Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (1 stemmen)

Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Marieke (26 jaar) onze vragen. Een echte zoetekauw die dol is op ontbijtjes van havermout en pancakes. Ze is 98% vegetariër en eet het zo nu en dan veganistisch. Lees hier Mariekes interview over een beginnend vegetarisch/veganistisch leven!

Waarom heb je besloten om vegetarisch/veganistisch te gaan eten?
Alle redenen die er zijn: voor de dieren, voor het milieu en voor mijn gezondheid.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
De meeste mensen snappen het niet of denken dat het vreemd en ongezond is om vega(n) te eten. Helaas, maar de reacties van anderen maken mij niet uit.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Mijn man en ik zijn flexivegan: 80% vegan en 98% vegetariër. Voor mijn man zijn die aantallen iets minder, maar ik merk dat ik geen behoefte meer heb aan vlees. Thuis wordt dan ook niks dierlijks meer gebruikt. Bij anderen eten vind ik het meest lastig. Buiten de deur kun je nog redelijk kiezen wat je eet, maar bij mensen thuis vind ik het wel erg moeilijk. Ik wil niet ‘moeilijk’ overkomen en dus eet ik dan vaak gewoon wat er gekookt wordt.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Ik vind zelf vegan chilli heel erg lekker, maar om heel eerlijk te zijn ben ik echt een zoetekauw. Ik zou kunnen leven op ontbijtjes van havermout en pancakes.

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Mijn man en ik zijn nog niet 100% vega, maar het is niet zo dat als ik zin heb in een frikandel speciaal ik die dan ook ga eten. Dus ja, die mis ik soms wel. Verder vind ik gelukkig heel veel goede vervangers. Toen ik een paar jaar geleden op een streng dieet moest voor mijn PDS, was het een ramp en leefde ik op brood dat naar karton smaakte. Verder was er niet veel. Nu is er gelukkig zoveel keuze dat je prima vegetarisch kunt eten en nog steeds een foodie kan zijn!

Welke prangende vragen heb je over vegetarisch/veganistisch eten of koken?
Vlees kan ik makkelijk uit mijn recepten laten, maar het is niet goed om zomaar een ‘onderdeel’ van je maaltijd te skippen. Dan vraag ik me af hoe ik dat kan oplossen zonder een gerecht helemaal in een ‘linzensoep’ te veranderen. Wij eten bijvoorbeeld veel Aziatisch of Surinaams, maar daar kunnen niet altijd linzen of kikkererwten in. Tofu is niet iets wat ik te veel wil eten. En nu in de winter moet ik wat bij stamppotjes en jus of stoofvlees verzinnen, dat vind ik nog moeilijk.

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs/veganisten?
Begin rustig aan. Ik kan nogal rigoureus zijn en van de ene op de andere dag alles anders willen. Maar vegetarisch eten is niet een dieet dat je volgt, maar een lifestyle. Iets dat je moet uitzoeken en ondervinden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Dat klinkt misschien raar, omdat je het voor jezelf doet en niet voor anderen. Maar in het begin kan het zijn dat je weinig begrip krijgt, totdat het ‘normaal’ wordt voor iedereen dat jij vegetarisch eet. En ook jij zal nog niet perfect zijn. Je moet maar kijken wat je wel en niet kunt eten. Je zult ook nog wel eens per ongeluk iets eten wat niet de bedoeling was! Je bent op de goede weg naar een beter leven voor jou en je omgeving en dat is al heel wat waard!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op [email protected] en wie weet sta jij straks in deze rubriek!’

Summary
Tips voor de beginnende vegetariër van 'sweet tooth' Marieke
Article Name
Tips voor de beginnende vegetariër van 'sweet tooth' Marieke
Description
Tips voor de beginnende vegetariër, flexitariër of veganist. Vandaag staat er een interview voor je klaar met 'sweet tooth' Marieke.
Author