Wereldkeuken: de Palestijnse keuken
Sammie Eslamimoghaddam

Wereldkeuken: de Palestijnse keuken

donderdag 16 juli 2020
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Palestijnse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boekFalastin van Sami Tamimi en Tara Wigley! Het duo, dat samenwerkt met Yotam Ottolenghi, neemt ons mee in de unieke keuken waar recepten en verhalen hand in hand gaan. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Palestina
Palestina is een land in het Midden-Oosten en is onder te verdelen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Het land grenst aan Israël en Egypte en heeft kust aan de Middellandse Zee. Het Arabisch kent geen letter P, en de Palestijnen noemen zichzelf dan ook "Falastin". Falastin betekent voor veel Palestijnen 'thuis' en door het bewogen verleden weten we dat meerdere volken het gebied hun thuis noemen. Het boek Falastin neemt je mee in de authentieke keuken, aan de hand van recepten en verschillende verhalen.

Falastin
Het kookboek Falastin komt voort uit Sami's levenslange liefde voor de Midden-Oosterse keuken en Tara's decennialange toewijding en interesse in diezelfde keuken. Het boek vertelt niet één verhaal of hét verhaal over Palestina, maar een heleboel verhalen tegelijk. Een boek waar verhalen en recepten elkaar ontmoeten. Waarin klassieke recepten in een eigentijds jasje zijn gestoken, zonder afbreuk te doen aan traditie en cultuur. Een nieuw soort Palestijns kookboek, met meer dan 110 recepten. De recepten zijn enorm gevarieerd en aantrekkelijk. Zo kan je zelf broden maken maar bijvoorbeeld ook geblakerde aubergine of pilav!

Producten
Wereldkeukens uit het Midden-Oosten bevatten vaak veel verschillende kruiden en verse ingrediënten. Simpel, puur en rijk van smaak. Piment, komijn, olijfolie, peulvruchten, za'atar, sumak, citroen, yoghurt, dille en knoflook kunnen niet ontbreken wanneer je met dit boek aan de slag gaat. De Palestijnse keuken kent vooral gerechten met rijst, groentes, stoofschotels, verschillende soorten broden en dips (zoals hummus en baba ganousch). Naast enkele producten waar je even naar op zoek moet gaan, is het overgrote deel makkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek! In de traditionele Palestijnse keuken bestaat een maaltijd vaak uit vlees of vis. Maar in het boek Falastin staan genoeg vegetarische opties!

Al met al...
Het boek is van buiten en binnen prachtig! Het boek vertaalt mooie verhalen naar recepten en voelt daardoor als meer dan een kookboek. De prachtige foto's en verhalen maken het een compleet geheel! Falastin bevat heerlijke recepten, waarvoor je meteen naar de supermarkt wilt rennen om het te maken. Denk aan gegrilde auberginesoep, pasta met yoghurt en peterselie broodkruim of een Labneh-kwarktaart met geroosterde abrikozen, honing en kardemom. Kortom, een mooi kookboek dat zeker niet mag ontbreken in de collectie!

Benieuwd geworden naar het boek Falastin of heb je het al in je bezit? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Falastin
Sami Tamimi & Tara Wigley
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.