Tips voor de beginnende vegetariër van pastaliefhebber Marjet
Daniëlle van Kampen

Tips voor de beginnende vegetariër van pastaliefhebber Marjet

maandag 11 maart 2019
Hoe word je vegetariër? Wij hebben een groep beginnende vegetariërs geïnterviewd over hun ervaringen, uitdagingen en tips! Vandaag beantwoordt Marjet (21 jaar) onze vragen. Inmiddels is Marjet sinds zomer 2017 vegetariër. Zij besloot om geen vlees meer te eten zodra ze op zichzelf ging wonen. Lees hier Marjet haar interview over een beginnend vegetarisch leven!

Waarom heb je besloten om vegetarisch te gaan eten?
Ik heb al eens geprobeerd vegetarisch te eten toen ik een jaar of 14 was. Toen woonde ik nog bij mijn ouders en dat werkte niet. Ze gooiden vlees weg omdat ik het niet opat. Ik heb het toen denk ik niet eens een halfjaar volgehouden. Ik had al vrij snel de gedachte ‘als ik op mezelf ga wonen, eet ik geen vlees meer vanaf dat moment’. In de zomer van 2017 ben ik op kamers gegaan en ben ik gestopt met vlees eten. Ik ben een echte ‘voor de dieren’ vegetariër. Ik eet nog wel één of twee keer in de week vis, maar dat wil ik ook gaan afbouwen. Gelatine probeer ik ook te vermijden.

Hoe zijn de reacties uit je sociale omgeving? Krijg je typische vragen of reacties?
De meest voorkomende vragen zijn toch wel of het niet slecht is voor je gezondheid. De goedbedoelde maar ongevraagde adviezen komen dan of ik wel genoeg bonen/noten eet bijvoorbeeld. En de opmerking ‘maar lust je het niet dan?’ krijg ik ook vaak. Als vlees aan bomen groeit, zou ik het ook echt nog wel eten. Maar als er dieren voor gedood worden niet. Soms vragen huisgenoten of klasgenoten ook ‘maar vind je het dan niet vervelend dat wij wel vlees eten waar jij bij zit?’. Ik vind dat het niet aan mij is om daar iets van te zeggen. Ik hoef geen wereldverbeteraar te zijn die aan iedereen uitlegt waarom je geen vlees meer zou moeten eten. Ik kan mezelf en de dieren nu wel recht in de ogen aankijken en zeggen dat ik niet meewerk aan die praktijken. Maar als mensen er zelf over beginnen, ja dan kan ik ook wel losgaan in de discussie.

Wat vind je het lastigst tot nu toe?
Zeggen dat ik vegetarisch eet tegen mensen waar ik niet vaak mee eet, vind ik lastig. Bijvoorbeeld nieuwe onderburen die voorstellen een keer te barbecueën, uiteten met het werk of eten met mijn klasgenootjes. Dat ik nu nog 1 à 2 keer per week vis eet, is nu nog een gemakkelijke uitweg in die situaties. Ik ben benieuwd hoe dat gaat als ik ook geen vis meer eet. Ik wil namelijk niet dat die hele groep zich aan jou moet aanpassen.

Wat is je favoriete recept tot nu toe?
Sowieso tagliatelle met verse spinazie, cherrytomaat, mozzarella, cashewnoten, knoflook en citroensap. Simpel maar echt verrukkelijk!

Wat mis je het meest? Heb je daar al een alternatief voor gevonden?
Ik mis vlees echt totaal niet, tot mijn eigen verbazing is er een knop omgegaan waardoor ik kan kijken hoe anderen spareribs eten zonder er zelf zin in te hebben. Soms mis ik de variatie in mijn eten, ik ben erachter gekomen dat ik vrij slecht reageer op vleesvervangers met soja. Zeker in het begin at ik vaak dezelfde dingen, omdat ik nog moest ontdekken wat je allemaal kon doen met vegetarisch eten. Als ik iets moet noemen wat ik echt mis, is het misschien wel een salade met gerookte kip in de zomer. Of gewoon het onbezorgd overal kunnen eten zonder na te denken en kritisch te kijken.

Wat is jouw beste tip voor andere beginnende vegetariërs?
Voor mij hielp het om een moment te kiezen waarbij er sowieso al een verandering zou plaatsvinden. Toen ik op mezelf ging wonen, zei ik gewoon ‘ik eet hier nooit vlees, punt!’ En probeer vooral veel uit. In het begin is het sowieso moeilijk, maar als die knop eenmaal om is, dan gaat 'ie ook niet meer terug. Je moet ook niet te veel tegelijk willen doen, je kunt niet ineens vegetarisch, palmolievrij én veel gezonder gaan eten. Dat moet je stap voor stap doen!

Ben jij ook een beginnende vegetariër of veganist en wil jij ervaringen met anderen delen? Mail ons dan op redactie@dehippevegetarier.nl en wie weet sta jij straks in deze rubriek!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het pastagerecht, gemaakt door Justyn Kaminska. Je downloadt de foto hier. 

1 Reacties

Waar is het recept?

11:53 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.