Print Friendly, PDF & Email

Leren eten start met knoeien. Een lepel vasthouden, opscheppen en naar je mond toebrengen. Het is voor ons lastig voor te stellen, maar dit gaat met babystapjes. Een hele reeks nieuwe handelingen en ondertussen traint je kindje nog even de oog-handcoördinatie. Dit is voor ons als leren autorijden. Hoe verging jou dat de eerste keer? Patricia Ploeger geeft ons praktische tips en persoonlijke ervaringen over je kind goed te leren eten. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. 

Wanneer start je met zelf eten en drinken?
Tussen de 6 en 8 maanden kun je starten met uit een beker leren drinken. Zodra de voeding wat grover wordt, vanaf een maand of 8, kun je starten met leren eten.

Praktische tips 
Eten

  • Je kunt eventueel twee bordjes gebruiken. Eén waarvan jij opschept en eentje waarvan je kindje eet. 
  • Knoeien hoort erbij. Pak een verfschort en leg eventueel een krant onder de stoel. Je kleintje is een Picasso in de dop ;-). 
  • Koop een speciaal kinderbestekje. Voor baby’s vanaf ca. 9 maanden kun je al een speciaal lepeltje en vorkje kopen: klein formaat, goede handgreep en een ‘stompe’ vork. 
  • Eetregels? Wees niet te streng. Start met eetpret :-). Voelen, ruiken, zelfs fijnknijpen of pletten. Het hoort er echt bij. Dit is de eerste stap naar een vrolijke, zelfstandige eter. 
  • Goed zo! Beloon je kindje als hij zelf z’n eten in z’n mond doet: of dat nou met z’n handje is of met een lepeltje die hij nog stuntelig in z’n mond omkeert alsof het een bulldozer is die gekiept wordt. 
  • Gooit je kindje alles op de grond? Dan is het slim om dit gedrag te benoemen en af te keuren. ‘Ik wil niet dat je je eten op de grond gooit.’ 
  • Geef zelf het goede voorbeeld (en dat geldt ook voor de rest van het gezin ;-)). 
  • Tv uit, anders wordt je kindje te veel afgeleid. 
  • Zeg niet dat eten ‘vies’ is. Het is vaak met liefde bereid. Bovendien, eten kun je lekker of niet lekker vinden, smaken verschillen. 
  • Zeg gerust tegen je kindje ‘Goed kauwen hè’ en maak daarbij de kauwbeweging. Je zal merken dat je kindje dit nadoet en erg grappig vindt. Super, want goed kauwen is belangrijk voor de vertering en de verzadiging.


Drinken

  • Misschien een vreemde tip, maar begin in bad. In bad mag je kindje lekker spetteren en kliederen. Zo kan je kindje letterlijk spelenderwijs uit een beker leren drinken.
  • Start met een dikkere vloeistof. Ik ben zelf gestart met yoghurt. Yoghurt is een prachtig ‘instapmodel’ bij het leren drinken. Je kunt de yoghurt steeds iets meer aanlengen met water: zo ga je geleidelijk van yoghurt naar melkdikte.  
  • Een speenfles of tuitbeker is heel vertrouwd en wordt vaak te lang gebruikt. Het klinkt misschien onaardig, maar blijf er niet te lang in hangen. Het beste voor je kind is om dit, rond 6-8 maanden, snel af te bouwen. Waarom? Je kindje kan zijn mondspieren trainen door het drinken uit een beker en die heeft hij hard nodig om goed te kauwen en te leren praten.
  • Geef je kindje een speciale transitie- of overgangsbeker zonder speen of tuit. Dit heet een zogenaamde 360° beker. Perfect, zonder knoeien, maar wel veilig voor de tanden en zo traint je kindje toch de mondspieren.
  • Help je kind eventueel met het vasthouden van de beker. Maar blijf dit niet eindeloos doen, zo geef je je kind de kans om dit zelf te leren.

Persoonlijke ervaring
Patricia vertelt over haar persoonlijke ervaring: ‘Ik besef mij als moeder dat de zogenaamde ‘praktische’ tips niet altijd voldoende zijn. Vanmorgen werd mij dit weer eens duidelijk gemaakt. Rens gooide de stukjes brood op de grond en boog ver naar beneden om de stukjes zogenaamd ‘achterna te kijken’. Daarna volgde een hele verbaasde blik, vervolgens glimlachte hij breed en kwam er een ‘hihi’ achteraan. En de avond ervoor vond hij het leuk om met z’n handen een pureeknijper na te doen. En maar kijken hoe je reageert, soms kijkt hij vragend ‘Mag dit?’ of met een blik van ‘Dit is toch heel normaal?’ of ‘Haha, wat een leuk spelletje’.

Grappige situatie
‘Als ouder is het soms lastig om je lach in te houden. Want geef toe, soms is het hilarisch ;-). Anderzijds is het ook uitdaging om ontspannen te blijven en niet te laten blijken als je geïrriteerd raakt. Dit zijn we ook niet als je bezoek per ongeluk een glas water omgooit. Met kinderen kun je dit ook zo zien, maak het voor jezelf niet te zwaar.’

Hoe ik ermee om ga
‘Hoe ik ermee om ging? Ik zei een aantal keer: ‘Rens je mag je niet met je eten gooien’, maar dat hielp niet. Vervolgens zette ik zijn bordje rustig net buiten handbereik en zei ‘Zal ik je nog even helpen met deze paar stukjes?’ en Rens at het rustig en vrolijk op. Blijf het goede voorbeeld geven en blijf rustig. Ondertussen raapte ik de stukjes brood met een lach weer op. Want ik weet, dit spelletje blijft niet eeuwig leuk.’

Meer weten over gezond eten voor je kind?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, de online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener. Meer weten? Schrijf je nu in voor de GRATIS 7-daagse kennismaking!

Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl voor online programma’s met praktisch advies en vólop inspiratie. En deel vooral met ons jouw tips op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de etende baby, gemaakt door Oksana Kuzina. Je downloadt de foto hier.

 

Summary
Praktische tips om je kind te leren eten
Article Name
Praktische tips om je kind te leren eten
Description
Patricia Ploeger geeft praktische tips en persoonlijke ervaringen over je kind goed te leren eten. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. 
Author