Print Friendly, PDF & Email

In ‘Veggie Hero’ stellen wij jullie voor aan mensen die plantaardig eten op een positieve manier promoten. Dankzij deze mensen wordt vegetarisme, en zelfs veganisme, steeds meer mainstream. Iets wat wij hier bij De Hippe Vegetariër graag zien. Maak kennis met Veggie Marleen Visser! Foodblogger, fotograaf en stylist. Op haar website marleenvisser.nl kun je de mooiste food fotografie bekijken. Zij heeft nu haar nieuwste kookboek 50x Vegan Zuivel uitgebracht!

Hoe komt het dat je zo’n groenteliefhebber bent? Wat was voor jou de belangrijkste reden hiervoor?
Het is gezond, je kunt er eindeloos mee variëren en je kunt er zoveel van eten als je wilt. Als je ze goed weet te bereiden en combineren, kun je er smaakexplosies van maken.

Herinner je nog het eerste moment dat je dacht: hé, er begint iets te veranderen, het eten van meer groente wordt nu echt een maatschappelijke trend?
In mijn beleving gebeurde dat toen Yotam Ottolenghi zijn boek Plenty uitbracht en het boek en ook Ottolenghi mateloos populair werden. Ik kreeg Plenty cadeau van vrienden begin 2013 en was op slag enorme fan van zijn werk. En ik bleek niet de enige!

Wanneer is eten jouw werk geworden, hoe heeft dat zich ontwikkeld? Was dat altijd al jouw doel of ben je erin gerold?
Ik ben er ingerold. Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld. Mijn ouders hadden een restaurant en mijn zusje een traiteur. Ik werkte in beide zaken. Achter de bar, in de bediening, maar ook in de keuken. Toen ik een tijdje niet lekker in mijn vel zat, zag ik de quote: “Do more of what makes you happy”. Die quote was toen mega relevant voor mij. Ik nam de quote serieus en dacht er over na. In die periode haalde ik op zaterdag, zoals iedere zaterdag, groenten op de biologische Noordermarkt. Onder andere een prachtige aubergine, paprika en courgette. Zo vers, perfect en shiny. Ik maakte er een snapshot van met mijn telefoon en begon ermee te koken. Daar werd ik blij van. Dat was 1. Ik bouwde destijds websites en ik fotografeerde veel, dat waren 2 en 3. Ik combineerde deze drie in een foodblog ‘Share Love Not Secrets’. Mijn eerste boek Altijd ijs is hier weer uit voort gekomen en nadat Altijd ijs uitkwam, zag ik de kans om mijn carrière volledig te richten op receptontwikkeling, foodfotografie & styling. Nog vaak denk ik als ik aan het werk ben: ‘Wat een feest dat dit mijn werk is!’

Wat is de boodschap die je wilt uitdragen met jouw activiteiten?
Ik vind het leuk om anderen te laten zien hoe het óók kan. Dat gaat zeker op voor 50x Vegan Zuivel. Crème brûlée zonder zuivel en minstens zo lekker? Geen probleem. Cheese cake? Kan ook! En zo staan er nog zoveel recepten in 50x Vegan Zuivel die minstens zo lekker zijn als de zuivelversies die we gewend zijn.

Daarnaast hoop ik ook mensen te inspireren om meer ‘from scratch’ te koken. Ik denk snel: ‘Oh, kan ik dat ook niet zelf maken?’ en zo ga je iedere keer een stap verder. Een heerlijk idee om te weten dat alles uit jouw handen en keuken komt en dat er geen nare grondstoffen in verwerkt zitten. Én het scheelt ook in verpakkingen. Ik hoop ook te inspireren in de no waste hoek. En dan met name de pulp die je overhoudt van bijvoorbeeld notenmelk. Ik begon hier jaren geleden mee (en blogde erover) en dit sluit nu heel goed aan op 50x Vegan Zuivel. 

Wat voor rol speelt plantaardig eten in jouw gezin/omgeving? Eet het gezin bijvoorbeeld veel groenten mee?
Zeker! We halen iedere zaterdag alles vers op de biologische Noordermarkt. Dit is aan het einde van onze straat. Een berg met groeten en fruit, de hele week eten we daarvan. Ook vaak andere dingen dan ik gewend ben van huis uit. Dingen die mijn Franse vriend juist wel gewend is van thuis, zoals artisjokken, die we veel eten. Onze dochter Lou eet alles – over het algemeen 😉 – goed mee. Maar het kan afwisselen natuurlijk. Toen ze net begon met eten noemden we haar Broccolou, maar ondertussen is ze daar minder gek op. Ik vond het leuk om onlangs te horen van het kinderdagverblijf (waar de kinderen bijvoorbeeld ook wel een soep maken): “Ze eet thuis zeker wel veel verschillende dingen?” omdat ze daar goed en divers eet. Een mooi compliment.

Waar zie je jezelf over 10 jaar? En hoe is het dan gesteld met de groentekeuken in Nederland?
Dan is de vega(n) markt nog groter geworden, meer bewustwording en verandering in de keukens en nieuwe inzichten van mensen. Bijna iedereen kent dan de smaakexplosies die je van groenten kunt creëren en dus verder kijken dan het klassieke Nederlandse avondmaal. Als het goed is, wonen wij dan in Frankrijk op het platteland. Omringd door een tuin vol groeten en fruit én een fotostudio met extra keuken aan huis. Vanuit daar ontwikkel ik recepten, voer ik mijn werk uit als food fotografeer & stylist ik en misschien geef ik er wel workshops. Zo, ik heb ’t gezegd. Haha je moet je dromen delen toch?

Tot slot:

Wie is nu jouw inspiratiebron/held?
Yotam Ottolenghi! Ik ben niet zo snel een fan-girl, maar hij is zeker een uitzondering. Ik ging ook met alle liefde in de rij staan voor een handtekening en een kort praatje (wat een aardige man!) en ik bezocht zijn restaurants de keren dat ik in Londen was. En ja, ik weet dat hij niet alleen veggie boeken schrijft, maar zijn aandeel op plantaardig vlak is in mijn ogen heel groot. En daarnaast zeker ook mijn vriend. Hij is een ster in improviseren in de keuken.

Wat is jouw lievelings vega kookboek/blog?
Ik kook graag uit Bonen van Joke Boon en van Yotam Ottolenghi: Plenty en Plenty More.

Met welke groente kook je het liefst?
Ai… lastig om er één te kiezen. In ieder geval iets dat in het seizoen is. Op het moment dus bijvoorbeeld groene asperges. En ik ben ook gek op rode bieten.

Heb je een all time favoriet vegetarisch recept, wat je bijvoorbeeld altijd serveert voor vrienden of op feestjes? Zo ja, wat is het?
Geroosterde bietensoep of pompoensoep met sinaasappel en tijm. Of meer zomers: de soba noodles met aubergine en mango van Ottolenghi.

Wat is jouw ultieme tip voor de beginnende groenteliefhebber?
Koop een goed veggie boek en vraag naar de bron als iemand je iets super lekkers voorschotelt. 

Heb jij het boek 50x Vegan Zuivel al in jouw kast staan? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

50x Vegan Zuivel
Auteur: Marleen Visser
Uitgeverij: Becht 
Fotografie, receptuur en styling: Marleen Visser
Portretfotografie: Kos Karathanasis

 

 

 

 

 

 

 

Summary
Veggie Hero: Marleen Visser
Article Name
Veggie Hero: Marleen Visser
Description
In 'Veggie Hero' stellen wij jullie voor aan mensen die plantaardig eten op een positieve manier promoten. Vandaag: Marleen Visser!
Author