Gerookte winterpeen in zoutkorst
Mariëlle van Stek

Gerookte winterpeen in zoutkorst

maandag 18 februari 2019
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor winterpeen in zoutkorst!

Dit recept komt uit het boek Man.Eat.Plant., een stoer veganistisch kookboek voor mannen die nog overgehaald moeten worden om de veganistische keuken te leren kennen. Want daar draait het om volgens Maartje en Lisette, de auteurs van het kookboek. Dit boek is voor mannen die een zetje in de goede richting nodig hebben als het gaat om veganistisch koken! Met deze winterpeen in zoutkorst gaar je de groente en rook je hem vervolgens, net zoals met Scandinavische vis werd gedaan. "De groenteboer is de nieuwe visboer!".

Ingrediënten
Voor 4 personen
2-3 flinke winterpenen, hoe groter hoe beter
1 kg grof zeezout
olijf- of koolzaadolie

Voor de broodjes
1 rustiek stokbrood
vegan cream cheese (bijv. Soyananda of Tofutti, te vinden in natuurvoedingswinkels)
1 el kappertjes
dille
grof gemalen zwarte peper

Extra benodigdheden
rookoven en rookmot
Heb je geen rookoven? Lees dan in dit artikel hoe je er zelf één moet maken!

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schrob de winterpenen zo nodig schoon; schil ze vooral niet. Neem een bakplaat of ovenschaal en strooi daarin een laag zeezout. Leg de penen erop en begraaf ze in zoveel zout als nodig is. Rooster ze in 1 uur gaar in de oven. Laat ze afkoelen voordat je ze gaat roken.
2. Maak de rookoven klaar en verhit het rookmot. Leg de penen in de rookoven en rook ze circa 20 minuten, tot ze door en door gaar zijn. Zet het vuur uit en laat de penen nog 10 minuten koud naroken. Pel de zoutkorst en de schil van de penen, snijd ze in mooie dunne plakken en besprenkel ze met olie.
3. 
Snijd het stokbrood in stukken en besmeer ze met de cream cheese. Leg er wat plakken peen op; niet te veel want ze zijn erg sterk en zout van smaak. Maak de broodjes af met kappertjes, dille en grof gemalen peper.

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

MAN EAT PLANT
Auteurs:          Lisette Kreischer & Maartje Borst
Uitgeverij:       Kosmo Uitgevers

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.