Print Friendly, PDF & Email

Vandaag is het 11 februari. Misschien voor jullie geen speciale dag, maar een paar jaar geleden is deze dag omgedoopt tot ‘Warmetruiendag‘! Deze dag is een campagne van klimaatverbond Nederland. Met de ‘Warmetruiendag’ wordt er meer aandacht geschonken aan de klimaatcrisis. En we weten dat deze steeds groter wordt… Lees hier 10 dingen die jij vandaag nog kunt doen voor het klimaat.

1. Een trui aandoen en de verwarming lager
De naam van de campagne ‘Warmetruiendag’ verklapt het natuurlijk al: trek een trui aan! De insteek is om energie te besparen door de verwarming een dag lager of zelfs uit te zetten. Wanneer je een extra dikke trui aan trekt vandaag, zal je merken dat je die verwarming niet eens perse nodig hebt. Onze mama’s zeiden vroeger niet voor niets al dat we laagjes aan moesten doen als het koud was buiten.

2. Overstappen naar een ‘groene’ bank
‘Warmtruiendag’ gaat voor ons veel verder dan alleen die verwarming lager zetten. Kijk ook eens naar de bank waarbij je bent aangesloten. Wat doen zij voor het milieu? Ga eens op onderzoek uit en misschien kom je wel tot nieuwe ontdekkingen!

3. Een maaltijd maken met ‘restjes’ uit je koel- of vrieskast
Puilt je koelkast uit of wordt het eens tijd dat je je vriezer leeg gaat eten? Kijk eens wat je allemaal in huis hebt en wat je er mee kunt maken. We zijn snel geneigd om boodschappen te halen voor een week, zonder erbij na te denken wat we nog in huis hebben. Wees creatief en wellicht kom je ook nog eens op nieuwe recepten!

4. Kijk in de 35% bak van jouw supermarkt
Als je dan toch besloten hebt om boodschappen te doen, let dan eens goed op producten die bijna over de datum gaan. Wellicht kan jij er wel een heerlijk recept mee maken en worden ze zo gered van het weggooien. Want eten weggooien, dat is natuurlijk super zonde!

5. Ga eens met de fiets of met het openbaar vervoer
Ga jij vaak naar je werk of school met de auto of een ander motorvoertuig? Laat deze dan af en toe eens staan en pak de fiets, ga lopen of stap in een trein. Sinds enkele jaren is het reizen met het OV namelijk CO2-neutraal! En met de fiets of lopen, tja dan heb je je beweging gelijk weer gehad. Win-win, dus!

6. Vervang het plastic in je huis
Kijk eens om je heen in huis, hoeveel plastic ligt er bij jou? Een tandenborstel, een afwasborstel, een broodzakje waarmee je net je lunch hebt gehaald. Dit zijn allemaal uitstekende producten die je kunt vervangen voor niet-plastic. Koop bijvoorbeeld een tandenborstel of afwasborstel van bamboe. Of haal bij jouw lokale supermarkt vershoudnetjes voor groente, fruit en brood!

7. Haal stekkers uit het stopcontact
Stekkers uit een stopcontact halen, deed jij dat al? Sommige apparaten in huis kunnen echte energiesluipers zijn. Trek er af en toe eens een stekker uit, helemaal wanneer je op vakantie gaat! Alle beetjes helpen.

8. Zet je oven eerder uit
Heb je een gerecht in de oven staan? Zet de oven dan eerder uit dan dat het gerecht klaar is. De oven blijft echt nog wel een tijdje warm wanneer je het deurtje dicht houdt. Maar vergeet dan niet dat er nog wat in staat! Wil je het helemaal goed doen? Zet dan je verwarming uit als je oven aan staat! De oven brengt natuurlijk ook warmte het huis in 🙂

9. Doe de afwas met de hand
Woon je alleen? Doe dan de afwas met de hand. Dit is veel meer waterbesparend dan een vaatwasser. Dit is trouwens niet alleen voor mensen die alleen wonen, maar kan ook goed voor gezinnen! Was kleine kommetjes of glazen gewoon even af.

10. Douche korter
Dat douchen enorm veel water kost hoeven we natuurlijk niet te vertellen. Douche daarom eens 5 minuten korter, dit bespaart al liters! Je kunt ook een waterbesparende douchekop aanschaffen. Wanneer je de kraan aanzet, kan het soms even duren voordat het water warm wordt. Vang dit koude water op en geef je planten hier water mee, die zullen je vast ook heel dankbaar zijn. 😉

Heb jij nog meer tips om duurzamer te leven? Of dingen die jij zelf al toe past in je eigen leven? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zij benieuwd!

 

Summary
10 dingen die jij vandaag nog kunt doen voor het klimaat!
Article Name
10 dingen die jij vandaag nog kunt doen voor het klimaat!
Description
Het is vandaag Warmetruiendag, een dag waarop we aandacht schenken aan de klimaatcrisis. Lees hier 10 dingen die jij zelf kunt doen!
Author