...

Eke Mariën van Koken met Kennis: “Ik wilde altijd weten waar ik tijdens het koken mee bezig was”

door | 11 mei 2020 | Interview

Print Friendly, PDF & Email

Met het platform Koken met Kennis wil Eke Mariën uitleggen wat er schuilgaat achter koken. Hier maakt hij duidelijk waarom sommige ingrediënten gebruikt moeten worden, of waarom gekozen wordt voor een bepaalde bakmethode. “Daardoor is de kans op succes veel groter.” Gastblogger Nicole Mulders interviewde Mariën van Koken met Kennis over zijn passies en inspiratie. Lees snel verder!

Voor Mariën stond als kind eigenlijk al vast dat hij later kok zou worden. “Maar mijn ouders – naoorlogse generatie – vonden het beter dat ik iets met mijn hoofd ging doen in plaats van met mijn handen.” Via de Hotelschool en een studie aan de Universiteit van Amsterdam koos hij uiteindelijk toch voor het koksvak, “en volgde daarmee mijn hart”.

Zeiltocht
De omslag kwam toen Mariën en zijn partner van haar oom de kans kregen 1,5 jaar op zijn zeilschip door het Caribisch gebied mee te varen. “De voorwaarde was dat ik daar als kok zou gaan werken en een opleiding tot scheepskok moest volgen. Toen ik daar aan het werk was, dacht ik: ‘dit is mijn ding’. Ik vond het geweldig. Leuk was het ook om gerechten te maken uit de landen waar we aanmeerden en te werken met lokale producten.” Al jaren had hij zich in het koksvak verdiept en stapels kookboeken gelezen. “Ik heb altijd willen weten wat ik aan het doen was. Wilde begrijpen wat ik deed. Dat maakt het koken makkelijker.” Zo was het idee voor Koken met Kennis geboren.

Brood bakken
Een van de dingen waarin hij zich daarmee op toelegt, is het uitproberen van recepten. Zelden liggen het onderwerp van het interview en van de bezigheden van de interviewkandidaat zo dichtbij elkaar als tijdens dit gesprek. Voor het testen van koolhydraatarm brood is zijn dochter – met haar vader als back-up – aan het bakken. “Zij is heel precies. Is nodig bij het bakken. Dat precieze heeft ze trouwens niet van mij.” 

Mariën benadrukt nog even het verschil tussen bakken en koken. “Bakken komt heel precies. Alles moet heel nauwkeurig gewogen zijn voordat het de oven in gaat. Daarna kan er niets meer veranderd worden. Bij koken is dat anders. Als je proeft, kan er daarna nog wat zout of peper aan toegevoegd worden, als dat nodig is. Een groot verschil. Niet voor niets is patisserie een specialisatie binnen de koksopleiding. Je moet je er echt op toeleggen.” Patisserie was bij Mariën zelf naar eigen zeggen een ondergeschoven kindje. ”Ik ben echt een kok. Maar inmiddels ben ik wel thuis in de wereld van bakken en patisserie.” Ook thuis speelt koken een belangrijke rol. “Mijn partner en ik koken allebei.”

Vegetarisme
Voor De Hippe Vegetariër schrijft Mariën regelmatig artikelen. Hij roemt Isabel om wat ze met haar site voor elkaar heeft gekregen. “Ik weet uit eigen ervaring dat iets opstarten en uitvoeren veel vraagt. Je bent er dag en nacht mee bezig.” Over de ontwikkeling van het vegetarisme is Mariën positief. “Dat was eerst een niche, maar is nu mainstream geworden.” Volgens hem is er een grote verandering gaande.

“Je ziet dat ook aan de grotere schapruimtes met vleesvervangers in de winkels. Vegetarisme wordt ook makkelijker als de ingrediënten eenvoudiger te krijgen zijn. Dat gebeurt nu gelukkig meer in supermarkten. Daar komen toch de meeste mensen.” Volgens hem worden mensen zich – zeker in deze tijden – bewuster van wat ze in hun mond stoppen. Met een grotere plek voor vegetarisme daardoor.

Geen religie
Toch noemt hij ook een keerzijde. “Vegetarisme en veganisme zijn positief, maar moeten geen religie worden. Ik zie vaak dat aanhangers ervan met een vingertje naar anderen wijzen. Daar houd ik absoluut niet van. Isabel daarentegen werkt op een positieve manier.”

Dat past bij zijn overtuiging dat eten gewoon lekker moet zijn. “Dat is voor mij de sterkste manier om mensen te overtuigen. En werkt veel beter dan iemand de les te lezen. Voor Isabel heeft vegetarisme de voorkeur, maar die keuze vindt ze vrijblijvend. Koken is voor haar vooral een vrolijke bezigheid. Zij richt zich op het maken van lekkere dingen. Kan ik mij helemaal in vinden.”

Eke Mariën
Eke Mariën is de initiator en eigenaar van Koken met Kennis en mede-eigenaar van Het Kookkantoor, een klein creatief bureau voor culinaire content. Op zijn site staan culinaire wetenswaardigheden, recepten en blogs.

Mariën studeerde communicatiewetenschap en informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Vond jij dit interview met Mariën van Koken Met Kennis ook inspirerend? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Summary
Eke Mariën van Koken met Kennis: “Ik wilde altijd weten waar ik tijdens het koken mee bezig was”
Article Name
Eke Mariën van Koken met Kennis: “Ik wilde altijd weten waar ik tijdens het koken mee bezig was”
Description
Onze gastblogger Nicole Mulders interviewde Eke Mariën van Koken met Kennis, waarin hij vertelt over zijn passie en inspiratie voor het koken.
Author
Nicole Mulders

Nicole Mulders

Schrijfster at Dharma Tekstproducties
Nicole is schrijfster in hart en nieren. Voor De Hippe Vegetariër spreekt Nicole met voedingsdeskundigen en bijzondere chefs, en beschrijft hun bevindingen. Genieten en gezond eten is volgens Nicole een goed duo. Uit eten gaan is voor haar dan ook een waar genot. Daarom schrijft ze ook recensies van haar nieuwste ontdekkingen op culinair gebied!
Nicole Mulders

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt