...

Filosofe Eva Meijer: “De politieke stem van dieren moet gehoord worden.”

door | 3 jan 2018 | Gezondheid, Inspirerende Foodies, Interview, Vegetarisch, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Filosofe Eva Meijer promoveerde in september aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift ‘Political Animal Voices’. Daarin verdedigde ze haar theorie over politieke stemmen van niet-menselijke dieren. “Dieren hebben een taal en hebben rechten, die erkend moeten worden.” Het onderzoek van Meijer gaat verder dan enkel de promotie van dierenliefde.

“Mensen bekommeren zich om dieren, absoluut. Je hoort ze bijvoorbeeld praten over de verschillende karakters van hun huisdieren. Maar mijn onderzoek behelst het gedrag van mensen, dat voortkomt uit dierenliefde.” Haar proefschrift gaat over de politieke stem die ook dieren zouden moeten hebben.

Relevant thema
Eva Meijer kwam de laatste tijd veelvuldig in de publiciteit. Licht vermoeiend, naast het doen van onderzoek, erkent ze, maar zeker niet iets om over te klagen. Eva is zich ervan bewust dat ze een belangrijk punt naar voren heeft te brengen, namelijk een zeer relevant maatschappelijk thema. Mede hierdoor schuift zij aan bij verschillende media om het onderwerp onder een grote groep mensen onder de aandacht te brengen. Zij realiseert zich dat haar proefschrift voor veel mensen te ingewikkeld is. Dit is de reden dat ze het voor iedereen toegankelijk probeert te maken. Eva is van mening dat het onderwerp via verschillende social media kanalen onder de aandacht gebracht moet worden.

Ze erkent tegelijkertijd dat de academische discussie gevoerd moet worden.” Dat doen wij hier op de universiteit regelmatig. Ook al besef ik dat mijn bijdrage een druppel op een gloeiende plaat is. Maar elke druppel telt.” Aldus Eva.

Vleestax
Eva beseft zich maar al te goed dat het heel lastig is om diervriendelijk gedrag van mensen te veranderen. Ook weet ze dat veel mensen wel diervriendelijker willen leven, maar dat ze niet precies weten hoe. Zij vindt dat de politiek daarin het voortouw moet nemen. “De vleesindustrie wordt flink gesubsidieerd. Een slechte zaak. Ik ben een pleitbezorger van een vleestax. Als mensen niet veranderen in de goede richting, moeten we wetten maken voor een meer verantwoorde voedingskeuze. Moeten we hen de goede kant opsturen.”

Vegetariër
Rond haar tiende werd ze vegetariër. Haar ogen werden geopend, toen een vriendinnetje op een feestje een kaassoufflé at in plaats van iets dierlijks. Die mogelijkheid kende ze nog niet. “Dieren zijn mijn vrienden. Die eet je niet op”, was, en is haar overtuiging. Haar moeder kookte destijds vegetarisch voor haar.

Eva hoorde steeds vaker verhalen over de bio-industrie, waardoor de keuze veganistisch te zijn, nog meer werd aangemoedigd. “Er komen steeds vaker verhalen van hoe dieren in de bio-industrie behandeld worden.” Veganisme wordt in de maatschappij steeds normaler gevonden, beseft ze. Voor haar is het een makkelijke en normale keuze. “Ik ben gewend om naar de ingrediënten op het etiket van voedsel te kijken. En er zijn zoveel alternatieven voor vlees en zuivel.’’ Voor haar is het geen ingewikkelde opgave, maar wel voor haar omgeving beseft ze. Eva vindt het af en toe best lastig als ze uiteten gaat om veganistisch te eten. Ze heeft geluk dat is Amsterdam woont, waar in deze stad is er een variëteit aan veganistische hotspots, en steeds meer restaurants hebben veganistische gerechten op de menukaart staan. Haar vrienden heeft ze ervan al weten te overtuigen, en ook zij zijn overgestapt op een veganistische lifestyle.

Veganisme dag
De jaarlijkse Veganisme dag op 1 november juicht Eva toe. Zij is er namelijk van overtuigd dat veganistisch eten een gezonde keuze is. Eva is zich ervan bewust, dat met een veganistische lifestyle, mensen kans lopen op een tekort aan vitamine b12. Maar gelukkig zijn er meerdere opties deze vitamine toch binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door middel van plantaardige voedingssupplementen.

Nu haar promotie achter de rug is, heeft ze al mooie ideeën over hoe ze haar toekomst op werkgebied vorm wilt geven. “Ik ga verder met onderzoek uitvoeren over dierenrechten, het spreken voor groepen, en het schrijven van boeken (fictie en non-fictie).” Aan creativiteit, passie en liefde voor dieren is er geen gebrek bij Meijer.

In september promoveerde Eva Meijer op haar onderzoek ‘Political Animal Voices’ aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze tevens lessen geeft. Zij heeft verschillende boeken op haar naam staan, waaronder ‘Het vogelhuis’. Ze ontving diverse prijzen voor haar literaire werk. Info: www.evameijer.nl

Wil jij reageren op Eva haar verhaal? We zijn benieuwd naar jouw mening! Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel of via Facebook, Instagram of Twitter.

Summary
Filosofe Eva Meijer: “De politieke stem van dieren moet gehoord worden.”
Article Name
Filosofe Eva Meijer: “De politieke stem van dieren moet gehoord worden.”
Description
Filosofe Eva Meijer promoveerde in september aan de Universiteit van Amsterdam op haar proefschrift 'Political Animal Voices'. Daarin verdedigde ze haar theorie over politieke stemmen van niet-menselijke dieren.
Author
Nicole Mulders

Nicole Mulders

Schrijfster at Dharma Tekstproducties
Nicole is schrijfster in hart en nieren. Voor De Hippe Vegetariër spreekt Nicole met voedingsdeskundigen en bijzondere chefs, en beschrijft hun bevindingen. Genieten en gezond eten is volgens Nicole een goed duo. Uit eten gaan is voor haar dan ook een waar genot. Daarom schrijft ze ook recensies van haar nieuwste ontdekkingen op culinair gebied!
Nicole Mulders

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt