REVIEW: Vega Blauw
Isabel Schep

REVIEW: Vega Blauw

woensdag 01 februari 2023
Misschien ken je het restaurant Blauw in Amsterdam en Utrecht wel. Dit restaurant staat bekend om zijn Indonesische keuken met authentieke kruiden, smaken en kleuren. Verschillende chefs van dit restaurant hebben nu samen het kookboek 'Vega Blauw' ontwikkeld. Hierin delen ze 70 vega(n) Indonesische recepten geïnspireerd op de gerechten uit het restaurant. Benieuwd? Lees dan snel verder!


Inhoud en structuur
De naam 'Blauw' verwijst naar het gerecht nasi goreng, 'de blauwe hap'. Dit werd regelmatig door het Nederlands-Indisch marinepersoneel, 'de blauwe jongens' gegeten. Dit kookboek bevat daarentegen uitsluitend authentieke Indonesische gerechten. Bij restaurant Blauw vinden ze het belangrijk om duurzaamheid en traditie samen te laten komen, wat goed lukt aangezien veel Indonesische gerechten al vega(n) zijn. Het kookboek begint met een inleiding over het restaurant, de Indonesische eetcultuur, veelgebruikte technieken en hoe je een vega(n) rijsttafel samenstelt. Daarna wordt het team geïntroduceerd. De recepten zijn ingedeeld in de hoofdstukken; soep, hoofdgerecht, streetfood, bijgerecht, salade en zoet/nagerecht. Het kookboek eindigt met een dankwoord en register.


Lay-out
De receptuur is heel duidelijk en overzichtelijk geschreven. Je ziet in één oogopslag of het een voor- hoofd- of nagerecht is. Ook zie je gelijk of het gerecht vega of vegan is, voor hoe veel personen het recept geschikt is en welke chef het recept heeft gedeeld. Door de lichte achtergronden bij de foto's van de recepten en de minimalistische stijl van het kookboek springen de kleurrijke gerechten er helemaal uit. De eerste pagina van 'Vega Blauw' heeft dan weer een rode kleur die verwijst naar het interieur van het restaurant.


Recepten
De recepten zijn helemaal geschikt voor de beginnende en ervaren thuiskok. De bereidingswijze wordt simpel gehouden en de ingrediëntenlijsten zijn niet te lang. In één van de eerste hoofdstukken wordt meer verteld over de smaak van bijzondere ingrediënten en of je deze wel of niet in de Nederlandse supermarkt kunt vinden. Alle recepten zijn vegetarisch en een groot deel ook vegan!


Al met al...
Dit boek is voor iedereen die van authentiek Indonesisch eten houdt en dit zelf wil leren bereiden. Als je wel eens bij restaurant Blauw hebt gegeten dan zal je de kenmerkende smaken en stijl terug herkennen in dit kookboek. Wij vinden het ontzettend leuk dat verschillende chefs deze duurzame, diervriendelijke en natuurlijk lekkere recepten hebben gedeeld zodat je zelf ook thuis je favoriete Indonesische gerecht op tafel kan zetten!

Heb jij dit recept geprobeerd? Of een ander recept uit ‘Vega Blauw‘? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Vega Blauw
Bol.com | Libris
Restaurant 'Blauw'
TERRA
ISBN: 9789089899255
€29,99


 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.