...

Waarom wijn niet altijd vegan is

door | 5 mrt 2022 | De Hippe Vegetariër, Vegan, Vegetarisch, Wijn

Print Friendly, PDF & Email

Huh? Wijn wordt toch van druiven gemaakt? Dat is toch vegan? We zien het je denken! Maar nee, helaas is niet alle wijn veganistisch, zelfs niet vegetarisch. Ben je benieuwd hoe dat komt? En wil je weten welke wijn je wel kunt drinken als veganist? Lees gauw verder!

Dierlijke producten
In het proces van wijn maken wordt de wijn geklaard en gefilterd. Dit wordt gedaan zodat de wijn helder wordt. Na het gisten is de wijn namelijk troebel. Er drijven kleine stukjes druivenschil, gisten en kleurstoffen in. Dus na het gisten wordt de wijn daarom geklaard en gefilterd, want troebele wijn, dat wil niemand! 

Bij het klaren en filteren worden vaak dierlijke producten gebruikt, afkomstig van varkens, koeien of zelfs vis. Deze producten versnellen het proces van klaren en maken het filteren gemakkelijker. Dit klaren gebeurt in wijnvaten. Wijn is dus vaak niet veganistisch, meestal zelfs niet eens vegetarisch. Dat is natuurlijk niet het eerste waar je aan denkt als je met je glaasje rosé op het terras zit… 

Nieuwe technieken
Gelukkig zijn er tegenwoordig nieuwe technieken, waardoor vegetariërs en veganisten ook kunnen genieten van een wijntje! Zo kan wijn nu ook geklaard en gefilterd worden door de wijn in het vat op koude temperaturen te bewaren, met eiwitten afkomstig van kikkererwten of met bentoniet. Dit is een kleiachtige stof, helemaal vegan dus! Deze veganistische technieken worden vaak gebruikt bij het maken van biologische wijnen, maar niet altijd! Dus niet elke biologische wijn is per definitie vegan. 

Welke wijn is vegan?
Maar hoe weet je welke wijn vegan is en welke niet? Dat is soms lastig te vinden. Omdat de dierlijke producten alleen tijdens productieprocessen worden gebruikt, zijn wijnmakers niet verplicht om op de fles te zetten dat er dierlijke producten in zitten. Maar niet getreurd! Op een fles wijn die veganistisch is, staat altijd een vegan logo, gelukkig maar! Zo kun je in een oogopslag zien of een wijn veganistisch is. 

Onze favorieten
Gelukkig hoeven vegan wijnen helemaal niet duur of exclusief te zijn! Een tripje naar de Albert Heijn en je hebt er een in huis! Wij zijn gek op deze:
Adobe Cabernet Sauvignon Reserva
Saint Roche Rosé vin biologique
Wild Pig Chardonnay

Wat is jouw favoriete vegan wijn? Of weet jij nog een product wat vegan lijkt, maar het niet is? Laat het ons dan weten op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Waarom wijn niet altijd vegan is
Article Name
Waarom wijn niet altijd vegan is
Description
Helaas is niet alle wijn veganistisch. Wij vertellen je hoe dit komt, en hoe je weet welke wijn wel veganistisch is!
Author
Jitske IJlstra
Volg Jitske

Jitske IJlstra

Creatieve foodie at De Hippe Vegetariër
Jitske is een echte creatieveling, onder andere met koken. Ze is vaak in de keuken te vinden om nieuwe (duurzame) recepten te testen. Waar ze die inspiratie opdoet? Op reis! Wanneer het kan is Jitske graag in het buitenland om nieuwe (eet)culturen te ontdekken. Ze hopt dan van terrasje naar terrasje. Op dat terrasje zal je Jitske nooit alleen aantreffen, haar energie haalt ze namelijk uit gezelligheid.
Jitske IJlstra
Volg Jitske

Latest posts by Jitske IJlstra (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt