Beoordeel dit artikel

Tafels vol met olijven, hummus, tzatziki, tapenade, auberginespread, Griekse salade, platbrood, pepers, vijgen en verse halloumi: genieten! Niets is beter dan een tafel vol met gerechten waarvan je alles kunt proeven. Ga op ontdekkingsreis in Cyprus naar goed gevulde mezze tafels en geloof mij, je gaat met een heerlijk gevoel naar huis. Meer over Cyprus met Eliza was here vind je hier.

Vegetarisch genieten buiten de deur
Dionysus Mansion is zo’n plek waar de menukaart verschillende gerechten biedt met een moderne twist. Wij begonnen de avond met een aperitief en bestelden vervolgens de halloumi met groene asperge, de tahinspread met platbrood, een auberginegerecht met zachte witte kaas en een salade met vijgen. Niet alleen de gerechten waren heerlijk, ook de ambiance in deze sprookjesachtige tuin maakte het helemaal af!

In het plaatsje Limassol, op de New Town Market, vind je allerlei verse groenten, fruit, noten en Cypriotische lekkernijen. Wij keken ons ogen uit en zero waste shoppen krijgt hier een nieuwe dementie. Er waren manden vol walnoten, hazelnoten, pistachenoten, gedroogde bonen, olijven en groente- en fruit in de meest natuurlijk vormen (niet het perfecte formaat uit de supermarkt hier).

Tot slot staat het eiland bekend om zijn Cypriotische koffie, mierzoet met koffiedrap onderin het kopje. Heel leuk om te proberen en lekker voor de ultieme zoetekauw, maar voor mij geen alledaagse versnapering. Op zoek naar koffie, die wij kennen, het liefste in de vorm van een flat white. Gevonden! The Old Coffee Shop serveert in een groene binnentuin alle soorten koffie die je maar kunt bedenken. En voor de zoetekauw: een puntje raw vegan cheesecake met cashewnoten en citroen, YUM!

Thuis genieten van de Cypriotische keuken
Ik werd overladen met inspiratie tijdens de bezoekjes aan de markt, de kookworkshops en ook buiten de deur kon ik mijn geluk niet op. Ik kon dan ook niet wachten om zelf de keuken in de duiken. Vandaag zet ik drie producten, die veel voorkomen in de Cypriotische keuken, in het zonnetje: johannusbrood, halloumi en zachte kaas.

Johannusbrood dressing
Ik krijg geen genoeg van dressings en heb ondertussen al heel veel soorten in mijn repertoire staan. Dat krijg je als je regelmatig salade eet, dan blijf je experimenteren. Deze dressing is daar een leuke variatie op, gemaakt met johannusbroodsiroop. Een fris-zoete dressing, die snel op tafel staat.

Ingrediënten
60 ml olijfolie
30 ml johannusbroodsiroop
20 ml appelazijn
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Meng voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Bewaar de dressing in de koelkast.

Smakelijk!

Salade met halloumi
Deze eenvoudige salade is makkelijk om te maken en mooi om te serveren aan gasten. De courgettebloem gevuld met halloumi maakt de salade bijzonder, terwijl de dressing het gerecht af maakt. Gewoon voor doordeweeks, maar ook leuk om te serveren op een speciale gelegenheid.

Ingrediënten
Voor 4 personen:
8 dunne plakken komkommer
1 krop Romeinse sla
50 g rucola
5 g munt, blaadjes geplukt
5 g koriander, blaadjes geplukt
200 g halloumi, geraspt
80 g vijgen, gedroogd en in plakjes gesneden
4 courgettebloemen
4 el johannusbrood dressing

Bereidingswijze

  1. Garneer ieder bord met twee komkommerslierten. Zet deze rechtop en vorm een cirkel.
  2. Meng in een kom de rucola, munt en koriander. Verdeel dit mengsel over de borden en leg dit tussen de komkommerslierten. Maak de Romeinse sla schoon en pluk de blaadjes. Zet per bord twee blaadjes rechtop in de cirkel die je gemaakt hebt van komkommer. Verdeel de vijgen over de salade.
  3. Meng in een kom de halloumi met een ei en breng op smaak met zout en peper. Vul de courgettebloemen met het halloumi-ei mengsel en zet een koekenpan op hoog vuur. Verhit olijfolie in de pan en bak hierin de gevulde courgettebloemen totdat deze krokant zijn aan beide kanten. Verdeel de gebakken courgettebloemen over de salade en giet hier de johannusbrood dressing over. Serveer direct.

Smakelijk!

Zoete kaas-buideltjes
Deze zoete kaas-buideltjes gaan in Cyprus door het leven onder de naam bourekia. Dit is een zoet gerecht gemaakt van dun deeg, gevuld met verschillende ingrediënten. Met dit recept maak je genoeg bourekia’s om van te smullen en hou je er genoeg over om uit te delen!

Ingrediënten
1 kg bloem
230 ml olijfolie
500 ml warm water
1 kg ricotta
5 el suiker
5 el kaneel
2 el rozenwater
olie, om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Meng bloem, olijfolie en water door elkaar en kneed een soepel deeg. Rol het deeg uit met behulp van een deegroller.
  2. Meng de overige ingrediënten door elkaar in een kom. Gebruik een eetlepel om kleine hoopjes van het ricottamengsel naast elkaar te maken. Begin aan de rand van het deeg en laat 5 cm vrij. Zorg ervoor dat je steeds 3 cm tussen de hoopjes vrijlaat. Vouw het deeg over de hoopjes en gebruik een ronde uitsteker (of eventueel een glas) om kleine buideltjes te maken.
  3. Bak de deegbuideltjes in een flinke laag olie zodat de buideltjes onder de olie staan en krokant worden aan alle kanten. Wanneer de buideltjes bruin kleuren, haal je deze uit de olie en laat je ze kort uitlekken op keukenpapier. Serveer als alle buideltjes gebakken zijn.

Smakelijk!

Ben jij met Eliza was here op reis geweest? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

Summary
Cypriotisch koken met Eliza was here
Article Name
Cypriotisch koken met Eliza was here
Description
Ga in Cyprus op zoek naar goed gevulde mezze tafels of maak zelf deze salade met halloumi en johannusbrooddressing of bourekia voor bij de koffie.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!