goed idee hoe deze gewassen bereid kunnen worden. Tevens wordt duidelijk waar je de planten het beste voor kunt gebruiken bij klachten, van verkoudheid tot constipatie.

Lay-out
De indeling van het boek is vrij eenvoudig, het begint dan ook met het eerste plukseizoen van het jaar: de periode maart en april. Na een korte introductie van de plukperiode, blader je verder naar de eerste eetbare plant met daarbij passende uitleg over de medicinale werking en welk deel van de plant je kunt gebruiken. Gevolgd door 1 à 2 recepten met plant, waardoor je meteen aan de slag kunt. Op deze manier word je geleid door de seizoenen en ga je alle plukperiodes af. Ondertussen word je geïnspireerd om zelf de tuin, bos of het lokale park in te gaan om te plukken!

Al met al..
Worden wij erg blij van het boek Wild Plukken van Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer. Dit boek geeft je handvaten om zelf een poging tot wildplukken te doen. Ook raak je meteen geïnspireerd om met de geplukte gewassen de keuken in te duiken. Voor diegene die net als wij nog niet thuis zijn in wildplukken én de meeste gewassen wel herkennen, maar niet weten wat we er nou eigenlijk mee moeten doen, is dit boek een ware uitkomst. Op een gemoedelijke manier, aan de slag met wildplukken en koken met wilde gewassen!

Wild Plukken 
Auteur: Leoniek Bontje & Yvet Noordermeer
Uitgever: TERRA
Prijs: €22,50
ISBN: 9789089897664

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het heel graag!

Summary
Kookboek: Wild Plukken
Article Name
Kookboek: Wild Plukken
Description
In het boek Wild Plukken nemen Leoniek en Yvet je mee, aan de hand van de seizoenen, de Hollandse natuur in. Net zoals zij dit doen tijdens de workshops wildplukken met De Buitenkeuken. Hier is het duo begonnen, om mensen bewust te willen maken van alle smaakvolle eetbare planten, bessen, zaden en noten om ons heen.
Author
Publisher Name
TERRA
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt