Print Friendly, PDF & Email

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Pauline (44 jaar) onze vragen. Sinds 10 juli 2018 eet zij ‘cold turkey’ geen vlees meer. Pauline is geen liefhebster van kaas, wat het voor haar soms lastig maakt om een lekkere en voedzame maaltijd neer te zetten. Ze is nu opzoek naar nieuwe recepten voor haar gezin en zichzelf. Lees hier haar interview over een beginnend vegetarisch leven!

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Ik was al langere tijd bewust(er) bezig met het eten van vlees, vooral vanwege duurzaamheid. Eerst alleen biologisch vlees en als logisch gevolg daarvan minder vlees (want duurder). Vervolgens at ik geen varkensvlees meer na het zien van beelden uit een varkensslachterij in België…. Elke keer een stapje verder. Na het lezen van berichten in de media over vraagtekens bij biologisch vlees uit de supermarkt en opnieuw een undercover filmpje over misstanden in een eendenfokkerij, was de maat vol. Streep eronder. Geen vlees meer. Een ‘cold turkey’ beslissing, nu ruim een maand geleden.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
Mijn man staat er heel positief tegenover en doet zoveel mogelijk mee. Hij noemde ons eetpatroon sowieso al flexitarisch. Mijn dochter van 14 is een echte carnivoor en moet er best aan wennen. Mijn vader heeft duurzaamheid hoog in het vaandel en vindt het alleen maar mooi, mijn moeder hoor ik al nadenken welke heerlijke gerechten nu afvallen als we komen eten. Ze heeft nog een vegetarische dochter, dus dat komt wel goed ;). Onze beste vrienden vroegen enigszins kritisch hoe principieel ik ben en of ze er rekening mee moeten houden als ze ons uitnodigen om te komen eten (goeie vraag). Want dan nodigen ze ons namelijk niet meer uit.. (dat was een grapje, maar toch.. moet je je omgeving er wel mee ‘opzadelen’?) Over het algemeen redelijk positieve reacties met hier en daar een kritisch randje.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Om het nog complexer te maken: ik ben geen grote kaas-eter. Kazen die uit zichzelf weglopen zijn aan mij überhaupt niet besteed en veel vegetarische recepten zijn met geitenkaas of feta. Aangezien daar relatief weinig smaak aan zit, vind ik het een beetje kinderachtig van mezelf om ook dat steeds links te laten liggen, dus daar probeer ik nu aan te wennen. Verder is mijn grootste uitdaging: nieuwe, simpele recepten vinden waarmee ik ook bij mijn dochter kan aankomen. Ze houdt niet zo van oosterse smaken én niet zo van peulvruchten.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Falafel, pasta met aardappel zelfgemaakte pesto uit mijn eerste VEGGIE kookboek, andijviestamppot met rode ui, zongedroogde tomaten en pijnboompitten.

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Op vakantie bakte mijn beste vriend kipfilet met kipkruiden. Dat rook echt heerlijk. Toch kon ik het laten liggen.
In restaurants in Italië waren behalve de vegetarische pizza varianten vooral veel vegetarische recepten met aubergine. Niet verkeerd hoor, maar om dat nou elke keer te eten… Vanwege het ‘kaasprobleem’ neem ik in uiterste situatie als alternatief iets met vis van de kaart. En nog niet voorbijgekomen maar dat komt zeker een keer: zin in een lekkere zelfgemaakte gehaktbal.

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch eten of koken?
1. Hoe kom ik aan voldoende eiwitten (ben ook een redelijk actieve sporter) en andere bouwstoffen zonder al te vet te eten?
2. Hoe combineer ik vegetarisch eten met ‘de Hollandse Pot’ voor mijn dochter?

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Als je er al langer over twijfelt: begin gewoon! Eerst een week, dan twee weken, enzovoort. Zie het als een uitdaging en ga niet uit van ‘wat je allemaal mist’ maar vooral wat voor nieuwe lekkere dingen er in het verschiet liggen. Vertel het aan je omgeving voor extra steun. Ook als je omgeving er vragen bij heeft, helpt het om het hardop te zeggen dat je vegetarisch eet.

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op [email protected] en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van de veggie liefhebber Pauline
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van de veggie liefhebber Pauline
Description
Tips voor de beginnende vegetariër, flexitariër of veganist. Vandaag staat er een interview voor je klaar met de Pauline! Sinds 10 juli 2018 ‘cold turkey’ geen vlees meer. Geen liefhebster van kaas, wat het voor haar soms lastig maakt om een lekkere en voedzame maaltijd neer te zetten.
Author