...

Tips voor de beginnende vegetariër van de keukenprinses Alessandra

door | 28 jan 2019 | Beginnende vegetariër

Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Alessandra (34 jaar) onze vragen. Met een Italiaanse moeder werd er bij Alessandra altijd divers gegeten en met verse producten gekookt. Door de stap te zetten naar de vegetarische keuken ging er een wereld voor haar open. Gember, kurkuma, linzen en kikkererwten ging zij gebruiken in haar gerechten. Alessandra werd steeds beter in smaakvolle maaltijden maken!

Sinds wanneer ben je vegetariër?
Ik eet nu ruim een jaar (bijna) geen vlees en eet veel veganistische recepten. Het vlees dat ik wel at, was bijvoorbeeld op vakantie in Italië omdat het gewoon bijna niet haalbaar is om daar geen vlees te eten. Vlees zat op de pizza en in bijna elk ander gerecht.

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Mijn buren hebben mij geïnspireerd door reclame te maken voor de documentaire op Netflix What the health, die over vleesconsumptie gaat. Dit was absoluut de reden om direct te stoppen met vleesproducten. Dat was de eerste stap. Mijn partner en ik besloten dat we thuis geen vlees meer zouden eten, maar buiten de deur zo af en toe wel. Op het gebied van eten ging er een hele nieuwe wereld voor mij open. Doordat ik geen vleesgerechten meer eet, heb ik hele nieuwe producten ontdekt en kook ik ook nieuwe gerechten. Zo leuk maar ook zo heerlijk! Ik at altijd al wel heel divers omdat ik een Italiaanse moeder heb. Wij aten altijd vers, nooit uit een pakje. Nu kook ik zelf ook veel uit andere keukens en gebruik ik daarvoor nieuwe producten. Zo kook ik bijvoorbeeld veel met gember en kurkuma, maar ook linzen en kikkererwten komen regelmatig voor in mijn gerechten.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
De standaard reacties komen vooral van mensen die veel vlees eten, maar ook mensen die niet bewust met eten bezig zijn. Mensen kunnen dan wat simpel reageren, of lachen als je weer eens iets ‘gezonds’ maakt. Gelukkig krijg ik vooral heel veel leuke reacties en zijn mensen ook geïnspireerd erdoor. Ik zie om mij heen steeds meer mensen die ook plantaardig eten of willen eten. Het is net een domino-effect. Gaaf om te zien hoe mensen erover nadenken en zich erin verdiepen.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Eten met mijn Italiaanse familie is lastig. Je beseft je dan pas hoeveel vlees er eigenlijk in veel recepten voorbijkomt. Afgelopen zomer heb ik dan ook ‘gezondigd’ en gewoon meegedaan. Vlees bestel ik tegenwoordig ook in restaurants niet meer. Gelukkig gaan steeds meer mensen ook plantaardig koken. Zo heb ik ook een tante die vooral op basis van groenten kookt. Een andere tante in Italië hield al helemaal rekening met mijn eetgewoonten. Heel attent. De rest wist het niet, ik had er moeite mee om dit aan te geven. Aangeven dat mensen rekening ‘moeten’ houden met mijn nieuwe eetgewoonten vind ik lastig.  Ik voel mij dan net een zeur die zich niet wil aanpassen en iets anders wil dan de rest. Toch doe ik dat nu wel en is het ook gaaf om te zien hoeveel mensen er serieus naar vragen en er interesse in tonen.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Ik spreek niet snel van één favoriet recept omdat ik heel veel lekker vind. Maar thuis eten we regelmatig groentenwraps. De naam zegt het al. De wraps zijn zelf ook van groenten gemaakt en we vullen deze met diverse groenten. Heerlijk. Spinazie, falafel, verschillende bonen, courgette, avocado etc. Je kunt er zoveel in doen en het is lekker en voedzaam. Verder eet ik ook vaker bulgur, couscous en quinoa. Gerechten die ik vroeger nooit at!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Heel soms mis ik wel spaghetti bolognese, zo lekker! En de kip die mijn moeder maakt met citroen en salieblaadjes. Daarentegen eet ik nu veel ander lekkers.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
Hoe zorg je ervoor dat je voldoende van alles binnen krijgt? Dat blijft wel een dagelijkse struggle. Krijg ik alles voldoende binnen of mis ik iets?

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Iets wat ik veel doe en heb gedaan is bibliotheekboeken lenen met recepten. Ik heb zoveel lekkere gerechten hierdoor ontdekt. Thuis maak ik foto’s van de recepten zodat ik ze later weer kan gebruiken.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van de keukenprinses Alessandra
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van de keukenprinses Alessandra
Description
Vandaag staat er een nieuw interview klaar met de Italiaanse keukenprinses Alessandra. Beginnend vegetariër een jaar. Lees hier haar verhaal!
Author
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Daniëlle van Kampen

Creatieve Foodie at De Hippe Vegetariër
Daniëlle studeert Voeding & Diëtetiek, houdt van uitgebreid koken met vrienden, is sportfreak ten top en bezoekt in haar vrije tijd hotspots binnen- en buiten Nederland om de nieuwste food en fashiontrends te ontdekken, en dit vervolgens te delen via een leuke Instagrampost met andere foodies en fashionista's!
Daniëlle van Kampen
Volg Daan

Latest posts by Daniëlle van Kampen (see all)

2 Reacties

  1. Ilonka

    Het artikel heet “tips voor de beginnende vegetariër”, maar er staat welgeteld één tip in: bibliotheekboeken inzien. Wow. Daar was ik nog niet opgekomen…

    Antwoord
    • Lieske van der Waals

      Hoi Illonka, in de rubriek ‘Beginnende Vegetariër’ vertellen vegetariërs hun eigen verhaal. Goed om te horen dat jij deze tip van Alessandra al in gebruik hebt genomen! Misschien heb jij nog tips die je wil delen met beginners? Tips zijn zeker welkom 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt