Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Ontmoet Eveline (24 jaar), die ging van groot vleesliefhebster naar een echte falafeljunk. Haar knop ging om bij de start van de yoga retraite in Azië, waar ze besloot te stoppen met het eten van vlees. Lees hier haar ervaringen en tips! Welke situaties zijn voor jou herkenbaar?

Sinds wanneer ben je vegetariër?
“Haha, ik weet gewoon de precieze datum: 21 mei 2018. Dit was de dag dat ik naar een yoga retraite ging in Cambodja. Er ging een wereld voor me open.”

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
“Heel mijn leven ben ik al een dierenvriend geweest, ik knuffelde met alle dieren die ik tegenkwam. Maar, aan de andere kant was ik ook een levensgenieter. Ik at alles wat los en vast zat en ik hield van vlees. Natuurlijk wist ik waar vlees vandaan kwam, maar ik besloot er niet over na te denken en mijn ogen ervoor dicht te doen. Waarom? Omdat ik vlees gewoonweg te lekker vond.

In april ben ik voor drie maanden vertrokken naar Azië en daar kwam ik redelijk wat vegetariërs en veganisten tegen. Ik wilde van hen weten waarom die mensen geen vlees eten en nog belangrijker: how on earth deden zij dat dan?! Daar kwam ook nog bij dat je overal in Azië ziet hoe kippen en eenden in veel te kleine hokjes op straat staan te wachten op hun einde, hoe vissen recht voor je neus op straat worden doodgeslagen en hoe de kelen van geitjes worden opengesneden. Ik, zoals waarschijnlijk iedere Westerling, walgde hiervan. Maar tegelijkertijd bedacht ik me hoe hypocriet dit was. Als consument ben je net zo schuldig aan het lijden van dieren als de slager. Tijdens mijn yoga retraite was ik vastbesloten om vanaf dat moment geen vlees of vis meer aan te raken. Op deze retraite werd alleen maar veganistisch gegeten. Tot mijn grote verbazing vond ik alles heel erg lekker! Ik miste het vlees helemaal niet en realiseerde me dat met de juiste recepten het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn!”

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
“Mijn directe omgeving reageert heel positief, maar wel lichtelijk verbaasd. Ik at namelijk nooit een dag geen vlees. Ik kook graag voor vrienden, familie en vriend. Tot nu toe vinden ze het helemaal niet erg dat er in die gerechten geen vlees zit. Bij mensen die wat verder van me af staan, zijn de reacties wisselend. De één vindt het knap, de ander reageert alsof ik compleet gestoord ben. De meest rare vraag die ik heb gekregen: ‘Waarom eet je wel vleesvervangers die naar vlees smaken?’ Omdat ik vlees wel ontzettend lekker vind, maar er geen levende wezens hoeven dood te gaan!”

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
“Het is in de samenleving ontzettend normaal om vlees te eten, terwijl dat in mijn hoofd helemaal niet meer normaal is. Het is niet normaal om levende wezens te laten lijden zodat wij een lekker gerecht op tafel kunnen zetten. Dat vind ik dus lastig, dat ik nu net als een geitenwollensokken-natuuractivist klink. Ik heb de neiging de discussie met mensen aan te gaan, terwijl ik dat nou juist niet wil. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken.”

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
“Dat vind ik echt heel moeilijk. Ik eet vaak falafel en dan vooral de zelfgemaakte, knapperige, pittige variant. Ook de verse moussaka van mijn vader is een favoriet. Ik heb hem deze week voor het eerst gemaakt met het vegetarische gehakt van de Albert Heijn. And guess what? Het smaakt precies hetzelfde.”

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
“Mijn ultieme guilty pleasure: frikandel speciaal en frikandelbroodjes. Voor de frikandelbroodjes heb ik een perfect alternatief gevonden: namelijk die van de Vegetarische Slager. Volgens mij verkoopt de Vegetarische Slager nog geen losse frikandellen, toch? Ik heb wel de curryworst van de Vegetarisch Slager overgoten met curry, mayo en ui en ik moet zeggen dat de smaak wel overeenkomt! Alleen van de structuur ben ik niet helemaal ondersteboven.

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
“Dé ultieme tip is om op een yoga of meditatie retraite te gaan en daar te leren over het boeddhisme. Het heeft me geleerd om respectvoller met de wereld om me heen om te gaan (wat klinkt dat zweverig…). Maar ik snap dat niet iedereen zomaar even zijn koffers pakt en er vandoor gaat. Kijk anders naar documentaires over de bioindustrie en dierenleed. Probeer daarnaast ook gewoon heel veel uit. Ga op zoek naar recepten online en test alle vleesvervangers uit de supermarkt!”

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook, Twitter of Instagram. Of  mail ons op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!

 

Summary
De beginnende vegetariër: Eveline
Article Name
De beginnende vegetariër: Eveline
Description
Hoe word je vegetariër? Wij delen de tips en ervaringen van beginnende vegetariërs, die jou ook kunnen helpen! Is het voor jou ook herkenbaar?
Author