Print Friendly, PDF & Email

Dat er zoiets als klimaatverandering gaande is, en er vreselijke natuurrampen plaatsvinden, dat weten we. We maken er flauwe grapjes over ter opfleuring van de typische grauwe, natte, Nederlandse herfst: ‘Kom maar door met die klimaatveranderingen, hoor,’ roepen we jolig, ‘het kan hier best wat warmer!’ Maar de klimaatveranderingen zijn al een feit. Ook hier, in Nederland. De temperatuur was niet voor niets opeens 40 graden en kregen we ook meer dan genoeg tropische buien over ons heen. Roanne van Voorst, bekend van het boek Ooit Aten We Dieren, schetste een toekomstscenario over de klimaatverandering in Nederland.

Klimaatverandering
Eén hete zomer of ronduit lenteachtige winter wijst natuurlijk nog niet meteen op een veranderend klimaat. Maar de langetermijnstatistieken laten duidelijk zien dat er sprake is van een opwarmende trend. In Nederland is de gemiddelde temperatuur de afgelopen honderd jaar al 1,9 graden gestegen. Het aantal zomerse dagen per jaar nam hier met bijna twintig toe, het aantal vorstdagen met ongeveer hetzelfde aantal af. Het regent vaker en heviger – de hoeveelheid neerslag is met ruim 20 procent gestegen. En dat is een groter probleem, dan we ons nu lijken te realiseren. Wereldwijd is de kans op droogte, hittegolven en overstromingen toegenomen – hier ook, hoewel de gevolgen nog mild zijn. Dat leidt tot gezondheidsproblemen (denk aan oude mensen, die niet goed tegen de hitte kunnen), meer mislukte oogsten en schade aan ecosystemen.

Drijvende huizen, zilte aardappels
Zo zijn de Deltawerken die onze kust beschermen waarschijnlijk tientallen jaren eerder dan gepland aan vervanging toe vanwege de zeespiegel die sneller stijgt dan verwacht. Nederland moet ook serieus gaan nadenken over drijvende woningen, woonwijken op terpen en huizen op palen, want dat er straks stukken land onder water komen te staan, lijkt een gegeven. Op andere plekken kan er juist een watertekort ontstaan: dan is er overal zeewater, maar nergens zoetwater in de grond – en daar gedijen onze aardappels en andere groenten nu juist zo goed bij. Om onze voedselvoorziening veilig te stellen, zullen gewassen dus bestand moeten worden gemaakt tegen droogte en verzilting, en moeten bedrijven en burgers zuiniger leren omgaan met zoet water.

Weinig actie
Deze feiten zijn al jaren bekend. Bij de overheid, het bedrijfsleven, en je kunt er ook gewoon over lezen in de krant. Maar gek genoeg nemen we niet de actie die nodig is. Sterker nog, in Nederland doen we het eigenlijk heel slecht als het gaat over uitstoot – dat is de onderliggende reden van klimaatveranderingen. Een Nederlander stoot zo’n drie keer zoveel uit als de gemiddelde wereldburger. In vergelijking met sommige Afrikaanse landen stoten we zelfs honderd keer zoveel uit. Toegegeven, er zijn landen die het nog slechter doen dan wij. Per hoofd van de bevolking is de uitstoot van broeikasgassen in landen als de Verenigde Staten, Australië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten tot wel twee keer zo hoog. Maar in de Europese Unie (EU) stoot Nederland relatief meer uit dan buurlanden als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Hoop
Dat komt omdat we welvarend zijn en eraan gewend zijn om veel te consumeren en verbruiken; het komt omdat Nederland wat betreft het gebruik van energiebronnen een vrij ouderwetse, industrie heeft. En dat is ook het geval omdat we ons niet helemaal realiseren wat onze opties zijn, om een klimaatramp tegen te gaan. Het duizelt ons van de alarmerende berichten, die ons wel bang maken, maar geen hoop bieden. Terwijl die hoop wel realistisch is.

De verandering moet vandaag
Want wat niet zoveel mensen weten, maar wat wel steeds meer wetenschappers aan ons duidelijk proberen te maken is dat ons voedselsysteem een van de grootste aandrijvers is van klimaatveranderingen, en dat een plantaardig dieet ervoor kan zorgen dat toekomstige klimaatveranderingen níét catastrofaal zullen worden. Daarvoor moeten we dan wel nu in actie komen. Niet op 1 januari, als het weer tijd is voor goede voornemens, en ook niet pas als de overheid haar beleid heeft gewijzigd. Nee, vandaag. Omdat anders straks het Nederland zoals wij dat nu kennen, niet meer bestaat.

Toekomstscenario
Waarom moet dat veranderen? Omdat het zomaar kan dat je dan een gezin van acht getraumatiseerde klimaatvluchtelingen op luchtbedden in je huis hebt liggen – het worden er zoveel dat ze toch ergens heen moeten. Omdat het dan waarschijnlijk zo heet is in de stad waarin je woont, dat je ondanks al je drukke bezigheden voor die klimaatvluchtelingen, toch ook maar drie keer per dag met een jerrycan water langsloopt bij bejaarde buurtgenoten die anders het loodje zullen leggen. Omdat het aannemelijk is dat jij en je lief door al die zorgen steeds vaker en steeds heviger ruziemaken. Omdat het aantal vechtscheidingen sterk zou kunnen gaan pieken, net zoals het aantal aanslagen op klimaatvluchtelingen, die steeds vaker openlijk de schuld zullen krijgen van de economische crisis. Omdat het helaas niet ondenkbaar is dat er in dat scenario een politicus opstaat die oppert dat nieuwkomers het ziektekostengeld waarop ze hier aanspraak maken, maar eens terug moeten verdienen door verplicht en onbetaald te werken aan het ophogen van de zeeweringsdijk. En dat jij dan terugdenkt aan die goede oude tijd, toen de klimaatcatastrofe nog een optie was, en niet allang een voldongen feit.

Dit was een stukje uit het boek ‘Ooit aten we Dieren’, waarin Roanne van Voorst de toekomst van een wereld exploreert, waarin vleeseten taboe zou zijn geworden. Verder lezen? Koop het boek in je lokale boekhandel of via Bol.com! Je kunt Roanne ook volgen op Instagram en Facebook.

Bekijk hier een door de Wereldbank opgesteld overzicht met daarin het aandeel groene energie per land.

Hoe denk jij over deze kwestie? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Ooit aten we dieren: klimaatveranderingen in Nederland
Article Name
Ooit aten we dieren: klimaatveranderingen in Nederland
Description
Roanne van Voorst, bekend van het boek Ooit aten we dieren, vertelt hoe de klimaatverandering Nederland treft en hoe hiermee om te gaan in de toekomst.
Author