...

REVIEW: Veg! Met groente in de hoofdrol

door | 19 nov 2013 | Flexitarisch, Kookboeken, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Veg! is een groentekookboek geschreven door een rasechte vleeseter en dat is buitengewoon verfrissend. Hugh Fearnley Whittingstall is ervan overtuigd dat we in het Westen te veel vlees eten, we moeten groenten eten, veel meer groenten en daarom schreef hij dit kookboek.

De missie van Hugh Fearnley Whittingstall
Voor Hugh was het schrijven van dit kookboek onderdeel van een proces waarin hij zijn vleeseter vooroordelen begon los te laten. Hij ontdekte dat koken zonder vlees niet minder smaakvol is, noch minder voldoening geeft of moeilijker is. Hij ervaarde het als bevrijdend en ging met zichzelf de uitdaging aan om vlees in dit kookboek volledig achterwegen te laten en de kracht van de smaak van groente te laten spreken. Hij gaat de directe confrontatie met de vleeseters aan om te laten zien hoe simpel het is om groente op dezelfde manier als vlees te omarmen.

IMG_6532      IMG_6545

Handboek voor vegetariërs
Hoewel Hugh duidelijk formuleert dat Veg! geen kookboek is gericht op vegetariërs of met de intentie iemand te bekeren tot het vegetarisme beschouw ik het persoonlijk als een handboek voor (beginnende) vegetariërs. Zoals Hugh zelf zo treffend formuleert aan het einde van zijn introductie: het is een boek met oplossingen, oplossingen om meer groente te eten, en zo in wezen ook oplossingen om je weg te vinden in het vegetarisme. Hierbij heeft Hugh een insteek die recht voor zijn raap is en veel mensen zal aanspreken. Zo schrijft hij: “Natuurlijk zie ik de belangrijke rol die peulvruchten en granen spelen in de keuken, maar ik heb geen tijd voor vegetarische worstjes, notenschijven en sojabrokken. Het liefst zou ik daar voorgoed een eind aan maken en met mijn kikkererwten, kidneybonen en quinoa vermengen met verse kruiden, knapperige wortelgewassen en zongerijpte groenten.” Kortom, het beste van de vegetarische wereld.

IMG_6542     IMG_6543

Eten dat je verleidt, pleziert en behaagt
Veg! bevat maar liefst 200 recepten in alle soorten en maten waarvan tenminste een derde ook geschikt voor veganisten. Troostrijke hoofdmaaltijden, rijk gevulde salades, smaakvolle rauwkost, stevige soepen, luxe sandwiches en broodmaaltijden, pasta- en rijstgerechten, feestelijke tapashapjes, oven, grill en barbecue en enkele goede bijgerechten. Kortom een super divers en multifunctioneel kookboek waar werkelijk iedereen altijd inspiratie in zal kunnen vinden. De handtekening van Hugh in de recepten zit hem vanzelfsprekend in de groenten en daarnaast in eten dat je verleidt, pleziert en behaagt. Hugh is een etensgenieter pur sang en dat draagt hij uit, in ieder recept opnieuw.

IMG_6539IMG_6541

Favoriete verleiding
Als echte salade-liefhebber word ik helemaal blij van zijn salade-hoofdstuk: kruidige pinda-achtige noedelsalade, speltsalade met pompoen en venkel, haricots verts en courgettesalade met tahinidressing, salade van gebakken pastinaak, puy-linzen en waterkers en een warme salade van paddenstoelen en gebakken pompoen. Andere favoriete verleidingen zijn de lasagne met pompoen en venkel, de filotaart met rijst en courgette, tarte tatin van babybietjes, pizza met boerenkool en ui, soep van pastinaak en gember, de Indiase dahl en groentebiryani, een vegetarische variatie op de kedgeree, speltotto met boerenkool en geitenkaas of koolraap en de pompoencake met rozijnen. Ontken nu maar eens dat je hier honger van krijgt.

IMG_6544IMG_6540

Dus of jij jezelf nu beschouwt als groenteliefhebber, vleesminderaar, flexitariër, veganist of vegetariër, Veg! is jouw handboek tot een smakelijke maaltijd op tafel waar je ook je vrienden en familie gelukkig mee zal maken. Veg! is de groen(t)e oplossing voor jou en mij. Probeer het!

Veg!
Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgeverij Gottmer / Becht
ISBN 978 90 2301 365 5
Prijs 24,95

veg-het-river-cottage-boek-met-groenten-in-de-hoofdrol-hugh-fearnley-whittingstall-548x575

Summary
recipe image
Recipe Name
Veg! Met groente in de hoofdrol
Published On
Isabel Boerdam
Volg Isabel

Isabel Boerdam

Isabel (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 tijdens haar master Tekst en Communicatie startte ze haar blog Dehippevegetarier.nl dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland en is uitgebreid met het gelijknamige boek. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees in Nederland. Hierdoor werd ze benoemd tot Gamechanger onder de 30 jaar in de Food100 en CommunicatieTalent van het jaar 2018. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Isabel de Nederlandse autoriteit is op het gebied van vegetarische voeding en van haar passie haar werk heeft kunnen maken.
Isabel Boerdam
Volg Isabel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt