Print Friendly, PDF & Email

In ‘Veggie Hero’ stellen wij jullie voor aan mensen die plantaardig eten op een positieve manier promoten. Dankzij deze mensen wordt vegetarisme, en zelfs veganisme, steeds meer mainstream. Iets wat wij hier bij De Hippe Vegetariër graag zien. Maak kennis met Veggie Hero Milou van der Will! Schrijfster van vele boeken, waaronder kookboek Vegan East!

Hoe komt het dat je zo’n groenteliefhebber bent? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Omdat er eigenlijk niets veelzijdiger is dan groenten. Je kunt ze puur eten, of je favoriete smaken toevoegen. Je kunt ze verrekte pittig bereiden, kruidig, romig, of knapperig. Koken met groenten geeft je creatieve vrijheid. 

Herinner je je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, het eten van meer groente wordt nu echt een maatschappelijke trend?
Misschien wel toen ik jaren geleden als journalist voor een magazine een maand vega deed als reportage. Ik had al wel vaker van die periodes geflirt met de vegetarische keuken, maar toen begon het wat meer een trend te worden, volgens mij. Kun je geloven hoe ver we nu zijn? Er is no way back. Ik las laatst dat van de jongere generatie in Amerika een kwart vegetariër of vegan is. Dat belooft veel moois voor de volgende generatie!

Wanneer is eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Grappig dat je dat vraagt, want ik zie het eigenlijk niet als werk. Het is gewoon iets waar ik de hele dag mee bezig ben. Dat is wel super irritant voor mijn omgeving, want ik heb het ook altijd over eten. Maar goed, ik kook ook elke dag lekker voor ze, dus dat compenseert hopelijk. Ik hou ook erg van fotografie, en daardoor ben ik me jaren geleden, naast het schrijven, gaan ontwikkelen op het gebied van foodfotografie. Dat is inmiddels inderdaad werk geworden, maar wel heel leuk werk. Ik ben dankbaar dat ik dit allemaal mag doen.

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw activiteiten?
Kijk eens hoe makkelijk en lekker en smaakvol de plantaardige keuken kan zijn!

Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld veel groenten mee?
Ik heb drie kinderen en dan weet je wel hoe laat het is. Van mij moeten ze alles proeven, alleen daar ben ik streng in. Over het algemeen eten ze best goed, maar dat is ook grillig. Scheppen ze de ene keer drie keer op, de volgende dag ‘lusten’ ze het niehiehiet. Mijn dochter van 2 jaar heeft een bijzondere gave: hoe klein je ze ook snijdt, ze vist altijd de ‘blaadjes’ uit haar mond. En als mijn andere dochter van 5 ergens een champignon ontdekt, zou ze die het liefst ook stiekem op het bord van haar broer schuiven. Die is trouwens 7 en eet inmiddels alles zonder mokken, dus uiteindelijk komt het allemaal wel goed. Hij wil zelfs sambal tegenwoordig! Maar dat is denk ik om stoer te doen.

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de groentekeuken in Nederland?
Over tien jaar is de plantaardige keuken de norm. Misschien dat er nog wel vis of vlees wordt gegeten hier en daar, maar ik denk wel dat de rollen dan omgedraaid zijn. Dat er op de kaart dan een v-tje achter die gerechten staan 😉 En hopelijk ben ik dan zelf nog steeds volop nieuwe recepten aan het ontwikkelen en mooie foto’s aan het maken voor thegreenchopstick.com, meer kookboeken en toffe opdrachtgevers. Ik noem mezelf niet voor niks vegan foodfotograaf. Dat past niet alleen bij mijn visie, maar is ook nog eens toekomstproof.

Tot slot:

Wie is nu jouw inspiratiebron/held?
Mijn vader, altijd. En mijn opa, maar die is er al heel lang niet meer helaas. 

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Ooo, zoveel en dit moest kort! Oké, dit rijtje dan maar:

  • Bazaar van Sabrina Ghayour: heel fijn boek.
  • Deliciously Ella: altijd makkelijke recepten.
  • Green Kitchen Stories: zo veel bewondering voor wat zij doen!
  • Rachel Ama: #fangir
  • Lauren van @rabbitandwolves: ultiem comfort food.
  • Gaz Oakly van @avantgardevegan: zo lekker slick en smooth hoe hij zijn gerechten presenteert. Mooie recepten, om van het scherm te eten.
  • Kimberly van @thelittleplantation: voor de mooie fotografie.
  • Alexandra Penrhyn Lowe: topper die het boek Gewoon Vegan schreef en ruimhartig supermakkelijke recepten deelt op Instagram.
  • Sneh Roy van @cookrepublic: mooie fotografie en fijne recepten
  • Joanne van @the.korean.vegan: echt lievelings.

Met welke groente kook je het liefst?
Oeh, lastig. Het liefst? Paksoi. Spinazie? Broccoli. Nee, aubergine. Of wacht, net geoogste jonge tuinbonen. Ik kan niet kiezen.

Heb je een all time favoriet vegetarisch recept dat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Vegan bapao of gyoza zijn altijd goed. Maar met een good old nasi goreng is het bij ons ook altijd feest hoor. Echt toevallig trouwens, al deze recepten staan ook in mijn boek Vegan East.

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende groenteliefhebber?
Experimenteer gewoon lekker met de smaken die jij lekker vindt en kook die groenten please niet tot prut. Wil je geen gedoe? Hak een teen knoflook in dunne plakjes, beetje olie in de pan, knoflookje, groente erbij, drupje sesamolie misschien? Pepertje? Klaar! 

Heb jij het boek Vegan East al in jouw kast staan? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

PS. Wil jij blijvend minder vlees eten en vaker vegetarisch, maar lukt het je niet om je eetpatroon te veranderen? Of heb je een vriend(in) die hulp kan gebruiken? Koop dan nu onze online cursus vleesminderen in 15 dagen! Je krijgt 5 euro korting met code DEHIPPEVEGETARIER. Na de cursus geniet je gegarandeerd van een nieuw eetpatroon!

Vegan East
Milou van der Will
Uitgever: Good Cook B.V.
EAN: 9789461432391
Prijs: €25,95

Summary
Veggie Hero: Interview met Milou van der Will
Article Name
Veggie Hero: Interview met Milou van der Will
Description
In 'Veggie Hero' stellen wij jullie voor aan mensen die plantaardig eten op een positieve manier promoten. Vandaag: Milou van der Will!
Author