Hemelvaartsweekend tip: culinair festival Gent Smaakt
Lieske van der Waals

Hemelvaartsweekend tip: culinair festival Gent Smaakt

vrijdag 31 mei 2019
Nog op zoek naar een leuke activiteit dit Hemelvaartsweekend? Wij hebben een leuke tip: Gent Smaakt! Hier komen tussen 29 mei en 2 juni een twintigtal restauranthouders en cateraars samen om de lekkerste Gentse gerechten en dranken te serveren. Wij vertellen je waar je moet zijn voor alle vegetarische hoogtepunten!

De line-up!
Tijdens Gent Smaakt komen restauranthouders en cateraars samen bij de Stadshal in Gent om het publiek een voorproefje te geven van het culinaire aanbod van de stad! Zo kun je in één dag verschillende Gentste gerechten en dranken proeven, om een andere keer aan te schuiven voor een compleet diner. Dan weet je meteen waar je meer van wilt proeven ;-). Het volledige aanbod aan restauranthouders en cateraars van Gent Smaakt vind je hier. Maar om je op weg te helpen, delen wij onze favorieten én we vertellen je ook meteen de favorieten van de kaart.

In de categorie hartig...



Alice
Deze tearoom in Onderbergen staat bekend om zijn ontbijt, lunch, maar vooral afternoon tea. Lees snel verder bij ‘het programma’, waarom je juist op zaterdag bij Alice wilt langs gaan tijdens Gent Smaakt!
- Pistolet ‘Alice’
- Taart van de dag ‘Alice’

Bar & Restaurant Gaston
Misschien wel het mooiste dakterras van Gent, met uitzicht op de skyline, is van Bar & Restaurant Gaston. Het staat bekend om haar Belgisch-Franse klassiekers met een twist.
- Straciatella (selderij-courgette)
- Semi Freddo (boerenyoghurt, vanille, aardbei)

Edgar Kaasbar
Het woord ‘kaasbar’ heeft ons eigenlijk al overtuigd met een bezoek. Echter bij het woord spicy feta brûlée waren wij om. Dit moesten wij proeven! En dat deden wij, geloof ons, dit wil je niet missen!
- Kaasplank maxi
- Kaasplank mini
- Spicy feta brûlée



Balls & Glory
Voor met de hand gedraaide vega ballen moet je bij Balls & Glory zijn. Los, met salade of stoemp gegarandeerd succes!
- Just the ball vegan chili sin carne
- Ball + Side (stoemp of salad)

Oats Day Long
De eerste havermoutbar van Gent! Tijdloze en klassieke havermout worden opgewaardeerd tot ‘hOATS Cuisine’. Naast de bekende toppings zijn er ook hartige gerechten met o.a. groenten of kaas.
- Lente risoatto (havergrutten, groene asperges, erwtjes, parmezaan, gemarineerde radijsjes, sesam en rode ui)
- Peanoats banana (havergrutten, pindakaas, banaan, pecan en honing)

Davai
Een dumpling is een vulling omringd door deeg. Dat is precies wat Davai serveert. Dumplings die je kan bakken, maar ook kan koken.
- Dumplings x funghi (lokale champignons en plantaardige kaas)

Würst
Een krokant broodje met een vegetarische haute dog op basis van seitan in Mediterraanse of klassieke stijl met verrassende toppings.
- Bearnaise (würst, tomatensalsa, bearnaise, krokante ui, waterkeres en ijsbergsla)
- Belluci (würst, auberginecrème, rucola, pesto, Parmezaan en tomatensalsa)

In de categorie zoet...

[caption id="attachment_37012" align="aligncenter" width="1024"]
De Ijsster[/caption]

De Ijsster
In Gents ijsatelier kun je terecht voor roomijs, sorbetijs en verrassende ijsdesserts.
- Gentse ijsmacaron
- Ijstaart
- Klassieker op een stokje
- Bol ijs (vanille, chocolade, aardbei, suikervrij ijs)
- Bol sorbet (citroen, framboos, framboos/rode biet)

Madam Bakster
Deze online bakkerij kun je tijdens Gent Smaakt live meemaken! Alle baksels zijn plantaardig en gemaakt zonder toevoeging van geraffineerde suikers. Dat is zorgeloos genieten op een bewuste manier bij Madam Bakster.
- Louise (chocolade cupcakes met een stiekem ingrediënt)
- Filip (kruimelige hazelnoot-banaan muffin)
- Charlie (caramel popcorn)
- Guiltfree taart
- Lauwe rijstpap

Crêpes Atelier
Voor een Gentse crêpe ben je bij het Crêpes Atelier aan het juiste adres! In de smaken:
- Crêpe suiker
- Nutella
- Confituur
- Grand marnier

Mayana Chocolade Bar
Stap in de wondere wereld van chocolade bij Mayana Chocolade Bar. Chocolade everything!
- Brownie dessert (chocolade, vanille-ijs, slagroom, topping)
- Choc & Dip Maya (vers fruit, marshmallow, chocolade, topping)
- Chocolade milkshake

In de categorie dranken...




St Raphaël lapéritif de France
Start Gent Smaakt met een apéritif van St Raphaël, een cocktail op basis van tonic gepaard met een the Quinas lijn van St Raphaël in de smaken Amber of Red. De variant Red is een aromatische drank met hints van sinaasappelschil en chocolade. De Amber is iets bitter met hints van vanille en caramel. Afgemaakt met een schijfjesinaasappel of citroen een frisse start van het festival.

Koffies de Draak
De Draak is een Gentse koffiebranderij met meer dan 150 jaar aan traditie én dat proef je!
- Lungo/Americano
- Espresso
- Cappucino
- Irish coffee
- Biologische icetea
- Thee damman


Bar Jules
Een authentieke Renault Estafette, omgebouwd tot mobiele bar met een verfrissend aanbod bubbels, speciaalbier, G&T's & Aperol!
- Cava
- Nicole (non-alcoholische cocktail)
- Vedett, Liefmans, La Chouffe
- Gin Tonic
- Aperol Spritz

Wijnbar Vinoscoop
Gepassioneerde wijnkenners Christoph en Koen laten je eerst proeven, om je daarna wijn(en) aan te reiken die matchen met je smaak.

Bar Estafette
Voor een uitgebreid aanbod van cocktails en mocktails, moet je bij de retro Mobiele bar Estafette zijn.

Duvel Bar
Maar liefst 14 bieren uit het assortiment van Duvel Moortgat staan op de kaart van de Duvel Bar, waaronder ook 2 nieuwkomers.

Het programma
Het volledige programma van Gent Smaakt 2019 vind je hier. De heerlijke hapjes en drankjes worden op alle dagen muzikaal ondersteund, wat de culinaire ervaring complementeert. Naast het aanbod in lekkernijen vindt er iedere dag een bijzondere activiteit plaats, maar de activiteit van zaterdag past helemaal in ons straatje en daarom licht ik deze even toe. Mijn all-time favoriete maaltijd is brunch, want het combineert ontbijt en lunch en vindt middenin de dag plaats, perfect voor de uitslapers onder ons. Ben je een brunchfanaat net als ik, of wil je de dag rustig maar culinair beginnen? Schuif tijdens Gent Smaakt op zaterdag 1 juni tussen 12:30 en 14:30 uur aan bij de brunch van Alice. Begin de dag met een glas cava in de hand en proost op het Hemelvaartsweekend! Sta vervolgens versteld van het enorme assortiment aan zoete en hartige lekkernijen, geserveerd door het ontbijt- en lunchrestaurant van Eric de Wagenaere uit Onderbergen. Vergeet niet te reserveren voor de complete brunch waar je voor €50 p.p. van kan genieten. Ben je geen brunchtype? Niet getreurd, vanaf 11:00 uur kan je jezelf trakteren op verschillende andere lekkernijen bij een van de vele andere stands.

Praktische zaken
De 9e editie van het echt Gentse culinaire festival vindt sinds 2013 plaats in het hart van de stad, bij de Stadshal. Gent Smaakt is tijdens het Hemelvaartsweekend op vrijdag (31 mei) en zaterdag (1 juni) van 12:00 tot 00:00 uur open. Op zondag (2 juni) is Gent Smaakt van 11:00 tot 21:00 uur open. Het festival is gratis toegankelijk, maar je betaalt voor de gerechtjes en drankjes. Dit doe je met Gentse Stropkes van €1 per stuk (deze kan je inruilen voor cash bij de ingangen van het festival, maar ook kan je betalen via de mobiele app Cash Free, download dan wel eerst de app!). Het festival vindt plaats bij de stadshal in Gent, wat vrij makkelijk te bereiken is te voet en op de fiets. Voor iedereen die van buiten de stad komt, is er natuurlijk ook het openbaar vervoer en kun je met de auto. Met het OV? Station Gent Dampoort is op loopafstand van het festival, dit is dus de beste optie. Kom je met de auto? Parkeer dan op de gratis bij P+R in de buurt en reis verder met het openbaar vervoer. Eenmaal op het festival én op zoek naar een toilet? Direcht onder de Stadshal (loop met de trap achter Balls & Glory en Ellis Gourmet Burger naar beneden) zijn openbare toiletten die hartstikke schoon en hartstikke vrij toegankelijk zijn, dat is ook fijn!

Gent Smaakt - 29 mei t/m 2 juni - Emile Braunplein 1 - 9000 - Gent - www.gentsmaakt.be

Ben jij wel eens bij Gent Smaakt geweest? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.