Print Friendly, PDF & Email

Straks is de zomer voorbij en wordt het herfst. Hoe maak je je groentetuin herfstklaar? En hoe zorg je dat je volgende zomer weer net zo kan genieten van je eigen teelt? In dit laatste blog over de groentetuin alle tips hiervoor op een rij. Met al deze blogs bij elkaar heb je voortaan een heuse online handleiding met alle ins en outs voor jouw eigen groentetuin.

Herfstgroenten
Als je in de (vroege) herfst nog wil genieten van groente uit eigen tuin, is het noodzakelijk om in augustus of uiterlijk in september te zaaien. Het leuke is dat je dan in je tuin mooie groene planten hebt tussen de herfstkleuren en ook in de herfst nog kunt genieten van je eigen geteelde groenten. Geschikte groenten voor in de herfst zijn: radijsjes, veldsla, kropsla en spinazie. Ook zijn er bepaalde kruiden die tegen de winterkou kunnen. Een voorbeeld hiervan is salie. Een specerij tot slot die geschikt is om in september of oktober in de volle grond te planten, is knoflook. Je hebt er echter wel een portie geduld voor nodig: plant het in een zonnig plekje in de tuin en de zomer daarop kan de knoflook geoogst worden.

Onrijpe tomaten
Als je in de vroege herfst aan je tomatenplant onrijpe tomaten hebt hangen die niet meer door willen rijpen: knip ze van de plant en doe ze in een kratje of kistje. Als je ze vergezelt met een rijpe banaan of een rijpe appel en je dekt alles af met een oude krant, dun zul je zien dat de tomaten na circa twee weken toch nog een mooi rood kleurtje krijgen. Houd er wel rekening mee dat ze minder lekker zullen smaken dan de tomaten die in de zon zijn gerijpt.

Herfstklaar maken
In de vroege herfst is het ook tijd om het onkruid, plantresten en de planten waar geen leven meer in zit weg te halen. Door dit alles te verwijderen zorg je ervoor dat de tuinaarde geen bron wordt van ziektes en schimmels. Als de tuinaarde ontdaan is van haar overbodige bewoners, dan is het tijd om een laag compost of mulch aan te brengen. Zo krijgt de aarde extra voedingsstoffen. Het is niet nodig om voordat je compost of mulch aanbrengt de aarde om te schoffelen. Het is zelfs beter om dit niet te doen, anders verstoor je de bodemstructuur en de micro-organismen in de grond.

Zit deze klus erop? Dan kan je alvast rustig plannen maken voor je volgende groentetuinseizoen!

Ik hoop dat jullie iets aan al deze groentetuininformatie en weetjes gehad hebben en de hele zomer en vroege herfst kunnen genieten van de eigen teelt.  Heb je een mooie foto van jouw oogst? Deel die dan alsjeblieft met mij via Facebook of Twitter want ik ben ontzettend benieuwd.

Door gastblogger Chantal Pleune