Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Lotte (22 jaar) onze vragen. Sinds een maand is zij gestopt met vlees eten. Lotte werd namelijk steeds bewuster van de impact van vlees eten. Ze kon vlees eten niet langer meer voor zichzelf verantwoorden en besloot dit te veranderen. Lees hier haar eerste stappen naar de vegetarische lifestyle!

Sinds wanneer ben je vegetariër?
Ik ben nu ongeveer een maand vegetariër. Ik ben in één keer gestopt met vlees eten en eet nu alleen af en toe nog vis. Hier wil ik ook nog mee stoppen.

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Ik heb een aantal vriendinnen die geen vlees eten, dus als ik met hen at, kreeg ik al wat mee over vegetarisch leven. Ik houd erg van koken en eten, dus ik ging steeds meer research doen naar het eten van vlees en dierlijke producten. Er zijn heel veel verschillende onderzoeken en heel veel mensen beweren allemaal wat anders, maar voor mij was de conclusie dat het eten van vlees zo’n negatief effect heeft op de wereld, dat ik voor mijzelf niet meer kon verantwoorden waarom ik nog vlees at.

Door al het nieuws de afgelopen tijd, kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik iets wilde doen. Dan voel je je al snel heel nietig, want hoeveel effect heb jij nou als individu op de hele wereld? Stoppen met vlees eten is iets wat je als individu eigenlijk heel makkelijk kunt doen. En als heel veel individuen die keuze maken, hoop ik dat de wereld weer een beetje beter wordt.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Veel mensen reageren positief. Ik kom uit een familie waarin we heel veel samen koken en tafelen, maar zij gaven gelijk aan er rekening mee te gaan houden. Dat vond ik erg lief. Ook vrienden zijn er in geïnteresseerd waarom ik geen vlees meer eet. Ik leg graag alles uit. Het valt me op dat veel mensen zeggen: ‘’heel erg knap van je, maar ik zou het niet kunnen. Ik vind het echt te lekker.’’ Ik was vroeger ook een echte vleeseter, ik vond het heerlijk. Het is ook niet dat ik het niet meer lekker vind (al staat het idee van een dood dier op m’n bord op dat gebied wel steeds meer tegen). Ik ben gewoon bewuster geworden van het effect van ons eetpatroon op de wereld. Ik heb het gevoel dat ik nu bijdraag aan een iets fijnere wereld voor iedereen, hoe klein het effect misschien ook is. Ik wil niet later op mijn sterfbed liggen met het gevoel alsof ik niets heb teruggedaan voor de wereld – ookal klinkt dat misschien dramatisch 😉

Een andere reactie die ik veel krijg, is: “Vlees hoort in je voedingspatroon. Je redt het niet om nog steeds gezond te zijn als je geen vlees meer eet, want je gaat bepaalde stoffen missen”. Iedereen is opeens voedingsdeskundige. Dan leg ik ook gewoon rustig uit dat het zo vaak is onderzocht, ook door het Voedingscentrum. Je kunt prima zonder vlees leven en nog steeds gezond zijn. Ik vind het juist nu een uitdaging om nieuwe recepten te vinden. Wel slik ik een B12 supplement.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Het meest lastige vind ik toch wel het sociale aspect. Mensen in mijn omgeving hebben er heel goed op gereageerd, maar je moet het toch steeds uitleggen en in discussie gaan. Dat kan soms wel vermoeiend zijn. Het eten van vlees is zo’n gewoonte en het verbaasde me echt wat voor sterke mening sommigen erover hebben! Bijna alsof ze beledigd zijn dat je geen vlees meer eet. Ook omdat ze dan met argumenten komen als: “ja maar de dieren die leven op de planten die je eet dan? Waarom mogen die wel dood?” Tegen dat soort uitspraken kan ik echt niet. Ook voel ik me soms een beetje bezwaard dat mensen er rekening mee moeten houden als ik bij hen eet. Vrienden van mij hadden een oplossing; we gaan gewoon steeds uit eten zodat ik zelf kan kiezen wat ik eet! En mijn moeder vond het gelukkig helemaal niet erg dat ik zelf een pannetje pastasaus zonder gehakt ging maken. Juist gezellig zei ze, konden we lekker samen koken.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Ik houd echt van de pompoen/zoete aardappelburgers van Albert Heijn. Dan haal ik er een speltbroodje bij, die ik heel licht besmeer met mayonaise aan beide kanten. In een koekenpan gril ik dan wat verse rode en gele paprika. De gebakken groenteburger gaat op het speltbroodje, de gegrilde paprika erbovenop en als laatste wat (vegetarische) Parmezaanse kaas. Heerlijk!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Kip Tandoori is echt mijn ultieme comfort food. Ik kan het altijd en overal eten. Helaas zegt de naam het al: er zit kip in! Laatst heb ik met een vriendin een versie gemaakt met zoete aardappel, paprika en erwten. Toen kwam ik er ook achter dat de saus het gerecht toch het lekkerste maakt, dus nu eet ik het gewoon met lekker veel groenten. Wel wil ik het binnenkort een keer maken met de vegetarische kipstukjes!

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Denk niet aan wat je niet meer kunt eten, maar wat allemaal nog wel! Ik ga veel bewuster met eten om nu ik geen vlees meer eet en ik ontdek zoveel nieuwe manieren om met bijvoorbeeld groentes te werken. Champignons en tomaten bijvoorbeeld, die at ik nauwelijks voor ik vegetariër werd en nu bijna elke dag wel op de een of andere manier. Ook dingen als linzen en kikkererwten zitten nu een paar keer per week in mijn maaltijden. Het is zo leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Dus denk ik mogelijkheden, niet in beperkingen!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op [email protected] en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van de bewuste Lotte
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van de bewuste Lotte
Description
Tips voor de beginnende vegetariër, flexitariër of veganist. Vandaag staat er een interview voor je klaar met de bewuste vegetariër Lotte!
Author