Print Friendly, PDF & Email

Dagelijks maken we allemaal keuzes die impact hebben op het milieu, of we daar nu bewust mee bezig zijn of niet. Sta jij wel eens stil bij de keuzes die je maakt? En wat zijn de gevolgen van deze keuzes voor de gezondheid van de mens en van de planeet? Als het op voeding aankomt, zijn we allemaal net even iets kritischer in onze besluitvorming en willen we niet alleen lekker eten, maar er ook een goed gevoel van krijgen. Welke tien voedingsgroepen een positieve impact hebben op het klimaat, vertellen wij je aan de hand van de ‘The Future Foods’-lijst. Deze is samengesteld door Knorr, het WNF en Dr. Adam Drewnowski, directeur van The Center of Public Health Nutrition aan de Universiteit van Washington.

Food of the Future
‘The Future 50 Foods’ is een lijst van 50 plantaardige voedingsmiddelen die de voedingswaarde van onze maaltijden kunnen verhogen, terwijl tegelijkertijd het negatieve effect van de voedselproductie op de planeet drastisch wordt verminderd. Op dit moment komt 75% van alle voeding op de wereld van slechts twaalf gewassen en vijf diersoorten. Volgens veel deskundigen resten er minder dan 60 oogsten tot de planeet simpelweg niet genoeg voedsel kan produceren voor de groeiende wereldbevolking. Tenzij we wereldwijd onze eetgewoonten gaan veranderen! De lijst combineert bekende (maar soms weinig gebruikte) ingrediënten zoals linzen, quinoa en boerenkool met minder bekende ingrediënten, zoals fonio, pompoenbloemen en cactus. Elk ingrediënt is geselecteerd op basis van onder andere zijn hogere voedingswaarde, smaak, verkrijgbaarheid en lage impact op het milieu. Daarbij komt dat een deel van deze gewassen hogere opbrengsten hebben dan vergelijkbare gewassen en bovendien zijn sommigen zelfs tolerant voor extreme weer- en milieuomstandigheden. Dat betekent dat ze van onschatbare waarde kunnen zijn in het licht van de groeiende klimaatonzekerheid. We zetten alle 10 voedselgroepen op een rijtje en bespreken ze vervolgens een voor een.

  1. Algen
  2. Peulvruchten
  3. Granen
  4. Paddenstoelen
  5. Bladgroenten
  6. Noten & zaden
  7. Wortelgroenten
  8. Aardappelachtigen
  9. Kiemen
  10. Cactus

Algen
Algen spelen een belangrijke rol in de overleving van de mens. Dit omdat algen verantwoordelijk zijn voor de helft van de zuurstofproductie op aarde en het bestaan van alle aquatische ecosystemen hangen hier van af. In de Japanse keuken staan zeewier en algen regelmatig op tafel. Zo wordt er een bouillon getrokken van zeewier, wordt het gedroogd voor sushi en worden zeewier en algen ook rauw gegeten in de vorm van een salade of bijgerecht. Naast dat algen een positieve impact hebben op het klimaat en lekker zijn om te eten, is het ook een gezonde toevoeging aan je dieet. Zeewieren en algen zijn namelijk een goede bron van eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen ook vitamine B1 en visvetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. Voorbeelden van algen die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn laver zeewier en wakame zeewier.

Peulvruchten
Bonen zijn onderdeel van de peulvruchtenfamilie en kunnen stikstof uit de lucht omzetten naar een vorm die makkelijk opgenomen kan worden door planten. Als echte klimaatsuperhelden zijn bonen een rijke bron van vezels, proteïnen en vitamine B. Bonen worden gegeten in gerechten over de hele wereld en hebben een milde smaak en vlezige structuur. Dat maakt ze een goed alternatief maakt voor vlees in stoofschotels, soepen en sauzen. Peulvruchten zijn goed voor de gezondheid omdat ze rijk zijn aan koolhydraten, eiwitten, vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels. Voorbeelden van peulvruchten die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn aduki bonen, zwarte bonen, tuinbonen, bambarabonen, zwartoogbonen, linzen, maramabonen, mungbonen en sojabonen.

Granen
Graan is de verzamelnaam van zaden van grassen. Graan heeft over de eeuwen heen altijd al een belangrijke plaats gehad in de voedselconsumptie van de mens. Het werd lange tijd beschouwd als de belangrijkste voedselgroep voor de mensheid. Vanwege gezondheidsredenen en klimaatoverwegingen wordt het aangeraden om verschillende soorten granen te eten en je niet te beperken tot een enkele soort. Een verschuiving wordt aangeraden van koolhydraten zoals witte rijst, maïs en andere soorten naar minder bekende, onbewerkte en volkoren soorten. Dit kan de gezondheid van de mens en de kwaliteit van de aarde verbeteren. Veel soorten zijn al beschikbaar in de supermarkt, maar moeten hun weg nog naar ons voedingspatroon vinden. De vraag naar de minder bekende soorten en het aanbod ervan zal de biodiversiteit in de landbouw verbeteren. Graanproducten die voldoende graanvezels bevatten, helpen het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen. Daarnaast bevatten volkoren granen veel nuttige voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer, eiwit, en B-vitamines. Voorbeelden van graansoorten die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn amaranth, boekweit, gierst, quinoa, spelt, teff en wilde rijst.

Paddenstoelen
De reden dat paddenstoelen een goede invloed hebben op het klimaat, is simpelweg omdat paddenstoelen kunnen groeien op plekken waar ander voedsel dat niet kan. Er zijn meer dan 2.000 eetbare paddenstoelsoorten die eeuwenlang geproduceerd worden voor hun smaak en positieve voedingswaarde. Paddenstoelen worden meestal gezien als groenten, maar zijn eigenlijk de vruchtlichamen van schimmels. Wanneer je paddenstoelen eet, zorg er dan wel voor dat ze altijd gebakken zijn en je deze niet rauw eet. Maar waarom zouden we paddenstoelen dan eten? Paddenstoelen zijn een goede bron van voeding en bevatten veel vitamine B1, foliumzuur, kalium en vezels. Voorbeelden van paddenstoelen die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn enoki paddenstoelen, eikhaas en de oranjegroene melkzwam.

Bladgroenten
Bladgroenten zijn beslist de meest veelzijdige en voedzame groentesoort. Ze groeien als onderdeel van andere groenten zoals bieten en pompoenen, maar ook als blad op zich. Bladgroenten bevatten veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen en zijn daarnaast laag in calorieën. Bladgroenten groeien over het algemeen snel, kunnen rauw en gekookt gegeten worden en zijn daardoor onderdeel van verschillende gerechten over de hele wereld. Voorbeelden van bladgroenten die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn snijbiet, raapstelen, boerenkool, paksoi, pompoenblad, rode kool, spinazie en waterkers.

Noten & zaden
Het is niet zomaar dat deze kleine powerbommetjes vaak in lijstjes voorkomen zoals ‘superfoods’, ‘goede voeding’ of ‘voeding waar je meer van moet eten’. De eiwitten, vitamine E en goede vetten, gecombineerd met een aangename smaak en textuur, zijn een gouden combinatie. De crunch van noten maakt het een leuke toevoeging in iedere maaltijd. Noten worden dan ook gebruikt in verschillende wereldkeukens en verwerkt in gerechten zoals een salade, soep, dessert of als snack. Noten leveren ijzer, vitamine E en vitamine B1 en zitten vol met onverzadigde vetten. Let er wel even op dat je kiest voor ongezouten noten en zaden, anders heeft heeft eten weinig positieve effecten op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Voorbeelden van noten & zaden die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn lijnzaad, hennepzaad, sesamzaadjes en walnoten.

Wortelgroenten
Wat zijn wortelgroenten eigenlijk? Heel eenvoudig gezegd zijn dit de knapperige en kleurrijke wortels van planten die gegeten worden als groenten. Vaak hebben wortelgroenten bladeren die boven de grond groeien. Wortelgroenten blijven relatief lang houdbaar in vergelijking met andere groenten. Wortelgroenten bevatten veel vitaminen en mineralen. Bovendien zijn het harde groenten die goed groeien in koud weer. Voorbeelden van wortelgroenten die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn schorseneer, wortelpeterselie en witte rammenas.

Aardappelachtigen
Onder de grond groeien aardappelachtigen. Deze knollen ankeren zichzelf aan de aarde en groeien naar beneden, waar ze voedingsstoffen opnemen om op te kunnen teren in de drogere wintermaanden. Aardappelachtigen bevatten over het algemeen veel koolhydraten en zijn een waardevolle bron van energie. Aardappelachtigen kunnen op verschillende manieren verwerkt worden in gerechten, waaronder gekookt, gebakken of in zoete gerechten. De witte aardappel is de meeste bekende aardappelachtige en bevat vezels en vitamine B6. De milieubelasting van de Nederlandse aardappelteelt is laag. Voorbeelden van aardappelachtigen die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn de heilige lotus, ube, yamboon en de zoete aardappel.

Kiemen
Kiemgroenten zijn jonge, net ontkiemde plantjes en worden tot de voedselgroep groenten gerekend. Meer dan 5.000 jaar geleden gebruikte Chinese artsen kiemen als geneesmiddel vanwege hun extreem hoge voedingswaarden. Net als andere groentesoorten bevatten kiemgroenten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Zaden en bonen kiemen in een warme en vochtige omgeving en zijn het begin van planten. Kiemen kan je heel gemakkelijk toevoegen aan salades en broodjes voor een extra frisse crunch. Voorbeelden van kiemen die een positieve impact hebben op mens en klimaat zijn alfalfa, kiemen van nierbonen en gekiemde kikkererwten.

Cactus
We hebben het hier natuurlijk niet over de mini cactus die iedere millennial in huis heeft. Veel cactussoorten zijn ook uitermate geschikt voor de consumptie. Zoals je waarschijnlijk wel weet groeien cactussen vooral op droge plekken en bestaan ze grotendeels uit water, waardoor ze ook in extreem warm klimaat kunnen groeien. Naast water bevatten cactussen veel vitamine C en E, carotenoïde, vezels en aminozuren. Eetbare cactussen zijn een groot onderdeel van de Mexicaanse keuken en de jonge delen van de stam zijn het meest gebruikt in de recepten.

Wil jij meer weten over dit onderwerp? Laat ons dit dan weten via een berichtje op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van groeiende kiemen van Lovelyday12. Je kunt de foto hier downloaden.

Summary
Voedsel van de toekomst
Article Name
Voedsel van de toekomst
Description
Dagelijks maken we allemaal keuzes die impact hebben op het milieu. Maar welke voedingskeuzes zijn een goede keus voor mens en planeet?
Author