Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Vegetariërs en veganisten komen ruimschoots aan hun trekken bij het Nijmeegse Tati, hét vegan comfortfood restaurant van de Gelderse stad. “Ik vind het een uitdaging eten te veganiseren.” De naam Tati is een bijnaam voor lievelingstante in het Frans. “Een naam die ik mijn cateringbedrijfje destijds had gegeven. En die ik weer heb meegenomen”, zegt eigenaresse Janine Kuiper. Zij begon Tati 7,5 jaar geleden. Koken is haar tweede natuur. Na een studie geschiedenis werkte ze in het bedrijfsleven en begon daarna met catering. Later startte ze met Tati.

Bewustwording
Kuiper is een van de koks die in de keuken van het Nijmeegse zaakje te vinden is. “We zijn ruim twaalf uur per dag open en werken dus met een heel team. Ik vind het heerlijk om te koken. Doe ik thuis ook. Het belangrijkste vind ik om bewust met eten om te gaan. Dat doen nog te weinig mensen. Daar mag best verandering in komen.” Het publiek van Tati kan met recht jong en hip genoemd worden. In het begin bestond het vooral uit mensen uit Nijmegen-Oost. Sinds twee jaar is het er veel drukker geworden. Er komen ook mensen van buiten Nijmegen-Oost en uit de rest van Nederland. Wat maakt Tati volgens Kuiper zo onderscheidend? “Ik denk dat Nijmegen niet zoveel zaakjes heeft met zo’n groot veganistisch aanbod. Zo’n 80% hier is plantaardig. Daarnaast bakken wij veel taarten zelf. Dat is best bijzonder.”

Huiverig voor veganisme
Niet alleen veganisten weten het zaakje te vinden. De menukaart is bewust zo opgesteld dat iedereen aan zijn trekken komt. Er staat een enkel niet-vegetarisch/veganistisch gerecht op. “We willen ook niet DIE veganistische bistro worden. Daarnaast komen hier regelmatig mensen van bedrijven, waarvan een enkeling vlees eet. Die moeten we ook wat te bieden hebben. Misschien zijn ze huiverig voor een plantaardig zaakje? Hiermee houden we het laagdrempelig. En hopelijk kiezen ze dan uiteindelijk toch vegetarisch of veganistisch.” Het personeel van Tati staat voor het grootste deel positief tegenover veganisme. “Als dat een enkele keer niet zo is, is iemand zo ingewerkt. Leert die onze filosofie in de praktijk kennen..

Minderen met vlees en vis
De discussie over plantaardig eten klinkt steeds luider in de maatschappij. “Wel of niet vegan… daar zijn steeds meer mensen mee bezig. Het is sowieso hard nodig dat we met zijn allen minderen met vlees en vis. Dat is een ding dat duidelijk is. En kaas en ei zijn ook verbonden aan de vleesindustrie, weet ik. Dus daarmee zouden we ook moeten minderen. Want ook dat is niet goed.” Vegetarisme en veganisme ziet Kuijper steeds meer opkomen. “En wij liften daarop mee. Is alleen maar fijn.”

“Het veganiseren van eten vind ik erg leuk”, vervolgt ze.” Het is een uitdaging om van iets dierlijks iets plantaardigs te maken. Als ik bijvoorbeeld gyros veganistisch wil maken, snijd ik tempeh in stukjes, zodat het qua structuur op het origineel lijkt. Daarnaast gebruik ik veel kruiden.”

Curry’s
Kuiper geeft aan dat sommige keukens makkelijk zijn te veganiseren. “Die lenen zich er goed voor. Indonesisch is makkelijk, dankzij het gebruik van tempeh. Een ander mooi voorbeeld zijn de Indiase curry’s. Maar je kunt niet altijd hetzelfde maken. Variatie is ook belangrijk.” Keukens met vlees in de hoofdrol zijn eenvoudig plantaardig te maken door te werken met vleesvervangers, stelt Kuiper. “Het aanbod van zuivelvervangers wordt trouwens ook steeds groter en beter. Er zijn veel meer soorten vegankaas dan een paar jaar terug en ze smaken steeds meer echt naar kaas.”

“Uiteindelijk is veganiseren vooral ook een kwestie van inventief zijn. Van dingen uitproberen”, concludeert Kuiper.

Wat vind jij van Janines uitspraken? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

Summary
Janine Kuiper van restaurant Tati: “Mensen moeten bewuster met eten omgaan.”
Article Name
Janine Kuiper van restaurant Tati: “Mensen moeten bewuster met eten omgaan.”
Description
Vegetariërs en veganisten komen ruimschoots aan hun trekken bij het Nijmeegse Tati, hét vegan comfortfood restaurant van de Gelderse stad.
Author