Print Friendly, PDF & Email

Een duurzame voedselketen is het ideaal waar voedselbedrijf Yespers voor staat. Belangrijke factoren om dat te realiseren zijn gezonde voeding, duurzaamheid en verandering in consumentengedrag. “We moeten met zijn allen samen de voedselketen aanpakken”, aldus oprichter Stefan Baecke.

Granola en spreads
Yespers is een duurzaam en sociaal voedselbedrijf, dat in 2015 is opgericht door Baecke. Yespers wil met producten als granola, vruchtenspreads en notenspreads bijdragen aan een andere voedselketen. Tienduizenden – louter veganistische – producten gingen vorig jaar over de ‘toonbank’. Het doel is een eerlijkere en transparantere voedselketen. Baecke: “Onze producten en ingrediënten zijn niet alleen maar om consumenten mee te verwennen, maar vooral ook om een inclusieve keten op te bouwen.” Voorbeelden van samenwerkingsverbanden zijn die met Burkina Faso en met Ecuador. In Ecuador werkt Yespers samen met een bananencoöperatie. In Burkina Faso met een verwerker van cashewnoten, zodat ter plekke het werk wordt gedaan i.p.v. eerst naar Azië voor het pellen, en dan naar Europa. “Zo telt elk nootje…”

Egoïsme
Idealistisch wil Baecke zichzelf, desondanks, niet noemen. “Sociaal ondernemen is hard werken. Maar voor mij is het normaal. En hard nodig. Wij willen elke dag verbetering. Want er moet wat veranderen in de voedselketen. Dingen lopen vast. Het vraagt om een andere oplossing dan nu geboden wordt. We moeten in ieder geval minder egoïstisch zijn.” Baecke is zelf op een boerderij opgegroeid en werkte eerder bij Rabobank. Zo ontstond zijn interesse in eerlijke, verantwoorde voeding. “Wat ik niet begrijp is dat bedrijven zich vaak maar richten op één element. ‘Hoe maak ik het lekkerste product’, bijvoorbeeld. Maar bij dat lekkerste product hoort net zo goed: waar komt het vandaan, veroorzaken de ingrediënten geen armoede en onnodig veel schade aan het milieu? Ze schieten allemaal vanuit hun eigen loopgraaf. Terwijl ik denk dat je je met verschillende zaken moet bezig houden. Het gaat om het streven naar een totaalconcept.”

Nieuwe Natuur
Sociaal ondernemen is de leidraad in zijn organisatie. “Je hebt als bedrijf een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe. Dat betekent dat we rechtstreeks inkopen bij boeren en telers en verspilling voorkomen, waarmee we de ketens verkorten en verduurzamen. En zij een betere prijs krijgen. We noemen dit concept Nieuwe Natuur.” Wellicht klinkt dit als een softe aanpak, erkent hij, maar het tegendeel is waar. “Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren, maar weinig partijen pakken echt door. En ik kan je één ding inmiddels uit ervaring vertellen: dit is geen softe manier van aanpakken.”

Kwaliteit
Baecke beseft dat voeding ook lekker moet zijn. “Als dat niet het geval is, dan komt alleen het verhaal aan. ”We gaan voor kwaliteit.” Ook realiseert hij zich dat veranderen voor consumenten lastig is. “Terwijl we het publiek nodig hebben om mee te veranderen.”

De missie van Baecke? “Grote spelers in de voedselketen overtuigen om samen verspilling te voorkomen en daarmee meer waarde voor mens en natuur te genereren. En daarmee een maatschappelijk statement maken.” Een grote opdracht, maar Baecke laat zijn hoofd niet hangen. “Zeker niet. Elk probleem zie ik als een uitdaging.”

Yespers & Stefan Baecke
Het in Den Haag gevestigde voedselbedrijf Yespers is in 2015 opgericht door Stefan Baecke. Na zijn studie rechten werkte Baecke in de financiële sector bij o.a. AXA en Rabobank.

Meer weten over het voedselbedrijf Yespers? Ga dan naar www.yespers.com!

Summary
Inspirerend interview: Stefan Baecke van voedselbedrijf Yespers
Article Name
Inspirerend interview: Stefan Baecke van voedselbedrijf Yespers
Description
“Elk nootje telt”, aldus Stefan Baecke van ideaal voedselbedrijf Yespers. Lees hier hoe dit bedrijf stap voor stap de voedselindustrie aanpakt!
Author