“Krom is het nieuwe recht”, aldus Laurien Adriaanse van Kromkommer. Kromkommer is een enthousiaste club mensen die zich sterk maakt voor gelijke rechten voor groenten en fruit. De landelijke organisatie Kromkommer is tevens gamechanger van dit jaar. Tijd dus voor een gesprek over onze kromme voedselketen. “Kwaliteit zou voorop moeten staan.”
Voedselverspilling
Voor ketenregisseur Laurien Adriaanse is het duidelijk: “We verspillen met zijn allen teveel voedsel. En accepteren niet wat krom of te klein is. Alsof vorm er vooral toe doet. En niet de smaak. Die hang naar uniformiteit is krom. Daar strijden we tegen. Voor andere partijen is voedselverspilling een onderdeel van hun business. Voor ons is het de kern.”
Bittere noodzaak
Vijf jaar geleden werd Kromkommer opgericht. In feite puur uit toeval, als gevolg van een studieopdracht van collega’s van Adriaanse en tevens medeoprichters. En dat liep een beetje uit de hand… “Zij hadden de instelling: ‘We gaan het doen’. Met een crowdfunding-actie en subsidie is dat gelukt.” “Een bittere noodzaak om iets te doen tegen de voedselverspilling, vinden we hier met zijn allen. Want 10 tot 15% van al het groente en fruit wordt verspild. Omdat ze er niet mooi genoeg uitzien of omdat er sprake is van overproductie.” Belachelijk dat veel groente en fruit worden afgewezen, terwijl de kwaliteit nog goed is, meent Kromkommer. “Pruimen werden bijvoorbeeld vorige zomer afgewezen omdat ze drie millimeter te klein zijn. Ze zijn net zo lekker en verdienen ook een vaste plek in het schap van winkels. Size doesn’t matter.”
Bewustwording
Kromkommer is booming. Niet omdat het tegengaan van voedselverspilling een hype is, maar omdat het noodzaak is daar iets tegen te doen. De organisatie laat van zich gelden door campagnes te voeren om mensen bewuster te maken. Een hele uitdaging – de voedselketen is lastig te veranderen -, maar de organisatie laat zich niet uit het veld slaan. “We worden er alleen maar actiever van.” Daarnaast laat Kromkommer van zich horen richting politiek en het onderwijs.
Speelgoed en soep
Ook maakt ze soepen van kromme groenten. En sinds kort is daar een lijn speelgoed van groenten en fruit bij gekomen. Daarnaast spelen partners, waaronder telers en verkooppunten, in de Krommmuity een positieve rol. “We benaderen het probleem over de hele keten heen: dus hoe zou de keten kunnen veranderen om ervoor te zorgen dat de teler de kleine pompoen of grote courgette niet meer hoeft te verspillen.”
Een goede ontwikkeling
Adriaanse werkt zo’n anderhalf jaar bij Kromkommer en merkt dat er in die tijd al veel is gebeurd aan de bewustwording bij mensen. “Vorig jaar hadden we een hete zomer en mensen werden zich daardoor bewust van de effecten van duurzaamheid.” Ook zijn er meer kromme varianten in winkels te krijgen. “Een goede ontwikkeling.”
Duurzaamheid
Ook persoonlijk ligt het thema duurzaamheid dicht bij Adriaanse. Zo woonde ze twee jaar in Panama waar ze zag dat echt alles uit het voedselsysteem werd gegeten. “Het idee van kop tot staart namen ze daar letterlijk. Ik vond het vies, maar tegelijk ook fascinerend.” Terug in Nederland dook ze verder in het onderwerp. “Ik kwam er achter hoe krom ons voedselsysteem is. Maar ik geloof wel dat er iets gaat veranderen. “ Ze ging de master Duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam volgen. Waarom is volgens Adriaanse de voedselketen zo uit balans? “Daar is niet één boosdoener voor aan te wijzen. De partijen houden elkaar allemaal in stand. De meesten zijn wel welwillend. En uiteindelijk is niemand voor voedselverspilling, als het erop aankomt. Dat merken we ook aan de talloze positieve reacties die we op onze acties krijgen.”
Kromkommer
Kromkommer zegt zelf: Wereldwijd wordt zo’n 30% van ons eten verspild. Terwijl er veel plekken in de wereld zijn waar mensen honger hebben. Groente en fruit maakt een groot deel uit van deze verspilling. Bijna de helft van deze gezonde en lekkere producten haalt ons bord niet. Ze belanden op de afvalberg, in het veevoer of worden omgezet tot biogas. Ze worden verspild omdat ze niet op tijd bij de consument of producent terecht komen. Maar ook bij de consument thuis verdwijnt groente en fruit in de prullenbak. (Bron: Kromkommer)
Ben jij bekend met Kromkommer? Heb je er wel eens producten van gekocht? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!
0 reacties