Print Friendly, PDF & Email

Je wilt natuurlijk dat je kind in de groei al het goede van eten en drinken binnenkrijgt. Je wordt overspoeld met informatie over eten. Maar wat is nou gezond? Patricia Ploeger vertelt ons hier alles over. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. In dit artikel geeft ze raad wat te doen als je kind niet wilt eten. Als je kind niet wilt eten levert dat de nodige stress op. Zelfs bij mij! Mijn zoontje Rens (15 maanden) is een echte smulpaap. Die gaat nóóit moeilijk doen over eten, dacht ik. Toch is het de afgelopen tijd een drama met avondeten. Om dan rustig te blijven, blijkt lastiger dan gedacht. In dit artikel help ik jullie graag op weg met deze uitdaging.  

Goed om te weten
Vloeibaar eten verzadigt minder dan vaste voeding. Daarnaast heeft echt ieder kind een bepaalde fase of periode waarin hij of zij minder goed eet. Hier ontkom je niet aan als ouder.

Mogelijke oorzaken:

  • Er komen tanden/kiezen door. Wel eens pijn in je mond gehad? Dan is eten geen favoriete bezigheid.
  • Onrustige omgeving, kind is afgeleid (tv staat aan, verjaardag/feestdag/visite)
  • Koorts of oorontsteking. Wij eten tijdelijk ook minder of niet als we ziek zijn. Maak je je zorgen? Bel de huisarts.    
  • Te veel gesnoept. Bij jou, bij de opvang of familie. Bij mij gebeurt dit vaak bij familie: opa en oma willen het kind verwennen met iets lekkers. Is dit herkenbaar voor jou?
  • Je kindje wil niet langer gevoerd worden, je kindje wilt zelf eten (ook als dat nog niet lukt).

Wat moet ik doen?
Keep on smiling! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar besteed er niet te veel aandacht aan. Negatieve aandacht is ook aandacht. Blijf zelf dooreten, zet desnoods een rustig muziekje aan (dat leidt jou ook weer even af). Geef wel af en toe een compliment, als je kind weer een hapje neemt.

Wil je kind niet langer gevoerd worden? Laat je kindje lekker zelf eten. Ook dat kan even slikken zijn. Je hebt geen zin in de smeerboel en met die lepel kan je kindje nog niet richten. Leg een krant onder de stoel, trek een verfschort bij je kindje aan, en laat je kind lekker aanmodderen. Help je kindje eventueel bij de laatste hapjes.  

Natuurlijk is het een ander verhaal als je kind pijn of koorts heeft. Neem deze klachten serieus en vraag advies aan een expert. Ik merk dat er te vaak advies gevraagd wordt aan vrienden en familie. Met alle respect, dit zijn (vaak) geen dokters. Neem bij enige twijfel contact op met je huisarts. Voel je niet bezwaard, daar zijn ze voor.

Lekker veel opscheppen, want je moet goed eten? Dit heeft vaak een averechts effect. Doe liever het tegenovergestelde, pak een ontbijtbordje voor het avondeten. Zo is het lekker behapbaar en vaker opscheppen mag!

Wil je kindje zonder duidelijke reden niet eten? Veel ouders belonen hun kindje met een boterham of toetje als de warme hap er niet in gaat. Want je kindje moet toch eten en mag toch niet met honger naar bed? (H)erken dit gedrag bij jezelf. Dit wil je misschien niet horen, maar zo hou je het gedrag mogelijk ook in stand.  

Wat kan ik geven?
– All day avocado: door yoghurt, als broodbeleg of warm door de pasta. Deze fruitsoort zit boordevol gezonde vetten.  
– Pindakaas (zonder toegevoegd suiker/zout) op brood. En voor ’s avonds? Dan leng je de pindakaas gewoon aan met een paar eetlepels water, op laag vuur verwarmen en je hebt een heerlijke satésaus.  
– Krentenbol van de warme bakker, gaat er vaak in als koek ;-).
– Rijstepap, misschien niet heel voedzaam, maar geeft wel energie.
– Omeletreepjes, gezond en lekker zacht qua structuur.
– Pap, ook als je er net vanaf was, gewoon weer lekker geven.
– Smoothie, bijv. met yoghurt en banaan.
– Gekookte zalmfilet, heerlijk zacht vol gezonde vetten.
– Pasta met passata (gezeefde tomaten zonder zout) en evt. wat kookroom (voor extra calorieën).
– Linzensoep, lekker voedzaam en wat warms doet het vaak goed.
– Een kloddertje mayo hier en een kloddertje mayo daar. Mayo heeft een slecht imago, maar bevat gezonde vetten. Alleen kinderen die te zwaar zijn kunnen dit beter niet te vaak eten.  
– Geef een cracker met hummus of maak een lekkere tosti, dit gaat er soms beter in dan een kleffe boterham. Wat dacht je van een pizza tosti met tomatensaus, mozzarella en wat pesto. Als je kindje dit niet lust ;-).
– Laat je kindje genoeg drinken! Een kindje van 1 jaar heeft ca. 1 liter vocht nodig per dag. Ook yoghurt telt mee als vocht. Lauwe thee (zonder suiker) vinden ze vaak heerlijk en je kunt tegenwoordig volop variëren met smaakjes.
– Fruit op brood: probeer eens plakjes banaan of wat dacht je van mango? Heerlijk zoet en gezond.
– Probeer eens een aardappelpannenkoek, oftewel een Spaanse tortilla. Je kunt aardappel in hele dunne schijfjes snijden (eerst koken) en daarna bakken met ei en wat fijngesneden tomaat of courgette. Lekker met een paar toefjes mayo.
– Wat dacht je van een stamppotje met zoete aardappel, pompoen, verse geitenkaas met een crunch van ongezouten noten?
– Een gezond tussendoortje? Een handje gedroogd fruit, zoals rozijntjes of ongezwavelde abrikozen (verkrijgbaar bij een Turkse supermarkt).
– Maak een lekkere fruitsalade voor jezelf en je kind: kleurrijk, fris, gezond en lekker zoet.
– Dit appeltaart-toetje is favoriet bij veel kinderen. Maak zelf appelmoes (appel in stukjes snijden, 2-3 eetlepels water toevoegen en 8-10 minuten koken), meng er rozijntjes doorheen en mix het door de yoghurt.
– Is er sprake van koorts of een ontsteking? Dan wordt er misschien O.R.S. voorgeschreven door je huisarts een oplossing met zout en suiker. Dit voorkomt uitdroging.

Help, het gaat niet over?
Ontspan, het is niet erg als je kind tijdelijk minder goed eet. Je kind krijgt niet zomaar tekorten. Blijft je kind langer dan 2 weken een slechte eter of voelt het niet oké? Neem dan contact op met je huisarts of consultatiebureau. Het consultatiebureau kan ook thuis bij je langs nemen om de situatie uitvoerig te bespreken. Soms nemen ze zelfs video-opnames zodat jullie samen het gedrag kunnen bekijken en analyseren. Ook kun je doorverwezen worden naar een diëtist, de specialist op het gebied van voeding én gedrag.

Meer weten over gezond eten voor je kind?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, hét online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener. Meer weten? Schrijf je nu in voor de GRATIS 7-daagse kennismaking die start op 14 januari.

Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl voor online programma’s met praktisch advies en vólop inspiratie. En deel vooral met ons jouw tips op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het meisje, gemaakt door Oksana Kuzmina. Je downloadt de foto hier.

Summary
Help, mijn kind wilt niet eten!
Article Name
Help, mijn kind wilt niet eten!
Description
Je wilt natuurlijk dat je kind in de groei al het goede van eten binnenkrijgt. Wat moet je doen als je kind niet wilt eten? Hier vind je handige tips!
Author