...

Voordelen van lokaal eten

door | 1 jul 2023 | De Hippe Vegetariër, Duurzaamheid, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Ben jij al eens naar een landwinkel geweest of haal jij je eieren rechtstreeks bij een boer? Al een paar jaar neemt de populariteit van het gebruiken van lokale producten in maaltijden toe. Die stijging in populariteit is niet zonder reden! Lokale producten hebben ten opzichte van geïmporteerde producten uit de supermarkt vele voordelen. Lokaal kopen is goed voor jezelf, maar ook nog eens voor de natuur. Daarom hebben wij onderzocht wat de voordelen zijn van het gebruik van lokale producten. 

Wat houdt lokaal geproduceerd in?
Maar wat is een lokaal product precies en waar ligt de grens? In het algemeen zijn er twee manieren waarop je naar lokale producten kunt kijken: landelijk en regionaal. Landelijke lokale producten zijn producten die verkocht worden in het land waarin ze ook geproduceerd zijn. Regionale lokale producten zijn streekproducten die dicht bij huis gekocht kunnen worden. Wijzelf hebben het in dit artikel vooral over regionale lokale producten.

Betere product kwaliteit!
Dus wat is er nou zo goed aan lokaal geproduceerd eten? Ten eerste is de kwaliteit van lokaal geproduceerde groenten, eieren, kaas en melk vaak beter. Dat komt omdat de producten geen lange reis hebben hoeven afleggen tussen de producent en de verkoper. Daardoor wordt de kwaliteit van het product beter behouden. Daarnaast worden groenten en fruit die van ver moeten komen vaak al geplukt voordat ze rijp zijn en dat vermindert de hoeveelheid nutriënten en vitamines. Ook worden er veel chemische hulpmiddelen gebruikt voor het produceren van dit soort groenten en fruit, zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Niet super voor je gezondheid dus! In contrast worden lokaal geproduceerde groenten en fruit vaak rijp geplukt. De nutriënten en vitamines zijn dus op een hoogtepunt. Ook worden er vaak minder chemische hulpmiddelen gebruikt voor de productie. Alleen maar beter dus! Toch zijn er ook mindere kanten aan het lokaal produceren. Voor sommige groenten en fruit is het Nederlandse klimaat niet top en is een kas dus noodzakelijk. Door het gebruiken van een kas worden groenten vaak waterig en verliezen ze smaak. 

Ecologische impact
Een minder lange reis van de producent naar je bord is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. De uitstoot van broeikasgassen wordt namelijk stevig verminderd. Wil je een extra grote goede impact op het milieu maken? Koop dan groenten en fruit die in het seizoen zijn. Als je geen seizoensproducten koopt, loop je namelijk het risico dat de groenten en het fruit in een kas gekweekt zijn. In sommige gevallen is dit nog vervuilender dan de vruchten te verschepen uit een land waar ze wel goed kunnen groeien.  

Minder duur
Een onbetwist voordeel van het gebruiken van lokaal geproduceerde producten is dat het beter is voor je portemonnee. De producten zijn namelijk minder duur om te produceren en hebben veel minder transportkosten, wat ze minder duur maakt in de winkel. Zijn de producten in de landwinkel bij jou in de buurt wel duurder dan in de supermarkt? Probeer dan eens andere winkel.  

Steun voor de lokale producent
Natuurlijk is het eten van lokale producten ook een goede manier om de lokale producenten te steunen! Producten die in de supermarkt verkocht worden, leveren de supermarkt vaak veel op en de producent weinig. Zo laat je zien dat je het werk van de boer waardeert en gaat het gehele bedrag in hun eigen zak.

Gewoon voor de leuk
Het afgaan van alle kleine landwinkeltjes is volgens ons ook gewoon een leuke hobby, waarmee je lekker je weekend kunt vullen! In elk winkeltje vind je wel weer wat anders lekkers. Van jam tot zelfgemaakte kaas of zelfs zelfgemaakt ijs, ieder winkeltje heeft zijn eigen specialiteit. Daarnaast vind je dingen die je vaak nodig hebt zoals eieren en melk voor een fractie van de prijs waarvoor je ze in de supermarkt koopt. En ze zijn nog extra lekker ook! 

Al met al…
Lokale producten gebruiken in je maaltijden heeft dus veel voordelen. Het is nog beter als je lokaal eet en seizoensgebonden, omdat je dan geen groenten en fruit eet die geproduceerd worden in een kas. Daarnaast is het ook gewoon leuk om alle kleine winkeltjes af te gaan in het weekend!

Ben jij al bezig met meer lokaal eten? Vertel het ons in een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. Wij zijn heel benieuwd naar jouw verhaal!

 

Summary
Voordelen en nadelen van lokaal eten
Article Name
Voordelen en nadelen van lokaal eten
Description
Lokaal kopen is goed voor jezelf, maar ook voor de natuur. Daarom hebben wij onderzocht wat de voordelen van lokale producten zijn.
Author
Anne Brouwer
Volg Anne

Anne Brouwer

experimentele foodie at De Hippe Vegetariër
Anne houdt van eten (vooral uit de Franse keuken) en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Zo maakt ze thuis geregeld een nieuw gerecht, bakt ze erop los en probeert ze op reis graag onbekende lokale gerechten! In haar vrije tijd gaat ze vaak sporten, gaat ze lekker naar buiten én kookt ze natuurlijk zo uitgebreid mogelijk.
Anne Brouwer
Volg Anne

Latest posts by Anne Brouwer (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt