Print Friendly, PDF & Email

Versapers 3G aubergineTijdens de tweejaarlijkse detoxweek van De Hippe Vegetariër maakt ik kennis met Versapers. Ik wilde mijn detoxers antwoord geven op de vraag: hoe pers je nu het allerbeste sap? Versapers gaf hierop een antwoord. Met deze prachtige slowjuicer pers je in enkele minuten levend sap, vol enzymen, vitaminen en mineralen, en je hebt ook nog eens een design keukenapparaat dat meer kan dan sap alleen (lees: notenmelk, beslag, soep, tapenade)!

Slowjuicen
Als je het hebt over het persen van sap, dan hoor je tegenwoordig mensen vaak over ‘slowjuicen’. Wat houdt dit in en wat zijn de voordelen? Het geheim van het allerbeste sap is de manier waarop het geperst wordt. In veel sapcentrifuges (die ik tot nu toe zelf ook gebruikte) wordt fruit en groente op hoge snelheid geperst door een scherpe rasp die ronddraait (tot wel 20.000 toeren per minuut) waarbij verhitting kan voorkomen en enzymen kapot gemaakt worden. Hierbij mengt zich zuurstof in het sap, waardoor deze al binnen enkele minuten begint te oxideren en te verkleuren. Door sap op langzame snelheid te persen (ook wel koud persen genoemd), door middel van zachtjes kneuzen en malen op slechts 70 toeren per minuut, blijven de enzymen en voedingsstoffen beter behouden. Levend sap dus!

Versapers
Versapers is het bedrijf van Joost Duisterwinkel, oftewel ‘Mr. Juiced’. Het drinken van vers sap maakte dat hij eindelijk van groente ging genieten en zo ondervond hij aan den lijve wat een verschil deze levende sappen konden maken voor zijn algehele gezondheid. Sindsdien beveelt hij Versapers uit eigen ervaring aan. Wat zijn de voordelen van de Versapers? De Versapers neemt 50% minder ruimte in de keuken door het slimme design, is tijdens het persen fluisterstil, heeft een krachtige moter die jarenlang mee gaat, is zeer economisch in gebruik (goed voor het milieu dus!), produceert minder afval, heeft keuze uit een grove en een fijne zeef voor veel of weinig vruchtvlees en heeft dankzij de verticale opstelling en de verbeterde uitvoer minder fruit en groente nodig voor een vol glas. Lekker ding toch!

Levend sap persen
Mijn eerste ervaring met levend sap persen? Als je een sapcentrifuge gewend bent is slowjuicen echt even anders. “Slowjuicen doe je rustig en met plezier” staat in het boekje van Versapers, en dat is waar. Door grote opening van mijn sapcentrifuge duwde ik met geweld hele appels, venkelbollen, bleekselderij stengels, tomaten, noem maar op, waarna dat ding als een gek ging loeien en bijna oververhit tot stilstand kwam. Alle onderdelen stopte ik in de vaatwasser en klaar was kees. Bij de Versapers gaat dit volledig anders, alleen al de werking van de machine geeft je rust en vraagt je om zorgvuldiger te werk te gaan. Best een opgave voor iemand met eeuwige haast, maar de machine dwingt het af. Je groente en fruit moet je in kleinere stukjes snijden, er past veel minder in de toevoer, dus beetje bij beetje vul je bij en geruisloos vult zich daar je glas sap dat echt geweldig smaakt. Een paar leuke weetjes?

  • Dit levende sap is in gesloten fles in de koelkast 48 uur houdbaar.
  • Je kan gewoon schillen en pitten meepersen (stelregel: je kan het persen als je het ook kan eten, maar: citroen- en sinaasappelschillen kunnen ook).
  • Door de langzame, koude persing is de slowjuicer het enige keukenapparaat dat tarwegras kan persen, en daardoor ook perfect geschikt voor pulploze bladgroenten (lees: eindelijk boerenkoolsap zonder stukjes).
  • De Versapers kan naast sap ook smoothies, noten- en zadenmelk, ijs, jam, tofu, soep en tarwegras maken, en de ‘pulp’ kan perfect dienen voor bijvoorbeeld tapenade!
  • Slowjuicer wilt niet zeggen dat de Versapers langzaam is! In 5 minuten pers je zo twee volle glazen sap, en in een mum van tijd is de machine weer schoon.

Versapers 3G aubergine      Versapers 3G aubergine

 

Sap voor de gezondheid
Voor mij is levend sap nog geen vast onderdeel van mijn eetpatroon, ik drink er eentje als ik zin heb, wanneer het uitkomt of volop tijdens de detox, maar wie weet gaat de Versapers mijn motivatie veranderen! Volgens Joost Duisterwinkel levert het gebruik van sappen in je dagelijkse voeding geweldige resultaten op:

  • Na 10 dagen begin je je merkbaar fitter te voelen. Je slaapt beter en hebt bijvoorbeeld minder hoofdpijn. Je stoelgang verbetert aanzienlijk.
  • Na 20 dagen kun je een vermindering van overgewicht gaan zien. Ook ontwikkelt het drinken van sap zich tot een echte gewoonte.
  • Na 30 dagen zal je ontdekken dat het met enige beweging veel minder moeite kost om spiermassa te creëren. Ook barst je inmiddels van de energie.
  • Let op: gedurende de eerste dagen kan het voorkomen dat je bijwerkingen krijgt (zoals hoofdpijn of vermoeidheid, ook zeer bekend van de detox). Dit zijn verschijnselen die zich voordoen als je lichaam zich ontdoet van grote hoeveelheden afvalstoffen. Dit is slechts tijdelijk en het begin van een gezondere levensstijl. Blijf doorgaan en je zal je binnen 10 tot 30 dagen opmerkelijk vitaler en energieker voelen.

Recepten
Als je een Versapers bestelt krijg je daar een mooi boekje bij met allerlei recepten om een goede start te maken. Wil je meer? Joost Duisterwinkel schreef het boek Slow! met 150 ultieme saprecepten voor de slowjuicer. Dit is een prachtig uitgegeven, zomers boek waarin hij uitgebreid zijn verhaal doet over zijn kennismaking met levend sap, de zin en onzin van slowjuicen, de mogelijkheden en tientallen tips om alles uit de Versapers te halen wat erin zit. Bovendien vind je in Slow! naast alle groente- en fruitsap recepten ook een hoofdstuk met creatieve andere mogelijkheden zoals slow gazpacho, oranje of groene pannenkoekjes, hummus, groentebouillon, notenpasta, wortelspread, marinade en twee soorten ijs.

Versapers, http://versapers.nl

Slow!
Joost Duisterwinkel
Karakter Uitgevers
ISBN 978 90 452 0777 3
Prijs 19,95

Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

Slow! Joost Duisterwinkel

Summary
Versapers: het allerbeste sap en meer
Article Name
Versapers: het allerbeste sap en meer