Print Friendly, PDF & Email

De Kas werd in 2001 opgericht en is al een kleine twintig jaar een begrip in Amsterdam. Het heeft een internationale uitstraling en wordt gezien als één van de beste groenterestaurants in Europa. Chefkok Jos Timmer blijft er bescheiden over, maar is wel ambitieus: “we willen het beste groenterestaurant van Nederland worden.” De Kas was destijds het eerste groenterestaurant in Nederland. Het was toen revolutionair en zijn tijd ver vooruit door de nadruk te leggen op groenten. “Maar dat schrok mensen niet af. Er werd niet vreemd op gereageerd.” De Kas is van begin af aan al een doorslaand succes. Je leest hier alles over Jos Timmer’s visie!


“Ik denk dat de aandacht voor groenten langzaamaan doorsijpelt in de keukens.”


De Kas
De Kas werd in 2001 opgericht door Gert-Jan Hageman, die al eerder een Michelinster had verdiend met zijn kookkunsten. Destijds vond men de stap naar een groenterestaurant gewaagd, maar De Kas heeft zijn sporen verdiend. Jos Timmer werkt, evenals zijn collega-kok Wim de Beer, sinds vorig jaar bij De Kas. Zij zijn beiden afkomstig van Restaurant Rijks.

Zaaiplan
Een deel van het succes dankt De Kas aan het feit dat het restaurant zijn eigen groenten en kruiden verbouwt in en nabij Amsterdam. Timmer en zijn team komen regelmatig bij elkaar om een zaaiplan voor het hele jaar te maken. “Wat we in de grond hebben gestopt, kan er binnen enkele maanden weer uitgehaald worden. Dat komt dan vers op het bord.” De formule is helder volgens hem: “In de meeste restaurants bestel je je groenten bij een groenteteler. Maar bij ons bepaalt de tuin het menu. Niet jijzelf als kok. Dat betekent dat je wat creatiever moet zijn. Maar dat moet lukken. Daar ben je kok voor.”


“We willen ook toegankelijk zijn voor niet-vegetariërs. Voor hen willen we juist de drempel laag leggen en laten zien hoe je kunt genieten van groenten.”


Gasten
Een groot deel van de 150 tot 200 gasten die er dagelijks eten, is een bewuste eter. Dat geldt echter niet voor iedereen. “Een deel van de gasten komt echt voor het eten van groenten. Vindt dat gewoon lekker. Een ander deel vindt onze keuken interessant. Is vooral nieuwsgierig.” Voor veel mensen is de nadruk op groenten nog vreemd. “Mensen kennen de bereidingswijze ervan niet zo goed. Weten niet wat ze ermee aan moeten. Maar, we willen ook toegankelijk zijn voor niet-vegetariërs. Voor hen willen we juist de drempel laag leggen en laten zien hoe je kunt genieten van groenten. Dat is onze uitdaging.”

Passie voor groenten
Timmer kan gepassioneerd over groenten vertellen. Over de smaak van venkel, of over de schoonheid van de Oost-Indische kers. De nadruk op groenten van De Kas past goed in de trend dat groenten in veel keukens veel nadrukkelijker aanwezig zijn. Groenten worden veel meer geaccepteerd worden dan jaren terug. “Een goede ontwikkeling”, stelt Timmer. Waar ligt die ommezwaai volgens hem aan? “Ik denk dat mensen behoefte hebben aan gezonder eten en aan meer duurzaamheid. Die vraag zie je terug in het eten. En koken met vooral vis of vlees is een wel erg makkelijke oplossing.

 

“Thuis komt er echt geen kiloknaller op tafel. Ik moet er niet aan denken.”


Paar keer per week vegetarisch
Is Timmer tevreden? “Er zijn nog steeds stapjes te maken. Maar ik denk dat de aandacht voor groenten langzaamaan doorsijpelt in de keukens.” Hij concludeert: “De Kas is een bijzondere plek om te werken. Zeg maar gerust uniek. En we eten natuurlijk enkele keren per week met ons team vegetarisch.” Privé eet Timmer hetzelfde als op zijn werk. “Dat kan ook niet anders. Ik ben veel aan het werk, maar thuis kook ik ook”. Ook dan legt hij de nadruk op groenten. “Thuis komt er echt geen kiloknaller op tafel. Ik moet er niet aan denken.”

Ben jij bij restaurant De Kas geweest? Wat vond je er van? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Restaurant De Kas – Kamerlingh Onneslaan 3 – 1097 DE Amsterdam – www.restaurantdekas.nl – 0204624562

 

Summary
De Kas: de visie van chefkok Jos Timmer
Article Name
De Kas: de visie van chefkok Jos Timmer
Description
De Kas werd in 2001 opgericht en is al een kleine twintig jaar een begrip in Amsterdam. Het heeft een internationale uitstraling en wordt gezien als één van de beste groenterestaurants in Europa. Timmer's ambitie: “We willen het beste groenterestaurant van Nederland worden.” 
Author