Tips voor de beginnende vegetariër van prille vegetariër Karin
Daniëlle van Kampen

Tips voor de beginnende vegetariër van prille vegetariër Karin

dinsdag 30 oktober 2018
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag stellen wij Karin (27 jaar) aan je voor. Het begin van haar opleiding op de ALO startte zij met energiedrankjes en regelmatig een bezoekje aan de McDonalds. Na een stage bij een fysiotherapeut kwam ze tot het besef: geen McDonalds meer maar pasta met artisjokharten, courgette, spinazie en doperwtjes. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Mijn interesse in gezonde voeding is ontstaan aan het einde van mijn ALO-opleiding. Sinds de middelbare school ben ik altijd wat aan de mollige kant geweest. Toen ik naar de ALO ging, dacht ik: "ik sport toch elke dag, dus dan kan ik ook regelmatig energiedrankjes drinken en McDonalds bezoekjes plegen." Ai, dat kon dus niet. Tijdens mijn stage bij een fysiotherapeut gingen mijn ogen open. Ik kreeg hulp bij gezond eten en mijn interesse was gewekt. Ik kwam aan in kennis en viel af in gewicht. Te gek! Ik bleef ook na die stage artikelen lezen over voeding. Op een ochtend in januari kwam ik langs een artikel van De Correspondent: ‘Hierdoor werd ik in één klap vegetariër’ . Een betere titel voor dit artikel kan ik niet bedenken. Ik wilde het eerst een maand proberen. Ik nam mij voor om op 1 februari te starten. Dat lukte mij niet, het werd 19 februari. Maar sinds die maand ‘proberen’ heb ik nog geen reden gevonden om weer vlees of vis te gaan eten!

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Ik heb heel veel positieve en leuke reacties gekregen. Het leukste vind ik als mensen zeggen dat zij ook niet elke dag meer vlees eten. Hierin lees ik tussen de regels door dat zij het belang van vegetarisch eten ook inzien. De bezorgde reacties over voedingstekorten krijg ik ook. Ik heb mij goed ingelezen en kan mijn omgeving nu helemaal geruststellen. En ja, op de vraag ‘mis je het niet?’ kan ik nu eerlijk antwoorden dat dat bijna helemaal weg is.

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Kipfilet en zalm. De kipfilet in een wrap vervang ik door falafel, top! De zalm deed ik altijd op een getoast volkorenbroodje met hummus. Nu doe ik in plaats van zalm vaak geroosterde groenten op de hummus. Ik heb expres niet gezocht naar alternatieven die de smaak nabootsen. Ik vrees dat ik het daarmee juist lastiger maak.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
De vraag die de afgelopen weken bij mij opkomt, is of ik een stap verder wil zetten naar volledig plantaardig eten. Gaat dat samen met veel sporten? Hoe reageert mijn omgeving? Hoe strikt wil ik daar mee om gaan? Wellicht begin ik weer met een proefmaand!

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Begin met een proefmaand en vertel dit aan zo veel mogelijk mensen. Bij mij ontstonden er leuke gesprekken die voor mij enorm bevestigend werkten. Na die maand kon ik geen redenen bedenken om weer vlees en vis te gaan eten.

Ga je op vakantie? Ik nam naar Vietnam een geplastificeerd kaartje mee met deze tekst in het Vietnamees: "Ik eet vegetarisch. Geen vlees en geen vis. Kunt u iets voor mij maken? Dankuwel." (Google Translate!). Vooral bij de streetfood in Hanoi heeft mij dit meerdere malen behoed voor een bord vol vlees.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.