...

Veggie Hero: Interview met Joke Boon

door | 10 jun 2019 | Inspirerende Foodies, Interview, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

Wij stellen wekelijks ‘Veggie Heroes’ aan je voor: mannen en vrouwen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag in de spotlight: Joke Boon, auteur van verschillende vegetarische kookboeken. Haar laatste boek is De vega optie, waarbij ze allerlei recepten deelt om zelf je vleesvervangers te maken. Andere boeken waar je haar van kunt kennen zijn Koken met Kleur! en Bonen!

Hoe komt het dat je zo’n groenteliefhebber bent? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Groenten zijn ontzettend veelzijdig: je kunt er echt alles van én mee maken. Groente is lekker en ook nog eens gezond. Bovendien kun je het in onbeperkte hoeveelheden eten, je wordt niet dik van groente eten! En van groenten eten gaat je huid stralen, je stofwisseling soepel en blijft je lijf in model.

Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, het eten van meer groente wordt nu echt een maatschappelijke trend?
Dat is inmiddels jaren geleden. Toen salades als lunch populair werden en er vanuit de wetenschap berichten kwamen welk effect groenten eten op je lijf en welbevinden kon hebben. Ook social media hebben hier een bijdrage in geleverd: je krijgt trek als je een fraaie foto ziet van een salade in een pot, een avocado op toast of een groene smoothie. Dus maak je groenere keuzes.

Wanneer is eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Ik ben altijd een liefhebber geweest van eten en koken. Maar ik ben er in gerold: door mijn anosmie (volledig reukverlies) zag ik hoe andere mensen die dit hebben alle plezier in eten waren verloren. Voor hen ben ik toen mijn recepten op gaan schrijven, dat werd mijn tweede boek en eerste kookboek. En nu ligt mijn nieuwste kookboek De vega optie net in de winkels! Ik ben me op een gegeven moment gaan beseffen dat wat ik doe: koken zonder reukvermogen best bijzonder is.

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw activiteiten?
Mijn boodschap is om te laten zien dat iedereen lekker kan eten, ook als je niet kunt ruiken en daardoor bijna niets proeft, minder geld hebt of zelden kookt. Mijn recepten zijn creatief maar niet moeilijk en bevatten ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn. Daarnaast is het mijn missie om mensen die vlees eten te laten zien hoe en dat het ook zonder kan. Dus mensen minder en bewuster vlees te laten eten.

Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld veel groenten mee?
Mijn groenteboer vraagt zich regelmatig af: ‘eet je dat écht allemaal in een week op?’ dan zeul ik tassen vol van zijn kraam. Ik eet heel veel groente; in een smoothie bij het ontbijt, een soep of salade tussen de middag en ‘s avonds bij het eten. Ik heb zelf sinds vorig jaar twee grote moestuinbakken waar ik van alles in kweek. Mijn gezin eet gewoon mee, ze zijn niet anders gewend.

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de groentekeuken in Nederland?
Over 10 jaar….. dan schrijf ik nog steeds over eten en ontwikkel ik recepten. Ik schrijf ook nog steeds kookboeken en hoop dat ik een kaart van een restaurant mee mag ontwikkelen en een aantal spanende producten mag ontwikkelen. Ik denk dat de groentekeuken dan geheel ingeburgerd is, dat we ons verbazen dat er een tijd was dat men dagelijks vlees at.

Wie is nu jouw inspiratiebron/held?
Ah dat zijn er meerdere: Annabel Langbein uit Nieuw Zeeland, Nigel Slater, Ottolenghi en Claudia Roden. Maar ik raak dagelijks geïnspireerd door wat ik zie op social media en alle kookboeken die ik lees (recenseer).”

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Vegatopia, de boeken van Alice Hart, diverse Vegan kookboeken. Ik heb niet echt een lievelings, ik vind zóveel leuk en inspirerend.”

Met welke groente kook je het liefst?
Uiteraard (gedroogde) peulvruchten maar dat zijn niet echt groenten. Groene groenten vind ik heerlijk! En paddestoelen, en uien en…… wat een moeilijke vraag!

Heb je een all time favoriet vegetarisch recept, wat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Tijdens een etentje is dat vaak mijn zwammie ketjap en eieren in tomatenkokossaus, beiden uit De vega optie. Tijdens de borrel linzenballetjes of satéballetjes,

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende groenteliefhebber?
Wees niet bang. Er is geen goed of fout. Probeer van alles en neem in het begin vooral een recept erbij. Kijk naar welke kruiden bij wat past en begin bijvoorbeeld met gebakken champignons met een sjalotje, knoflook, peterselie op geroosterd brood. Of prak een avocado op toast. Of maak soep van geroosterde tomaat. Ik ken niemand die dit niet lust. En dan ga je vanzelf verder.

Benieuwd geworden naar Joke’s laatste boek De Vega Optie? Binnenkort meer op het blog!

Ken jij Joke Boon of een van haar boeken? Laat ons weten wat je ervan vindt in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

De Vega Optie
Joke Boon
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046824825
Prijs: €20,99

Summary
Veggie Hero: Interview met Joke Boon
Article Name
Veggie Hero: Interview met Joke Boon
Description
Wij stellen wekelijks Veggie Heroes aan je voor: mensen die vegetarisch eten écht op de kaart zetten. Vandaag Joke Boon, auteur van vegetarische kookboeken!
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt