...

Op welke temperatuur serveer je witte wijn?

door | 18 mrt 2017 | How to, Wijn

Print Friendly, PDF & Email

Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: op welke temperatuur serveer je witte wijn? Het antwoord is simpel: op de temperatuur die jij het fijnst vindt. Maar hoe beïnvloedt de temperatuur de smaak en hoe kan je de temperatuur vinden die bij jou past? Niek geeft tips! Heb je ook een vraag voor Vinoniek? Laat het ons weten.

Wat doet een lage temperatuur met de smaak van witte wijn?
Hoe lager de temperatuur is van de wijn die je serveert, hoe meer de zuren naar voren komen, hoe minder alcohol je proeft en hoe rechtlijniger de wijn wordt. Hou je van crispy wijnen, serveer ze dan iets koeler. Dan moet je er wel rekening mee houden dat ze minder textuur en complexiteit hebben, de wijn is dan wat lichter en frisser. Dit is zo tot een temperatuur van 10 graden.

Wat doet een lage temperatuur met de smaak van witte wijn?
Bij een hogere temperatuur krijgt de wijn meer rijkdom, je voelt meer dikte, proeft meer alcohol en ook wordt de wijn genuanceerder. Als je van chardonnay houdt, of oudere wijnen die iets complexer zijn, is een wat hogere temperatuur aan te raden. De wijn is dan wel wat zwaarder en minder fris. De wijn heeft een hogere temperatuur vanaf 10 graden.

Ga er voor jezelf mee experimenteren en ontdek wat jij het lekkerst vindt. Doe de wijn in een karaf, zet hem in een wijnkoeler met water en ijs, laat hem op temperatuur komen, proef op verschillende momenten en kom erachter!

Heb jij ook een prangende wijnvraag? Laat het ons weten! Wie geeft Niek dan in zijn volgende filmpje antwoord op jouw vraag!

Dank aan Shutterstock voor de foto met de wijn. 

Summary
Op welke temperatuur serveer je witte wijn?
Article Name
Op welke temperatuur serveer je witte wijn?
Description
Om de week beantwoordt Niek van Vinoniek een prangende wijnvraag. Deze week: op welke temperatuur serveer je witte wijn? Het antwoord is simpel: de temperatuur die jij het fijnst vindt! Vinoniek geeft je tips over het serveren van witte wijn: wat er met de smaak gebeurt en hoe je de temperatuur kan vinden die bij jou past.
Author
Niek Beute
Volg Niek

Niek Beute

Wijn-expert at Vinoniek
Niek is de wijn-expert van De Hippe Vegetariër. Op zijn eigen wijnplatform Vinoniek deelt hij zijn passie voor wijn en neemt hij mensen mee in het verhaal achter deze bijzondere wereld. Als sommelier heeft hij aan de absolute top gewerkt, maar zijn passie reikt verder. Wijn is een beleving en heeft in zijn ogen een veel kleiner publiek dan het verdient. Niek ambieert een wijnwereld toegankelijk te maken voor het grote publiek!
Niek Beute
Volg Niek

Latest posts by Niek Beute (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt