Makkelijke kaneel-rozijnenbroodjes
Isabel Boerdam

Makkelijke kaneel-rozijnenbroodjes

vrijdag 03 mei 2024
Naar recept

We hebben de afgelopen tijd flink wat gebakken! Maar wat we nog niet hebben gedeeld met jullie is ons geheime recept voor deze kaneel-rozijnenbroodjes. Perfect voor een luxe ontbijt of een heerlijk tussendoortje. Het beste van alles? Ze zijn verrassend eenvoudig te maken, waardoor je binnen no-time kunt genieten van de hemelse smaak van versgebakken broodjes. Let wel op: het deeg moet een nachtje rijzen! Dus houd daar rekening mee. Duik je mee de keuken in?

Rozijnenbroodjes


Je hebt vast wel eens eerder een rozijnenbroodje gegeten. Ze zijn ontstaan in Europese bakkerijen en hebben zich snel verspreid over de hele wereld. Van bakkerijen in Nederland tot knusse cafés in Scandinavië, deze zoete lekkernijen zijn overal te vinden. En gelukkig maar, want wie kan er nu die sappige rozijnen en de warme, kruidige geur van kaneel weerstaan die uit de oven komt? In veel culturen worden rozijnenbroodjes gegeten als een zoet en smakelijk ontbijt, tussendoortje of zelfs als onderdeel van speciale vieringen en feestdagen. Het deeg voor dit gerecht moet wel een nachtje rijzen, dus houd daar rekening mee bij het bereiden!


En wist je dat we deze broodjes ook nog eens op een duurzamere manier maken? Met Koopmans Graan van Hier Patentbloem kun je niet alleen genieten van de heerlijke smaak en textuur van je rozijnenbroodjes, maar ook bijdragen aan een duurzamere voedselketen. Door gebruik te maken van lokaal geproduceerde tarwe verminder je de CO2-uitstoot die gepaard gaat met transport, en ondersteun je bovendien lokale boeren. Dus terwijl je geniet van deze smakelijke traktatie, draag je ook nog eens een beetje bij aan een betere wereld. Win-win, toch?

Ingrediënten

720 minuten voorbereiden
30 minuten koken

Voor

4

personen

Ingrediënten voor de kaneel-rozijnbroodjes

Hoe maak je deze kaneel-rozijnenbroodjes?

Stap 1

Meng in een grote kom de bloem, het zout, de gist, de kaneel en de rozijnen. Giet het warme water (ongeveer 45 graden, om de gist te activeren) in de kom en meng met een spatel, tot het water is opgenomen. Het deeg hoef je dus niet te kneden.

Stap 2

Bedek de kom met plasticfolie en laat een dag op een warme plek staan, bijvoorbeeld op het aanrecht of in een onverwarmde oven, voor minimaal 6 uur, zodat het deeg kan rijzen.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Stap 4

Strooi wat bloem over het aanrecht, bebloem je handen, haal het deeg uit de kom en plaats het op het met bloem bestoven aanrecht.

Stap 5

Kneed het deeg eventueel nog even door, en voeg als het te nat is nog een beetje bloem toe aan het deeg.

Stap 6

Verdeel de deegbal in 6 gelijke delen. Druk elk bolletje een beetje plat, strooi hier een theelepel bruine suiker overheen en vouw een aantal keer naar binnen, zodat de bruine suiker in het deeg mengt. Vorm tot kleine bolletjes en leg deze op een stuk bakpapier.

Stap 7

Bak de broodjes 30-35 minuten in een voorverwarmde oven, totdat de broodjes gaar en goudbruin gekleurd zijn.

Heb jij dit recept voor deze kaneel-rozijnenbroodjes gemaakt?

Of is er iets anders wat je gaat maken met Koopmans Graan van Hier Patentbloem? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram! Wij zijn benieuwd

In samenwerking met Green Food Lab

Wil jij zulk brood liever bakken in een broodbakmachine? Lees dan hier welke modellen onze favoriet zijn!

Lees ook

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend
  • 28 August 2025

Zo haal je het meeste uit het laatste zomervakantieweekend

Het einde van de zomervakantie is in zicht

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken
Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs
  • 05 September 2025

Parelcouscous bowl met gestoomde groente en crispy maïs

We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om gezond én lekker te eten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan

  • Karlijn Swaen
Recept bekijken
Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?
  • 08 September 2025

Granola test: welke granola is het lekkerst én het gezondst?

Granola is niet meer weg te denken van de ontbijttafel

  • Karlijn Swaen
Artikel bekijken

2 Reacties

Hallo lieve mensen, het gist is dat gedroogde of verse gist ?

14:26 09 mei 2024

Hi Anne, dit is gedroogde gist! Liefs, Karlijn

17:16 16 mei 2024

Hallo hippe vegetariërs, deze kaneelbroodjes lijken me echt heel lekker, maar hoeveel bloem is een verpakking? Ik kan hier (klein dorpje in Spanje) geen "graan van hier" patentbloem kopen, maar ik wil wel graag deze broodjes maken. Bedankt alvast voor de informatie, vriendelijke groet, Judith.

15:29 05 mei 2024

Hi Judith, wat leuk dat je dit recept gaat maken. Een verpakking is 500 gram. Laat je ons weten wat je ervan vond? Liefs, Karlijn

17:23 06 mei 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.