...

Jonneke de Zeeuw van culinaire site Mooncake: “Nederlands nieuwe culinaire landschap is verrukkelijk”.

door | 18 jun 2020 | Interview

Print Friendly, PDF & Email

The queen of culinary treasures wordt ze door haar volgers genoemd. En die naam heeft ze gehouden. Terecht. Jonneke de Zeeuw, het gezicht achter Mooncake, is altijd op zoek naar verborgen parels. Met haar site biedt ze een podium aan ondernemers die onderbelicht zijn, maar meer dan de moeite waard zijn om te bezoeken. “Ik voel me daarom in zekere zin een activist.” Eten heeft altijd een prominente rol in haar leven gespeeld. De interesse daarvoor is haar met de paplepel ingegoten. “Eten was belangrijk voor mijn ouders. Ze waren altijd bezig met lekker koken en gingen graag uit eten. Ik herinner me nog goed dat mijn vader lang geleden op vakantie op donkere bergwegen reed op zoek naar een bijzonder restaurant. Vond ik als kind niet per se fijn. Maar uiteindelijk bleek het echt de moeite waard te zijn.” Met Mooncake volgt De Zeeuw een vergelijkbaar pad. “Het is heerlijk om die culinaire, onontdekte parels te zoeken.” Onze gastblogger Nicole Mulders interviewde Jonneke de Zeeuw van de culinaire site Mooncake!

Activisme
Vooral plekken die onterecht onderbelicht zijn, verdienen haar aandacht. “Toen ik met Mooncake begon, kende ik al best veel plekken in Amsterdam. Veel mensen laten die plekken liggen. Halen hun neus er voor op. Of kennen ze gewoon niet. Zo jammer.” Een vriendin wees De Zeeuw er destijds op daarover te schrijven. “Maar ik twijfelde. Er waren al zoveel blogs met recepten. Wel was ik steeds bezig mensen uit te leggen waar ze heen moesten voor lekkere gerechten. Het is ook een vorm van activisme. Zo kan ik laten zien: dit is het nieuwe culinaire Nederland.”

In Amsterdam-Oost, waar zij woont, is er een bonte mix te zien van Hollanders, Turken, Marokkanen en Surinamers. Ook woonde ze een tijdje in Antwerpen vanwege haar studie en in Tel Aviv vanwege het avontuur, het eten en de cultuur. Die stad noemt ze een echt walhalla voor foodies. “Er is daar een veel uitgebreidere eetcultuur dan wij hier kennen. Mensen in Tel Aviv zijn erg met eten bezig. Verschillende eetinvloeden komen er samen.

Groentegerechten zijn er makkelijk verkrijgbaar. En groenten zijn nooit lang onderweg. Ze komen, net als fruit trouwens, vers van het land. En aan noten proef je echt de versheid. Toen ik in Nederland terugkwam en amandelen bij een supermarkt kocht, waren die zo droog als karton. En de lekkere falafel miste ik ook. Kortom: de kwaliteit van de producten in Tel Aviv is een stuk beter dan op andere plekken.”

Eetculturen
De Zeeuw verwondert zich over allerlei eetculturen. “En ik geniet ervan. Als je in Nederland in de supermarkt rondloopt, kun je in de supermarkten terug zien wat de vraag is in een wijk. Je merkt dat de eetcultuur internationaler is geworden.” Er wordt volgens haar vooral voor mainstream gekozen. Maar dat heeft een positieve keerzijde. ”Zo blijft er gelukkig ook nog wat over voor de kleine ondernemers en hun bijzondere assortiment.”

Zelf koken doet De Zeeuw ook graag. “Mijn vriend en ik koken allebei graag. Maar zijn keuken is groter dan de mijne en uitgerust met allerlei tools. Dat werkt toch wat fijner.” Gevraagd naar haar favoriete keuken, antwoordt ze: “Ik houd erg van eten. Maar een favoriete keuken heb ik niet. Van Indonesisch, Indiaas en Midden-Oosters kan ik blijven eten en ik ben tegenwoordig ook in de ban van de Irakese keuken”. Haar fascinatie voor andere eetculturen blijft. “Minder makkelijk toegankelijke en zeldzame keukens blijven me nu eenmaal trekken.” 

Mooncake
In 2017 startte Jonneke de Zeeuw met Mooncake en werd meteen foodblogger van het jaar. Vooral onbekende, niet-westerse eettenten krijgen er een podium. Maar ook bijzondere Hollandse eethuisjes passeren de revue. De Zeeuw studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Info: mooncake.nl

Vegetarische hotspots van Mooncake zijn te vinden op: https://mooncake.nl/editorial/9-x-vegetarisch-mooncaken/

Volg jij Mooncake van Jonneke de Zeeuw al, en vond je dit een leuk interview om te lezen? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Jonneke de Zeeuw van culinaire site Mooncake: “Nederlands nieuwe culinaire landschap is verrukkelijk”.
Article Name
Jonneke de Zeeuw van culinaire site Mooncake: “Nederlands nieuwe culinaire landschap is verrukkelijk”.
Description
The queen of culinary treasures wordt ze door haar volgers genoemd. Jonneke de Zeeuw, het gezicht achter Mooncake, is altijd op zoek naar verborgen parels!
Author
Nicole Mulders

Nicole Mulders

Schrijfster at Dharma Tekstproducties
Nicole is schrijfster in hart en nieren. Voor De Hippe Vegetariër spreekt Nicole met voedingsdeskundigen en bijzondere chefs, en beschrijft hun bevindingen. Genieten en gezond eten is volgens Nicole een goed duo. Uit eten gaan is voor haar dan ook een waar genot. Daarom schrijft ze ook recensies van haar nieuwste ontdekkingen op culinair gebied!
Nicole Mulders

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt