Vegetarisch Cyprus ontdekken met Eliza was here
Lieske van der Waals

Vegetarisch Cyprus ontdekken met Eliza was here

zaterdag 17 november 2018
In September werden wij verrast door Eliza was here en mochten wij mee op reis naar een bijzondere bestemming: Cyprus. Alle essentials waren al snel ingepakt, wij vertrokken naar Schiphol en voordat we het wisten, werden wij opgewacht door Eliza. Onze vegetarische ontdekkingsreis in Cyprus kon beginnnen!

Het avontuur
Het begon allemaal toen er ongeveer een week van tevoren plots een pakketje op de deurmat viel met daarin het eerste bericht van Eliza! Precies op tijd, want wat heb je nou eigenlijk nodig als je een week met Eliza was here op vakantie gaat? Het leuke is dat de reis, het verblijf en het vervoer door Eliza georganiseerd worden. Terug naar het pakketje! Naast de benodigde tickets, ontvingen wij een paklijst en werden wij voorzien van een hamamdoek en comfortabele schoenen, want ook die mogen niet ontbreken op een reis naar Cyprus (waar we die voor nodig hebben, lees je snel).

De reis begon met een vlucht van ruim 4 uur, genoeg tijd om te ontspannen of zoals wij deden: met het uitwerken en verzinnen van recepten (tsja, creativiteit komt op de meest bijzondere momenten, zo ook in de lucht). Eenmaal aangekomen is het tijd om de huurauto op te halen waarmee je het hele eiland kunt ontdekken, maar die je eerst naar de accommodatie brengt. Wij kwamen ’s avonds aan bij Eveleos Country House in Tochni. Hier stonden de Brandy sours - volgens geheim recept van gastheer Andreas - al klaar. Welkom in Cyprus!



Het verblijf
Wij openden de deur van het appartement, waar de volgende verrassing al voor ons klaar stond. We vonden er de hoognodige zonnebrand, een gevulde koelkast en een lijstje met gepersonaliseerde tips van het eiland met daarop de meest bijzondere plekken! Zo vonden wij parteltjes als de New Town Market, The Old Coffee Shop en Dionysus Mansion. Maar eerst was het tijd voor een goede nachtrust in het prachtige appartement met uitzicht op het zwembad. Psst! Daar is natuurlijk die hamamdoek voor. 's Ochtends konden we ontwaken in een klein dorpje, waar je je waant in een oase van rust en het uitzicht enkel verandert wanneer er een kat of een vogeltje voorbijkomt.

Voor de momenten dat je niet onderweg bent, is het ook heerlijk om een duik te nemen, een boek te lezen of gastheer Andreas en gastvrouw Klea te vragen naar tips. Wie weet wijzen ze je in de richting van een kookworkshop op het eiland. Wij proberen op reis altijd een workshop mee te pakken in het thema van de lokale cuisine. We konden in Cyrpus zelf aan de slag met wijnbladeren, raviolesbourekia (zachte kaas buideltjes) en galaktoboureko (zoete Griekse melktaartjes).

Olijvengaarden, granaatappelbomen, verse halloumi, mezze, vijgen en prachtige wijnen, dat is voor mij Cyprus. De Cypriotische keuken heeft zo veel moois te bieden met stuk voor stuk lokale ingrediënten om van te smullen! Ik neem je mee op ontdekkingsreis en vertel je alles over olijven & johannesbrood, verse halloumi kaas, Cypriotische wijn en oneindige mezze.

Olijven & johannesbrood
Waar je ook kijkt in Cyprus, de olijfbomen zullen niet uit je zicht ontbreken. De onopvallende bomen dragen groene en zwarte olijven, of zelfs een groen-zwarte. Ik heb altijd gedacht dat groene en zwarte olijven simpelweg andere soorten waren, maar niets is minder waar! Groene olijven zijn jonge, eigenlijk onrijpe (!) olijven. De olijven die langer aan de boom hebben gehangen om te rijpen, danken hun diepzwarte en soms paarse kleur aan de zon. Het verschil in kleur is duidelijk te zien, maar wat is het verschil wanneer je de olijven perst? Van 10 kg zwarte olijven, blijft 4 liter olijfolie over. Terwijl er van 10 kg groene olijven maar 1 liter olijfolie overblijft na het persen. Niet gek dus dat jonge groene olijfolie duurder is in de supermarkt.

Deze wijsheid en meer leerden wij tijdens een wandeling door de heuvels van Cyprus, want dit land is allesbehalve plat en komt ieder jaar, door het verschuiven van de aardkorst een stukje meer uit de zee. Psst! Dit is dus waar we die comfortabele schoenen voor nodig hadden! Onze gids vertelde ons alles over de planten en bomen die wij onderweg tegenkwamen. Zo ook over de johannesbroodboom die langwerpige vruchten produceert waarvan siroop, maar ook meel gemaakt wordt. Wij kunnen niet wachtten om zelf met deze producten de keuken in te duiken!



Verse halloumi kaas
Op de terugweg van de wandeling kwamen wij ontzettend veel geiten tegen, die naast de weg in de heuvels blaadjes aan het eten waren. Heel normaal hier, maar waar komen die geiten vandaan? Wij gingen op onderzoek uit. Het spoor van geiten leidde ons terug naar een halloumi boerderij. Halloumi (mocht je er nog nooit van gehoord hebben) is een elastische kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas met munt en zout. Je kan het grillen, in ravioles verwerken of gewoon zo eten, gedipt in johannesbroodsiroop.



Cypriotische wijn
Brandy sours en KEO-bier zijn niet de enige alcoholische versnapering waarvan je in Cyprus kan genieten. In Cyprus wordt er al meer dan 6000 jaar wijn geproduceerd, maar het hoogtepunt vond toch wel plaats in 1900. Bijna alle wijngaarden in Europa werden aangetast door een druifluis, maar het eiland heeft er nooit mee te maken gehad. Zo kwamen de Britten naar Cyprus en investeerden ze in de druiventerrassen. Vandaag de dag zijn de meesten druivenranken erg oud zijn en groeien ze nog op hun originele wortels. De ranken groeien door het droge klimaat hoog in de heuvels en laag bij de grond, om zo aan de hitte te kunnen ontsnappen. Wij namen een kijkje bij twee totaal verschillende wijngaarden.

Agrydes Winery
Op deze plek wordt al meer dan 200 jaar volgens familierecept wijn gemaakt. Tijdens ons bezoek vertelt een van de familieleden je meer over hoe de druiven geselecteerd, gerijpt en bewerkt worden en neem je een kijkje in de wijnkelder, onder het originele woonhuis. En dan is het tijd om te proeven! Dit doen we in de binnentuin, met een plankje met verschillende kazen. Wij proefden een Chardonnay (2017), een Viognier (2017), een inheemse Maratheftiko (2015) en een Mouvédre (2013).

Vlassides Winery
Dit is met zijn panoramische uitzicht over de wijngaard absoluut een bezoek waard. Wij sloegen een bezoek aan deze moderne wijnboer dan ook niet over. Midden in de wijngaard bevindt zich het glazen gebouw waar de druiven verwerkt worden en je van achter het glas kunt mee spieken met het proces. Wij schoven aan voor een proeverij met uitzicht met de volgende wijnen: Grifos blend (2017), Sauvignon Blanc (2017), Yiannoudi Limited Edition (2016) en een Shiraz (2016).



Oneindige mezze & inspiratie voor thuis
Binnenkort, vertel ik je meer over de oneindige mezze tafels, vegetarische hotpots en duiken wij zelf de keuken in en delen wij 3 Cypriotische gerechten voor thuis.. Wordt vervolgd!

Ben jij als een met Eliza was here op reis geweest? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. Wij zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.