Print Friendly, PDF & Email

In het kader van klimaatvraagstukken gaat het heel vaak over de milieu-impact van vlees en minder vlees eten. Veel minder vaak gaat het over het eten van vis en vraagstukken die daarbij komen kijken, zoals overbevissing en bijvangst. Daarom stellen wij onszelf de vragen: ‘Hoe is het eigenlijk gesteld met de vis in onze zeeën?’ en ‘Welke plantaardige alternatieven zijn er voor vis?’ Wij kregen antwoorden van Christine Absil van Good Fish Foundation en Victor Simoncelli van MSC en leerden meer over de plantaardige visalternatieven van Quorn!

Status quo: overbevissing
Wist jij dat er momenteel meer vis uit de zee wordt gevangen dan dat er op natuurlijke wijze jaarlijks bijkomt? Nu de wereldwijde vraag naar vis op ons bord groeit, groeit ook het aantal overbeviste en maximaal beviste zeeën. Uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) uit 2016 bleek dat er wereldwijd zo’n 30% van de beviste visbestanden wordt overbevist (over-fished seas). Bijna 60% wordt maximaal bevist (fully fished seas) en kan geen verdere toename meer aan. Deze situatie is niet alleen een bedreiging voor de vissen zelf, maar richt ook veel schade binnen de leefomgeving van de vissen aan. Zo trekken de sleepnetten die worden gebruikt bijvoorbeeld de zeebodem en het koraal kapot. Niet alleen eeuwig zonde van deze pracht en praal onder water, maar veel belangrijker: funest voor het eco- en voedselsysteem.

Bijvangst: zinloze vangst
Om zoveel mogelijk commercieel interessante vissen (zoals bijvoorbeeld sliptong) op een zo goedkoop mogelijke wijze te vangen, worden er vistechnieken gebruikt die bijvangst als gevolg hebben. Bijvangst? Wat is dat? Tijdens het vissen komen er ook andere zeedieren in de netten terecht dan waar bewust op gevist wordt; deze zeedieren worden ook wel bijvangst genoemd. Hierbij kun je denken aan te kleine vissen, ondergewaardeerde vissen, maar ook aan dolfijnen en haaien. Deze zeedieren hebben geen of weinig marktwaarde en worden daarom vaak zonder pardon weer terug de zee in gegooid. Deze vissen zijn dan mogelijk niet meer in leven… De EU wil deze zinloze sterfte tegengaan en heeft daarom de zogenoemde aanlandplicht ingevoerd. Vissers mogen volgens deze plicht alleen nog maar vissen op wat zij daadwerkelijk aan land brengen. Een mooie intentie, maar in de praktijk blijkt dit echter nog lastig te reguleren. Hierdoor blijft de bijvangst bestaan. Wat kun je hier tegen doen?

Visvrije alternatieven
Om de bijvangst en overbevissing tegen te gaan, kun je geen of minder vis gaan eten. Maar ben jij wel dol op de smaak van de zee? Dan zijn er verschillende alternatieven waarbij je nog steeds kunt genieten van deze heerlijke zilte smaak!

Zeewier
Probeer eens zeewier! Deze plantaardige bron van eiwitten is rijk aan Omega 3 (Ja, precies.. dat is een van de voedingsstoffen waar vis zo om geroemd wordt!) en groeit van nature tot wel 1,5 meter per dag.

Visalternatieven
Er komen steeds meer lekkere en gezonde vega(n) visalternatieven op de markt die de smaak en de structuur van vis weten na te bootsen. Waar veel van deze visalternatieven geproduceerd worden op basis van soja, bracht het merk Quorn vorige maand een plantaardige productlijn op de markt die 100% sojavrij is en gewoon te koop is bij de Albert Heijn. Waar de Fish & Chips Style Fish-Free Fillets, Lemon & Pepper Fish-Free Fillets en de Fish Free Sticks dan wel van worden gemaakt? Mycoproteïne! Deze van Quorn unieke proteïne is afkomstig van schimmels, gisten of zwammen en is een volwaardige plantaardige grondstof boordevol zink, vitamine B12 en vezels. Bijzonder aan dit ingrediënt is dat het volledig gebaseerd is op een lokaal natuurproduct uit Engeland én dat het oneindig kan groeien. Dit betekent niet alleen dat mycoproteïne een veel lagere CO2-uitstoot heeft dan vis, maar ook dat dit ingrediënt een heleboel mensen op gezonde wijze kan voeden, zonder dat daarvoor onze oceanen bevist hoeven te worden. Hoe cool is dat?!

Ga jij deze visalternatieven proberen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
Overbevissing en plantaardige visalternatieven
Article Name
Overbevissing en plantaardige visalternatieven
Description
Overbevissing en bijvangst van vis zijn een probleem. Wij zochten antwoord op hoe het gesteld is met vis en welke plantaardige visalternatieven er zijn!
Author