Met een vegetarische eetpatroon draag je voor een groot deel bij aan duurzaamheid. Maar voor het bereiden van je heerlijke vegetarische gerechten heb je ook energie nodig. En dan bedoelen we in dit geval energie niet in de zin van ‘puf’, maar in de vorm van elektriciteit. Naast energiebesparend te werk gaan, maakt het ook verschil uit welke bronnen je energie komt. Groene energie is aanzienlijk beter voor het milieu en zorgt dus voor een duurzame vegetarische maaltijd. Hoe weet je of energie écht groen is? Wij geven je praktische tips!
Is jouw groene stroom wel echt zo groen?
In Nederland gebruikt bijna driekwart van de huishoudens ‘groene’ stroom. Alleen is slechts een deel écht groen; opgewekt door windmolens en zonnepanelen in Nederland. Een derde is namelijk grijze stroom welke verkocht wordt als groene stroom. Je hebt in de media vast weleens de berichten gelezen over deze ‘sjoemelstroom’. Door een slimme constructie met certificaten doen energieleveranciers zich groener voor dan ze zijn. Daardoor denken we dat we bezig zijn met het redden van het klimaat, terwijl in werkelijkheid het tegenovergestelde waar is. Lees verder om erachter te komen hoe groen jou stroom echt is.
Vier tips voor volledig duurzame energie
De stap naar volledig groene en duurzame energie is makkelijker dan je misschien denkt. Waar kun je op letten?
1. Welke energiebronnen worden gebruikt?
Bekijk uit welke bronnen je leverancier de energie haalt. Dit kun je terugvinden op het stroometiket. Deze wordt jaarlijks voor 1 mei gepubliceerd en ontvang je meestal samen met de jaarafrekening. Duurzame energiebronnen zijn hernieuwbaar en veroorzaken geen of weinig schade aan het milieu bij opwekking. Zoals:
– Waterkracht
– Windenergie
– Zonne-energie
– Aardwarmte
Biomassa en kernenergie zijn weliswaar hernieuwbaar maar niet milieuvriendelijk. Sommige bronnen van biomassa stoten namelijk nog relatief veel CO2 uit. Kernenergie is omstreden door het afval en de enorme milieu-impact bij mogelijke ongelukken.
2. Waar wordt de energie opgewekt?
Bekijk waar de energie wordt opgewekt; is dit in Nederland of het buitenland? Het aantal huishoudens dat in ons land groene energie afneemt, komt namelijk niet overeen met de productie. Dit heeft te maken met de ‘sjoemelstroom’ zoals je hiervoor hebt kunnen lezen. In sommige landen zoals Noorwegen is een overschot aan groene energie en dus ook aan de bijbehorende certificaten. Deze worden door Nederlandse leveranciers ingekocht en vervolgens wordt het certificaat gebruikt om grijze stroom onder de noemer van groene energie te kunnen verkopen. Wettelijk gezien is dit helaas nog steeds toegestaan. Met als nadeel dat hierdoor in ons land dus ook minder noodzaak is voor de ontwikkeling van duurzame projecten, waardoor er geen duurzame energie bijkomt.
3. Waar worden de investeringen gedaan?
Het is hard nodig dat de winst van leveranciers wordt geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Juist omdat een duurzame omslag zo belangrijk is voor ons klimaat en onze onafhankelijkheid. Onderzoek daarom in welke projecten het bedrijf investeert. Zijn dit innovatieve duurzame ontwikkelingen of de sponsoring van bijvoorbeeld een sportclub? Of gaat het grootste gedeelte van de winst vooral naar de aandeelhouders en grootverdieners binnen het bedrijf?
4. Bekijk onafhankelijk onderzoek
Overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Laat je niet verleiden door leuke cadeautjes, welkomstkortingen of reclameboodschappen met mooie groene velden. Hier doorheen kijken is soms lastig. Daarom kun je het beste onafhankelijke informatie raadplegen. Dit vind je bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond (Onderzoek Duurzaamheid Nederlandse Stroomleveranciers) en groene energiecheckers zoals van WiseNederland.nl of Hier.nu.
Tip van ons: om | nieuwe energie
De leverancier die op bovenstaande punten volledig goed scoort en die wij je dus kunnen aanraden, is om | nieuwe energie. Deze coöperatieve leverancier doet het anders door alle energie lokaal op te wekken, samen met burgers in hun eigen buurt of regio. Zo kun je met eigen ogen zien waar jouw duurzame energie vandaan komt. En omdat ze geen winstoogmerk hebben, weet je zeker dat er direct wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland. Dat is natuurlijk wel zo prettig om te weten! En omdat energiebesparing net zo belangrijk is als kiezen voor écht groene energie, kun je op de website van om | nieuwe energie nog even verder lezen wat de makkelijkste stappen zijn om direct je energieverbruik te minderen.
Wat is het belang van groene energie?
We kennen inmiddels allemaal de doelstelling uit het klimaatakkoord; in 2050 een vermindering van broeikasgassen met 95% ten opzichte van 1990. De energietransitie gaat nog niet snel genoeg en nu al merken we de gevolgen van een veranderend klimaat. Hiervan is grijze energie de grootste veroorzaker. Het gaat hierbij om energie die opgewekt wordt met behulp van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn, in tegenstelling tot groene energie, uitputtend en eindig. De winning en omzetting van grijze energie is milieubelastend en dus niet duurzaam. Een toekomstbestendige aarde voor de volgende generaties is alleen mogelijk wanneer we massaal overstappen op groene energie!
Wat doe jij al aan groene energie? En met welke tip ga jij direct aan de slag? Laat het ons weten in een reactie, op Facebook of op Instagram. Wij zijn benieuwd!

Reactie verzenden