...

De havertrend uit Scandinavië komt naar Nederland

door | 5 jun 2019 | Food Trend, In mijn keuken, Nieuws, Producten, Vegan

Print Friendly, PDF & Email

Wij werden eerder deze maand door het van oorsprong Scandinavische bedrijf Gold&Green uitgenodigd om in Finland de Nordic Cuisine te ontdekken. Wij schreven eerder al over de Nordic Food Trends en zoomen vandaag in op een van deze trends. Door de koude, donkere winters en lange, lichte zomers in Scandinavië en haar harde grond vol met nutriënten, groeit een oergraan dat herondekt is in de Nordic Cuisine: haver.

De oorsprong
Haver is van nature een onwijs sterk gewas, dat goed bestand is tegen de soms barre Scandinavische weersomstandigheden. Haver die uit Scandinavië komt, plukt alle vruchten van de nutriënten die in de grond zitten, het pure bronwater en de zuivere lucht. Nordic oats, Scandinavische haver, is dus een echte oergraan, vol met goede voedingsstoffen. Dat weten ze in Scandinavië al heel lang, maar de laatste paar jaar is het herontdekt in nieuwe culinaire toepassingen. En dat zie je overal in Finland terug!

De laatste food trend
Een rondje door de Finse supermarkt leert je dat je haver echt voor onwijs veel dingen kan gebruiken. Het blijkt het ideale ingrediënt te zijn om heerlijke producten van te maken. Het goede nieuws is dat sommige hiervan binnenkort naar Nederland komen! Benieuwd? Lees verder in dit artikel welk product dat is!

Zuivel van haver
Havermelk kenden de koffieliefhebbers in Nederland al: in sommige koffiezaakjes is het al mogelijk om te kiezen voor havermelk, in plaats van koeienmelk of sojamelk in je cappuccino. Een cappuccino met havermelk begint langzaam maar zeker de normaalste zaak van de wereld te worden (in de randstad in ieder geval), en ook de supermarkten hebben een uitgebreid assortiment aan havermelk in de schappen staan. Maar in Finland gaan ze nog een stapje verder. Hier hebben ze ook haveryoghurt in meerdere smaken en haverijs! Wij kunnen zelf niet wachten tot deze trend zich voortzet in Nederland en zijn er helemaal klaar voor om elke dag te beginnen met een haveryoghurt met granola.

Koken met haver
Plantaardig koken wordt steeds makkelijker en dit hoeft niet te betekenen dat room geen plaats meer heeft in jouw keuken. In de Nederlandse supermarkten vind je enkele plantaardige kookroomalternatieven op basis van soja, maar in Finland is haverroom de standaard. Maar ook crème fraîche en crème anglaise gemaakt van haver zijn alom verkrijgbaar. Handig voor de vegan chefs onder ons!

Eiwitbron van haver
Kort na de introductie was Pulled Oats in Finland, een innovatie van de Finse start-up Gold&Green, meteen een enorme hype. Begrijpelijk, want deze plantaardige eiwitbron is gemaakt van slechts zes ingrediënten: haver, tuinbonen en erwten, waar enkel water, olie en een snufje zout aan is toegevoegd. Hieruit ontstaat een onwijs voedzame eiwitbron met maar liefst 30 gram eiwit per 100 gram. Door de combinatie van haver en peulvruchten bevat Pulled Oats alle negen essentiële aminozuren die je alleen uit je voeding kunt halen. Daarom kun je Pulled Oats perfect eten als vleesvervanger. Het goede nieuws: hiervoor hoef je niet naar Helsinki, je kunt Pulled Oats vanaf 10 juni gewoon bij jouw Albert Heijn krijgen!

Brood en baksels van haver
Niet onverwacht, maar daardoor ook niet minder lekker. Finnen houden van koekjes en baksels. Niet alleen de traditionele kaneelbroodjes en bessentaarten doen het goed, ook de haverkoeken zijn hier favoriet.

Cream cheese van haver
Mocht bovenstaande lijstje nog niet voldoende zijn om een citytrip naar Helsinki te boeken, dan doet deze het hem misschien: ook cream cheese van haver bestaat en het wordt in de Finse supermarkt verkocht. Gewoon in naturel, maar ook in de smaken tomaat/basilicum en knoflook/komkommer.

Tot slot, haver is voor iedereen
Haverproducten zijn een goed alternatief voor mensen met een lactose-intolerantie, een vegan dieet of voor mensen die gewoon wat vaker plantaardig willen eten. Wist je trouwens dat haver bovendien van nature glutenvrij is? Wel is het zo dat haver vaak op velden groeit naast glutenhoudende granen en het niet voorkomen kan worden dat een halm overwaait en in een haverproduct terecht komt. Ook wordt haver vaak op een molen gemalen waar ook andere granen gemalen worden. Daarom zijn veel natuurlijke haverproducten niet 100% glutenvrij, maar wel glutenarm. Haver is dus een perfecte toevoeging aan het dagelijks eetpatroon voor iedereen!

Met dank aan Shutterstock voor de foto van havervlokken van Vladislav Noseek. De foto vind je hier.

Wat vind jij van de havertrend? Heb jij een favoriet recept met haver? Laat het ons weten via een berichtje op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
De havertrend uit Scandinavië komt naar Nederland
Article Name
De havertrend uit Scandinavië komt naar Nederland
Description
Wij schreven eerder al over de Nordic Food Trends en zoomen vandaag in op een van deze trends: haver. De Scandinavische havertrend komt naar Nederland!
Author
Lieske van der Waals
Volg Lieske

Lieske van der Waals

Hoofdredacteur at De Hippe Vegetariër
Lieske is een echte foodie, instagram-ster en hoofdredacteur van De Hippe Vegetariër. Lieske is dol op reizen, koken, eten, schrijven en genieten van het leven. Ook kan ze uren door kookboeken bladeren om nieuwe inspiratie op te doen. Op de redactie zien we haar altijd bezig met eten, horen we haar altijd praten over eten en meestal is ze in de keuken te vinden!
Lieske van der Waals
Volg Lieske

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt