Print Friendly, PDF & Email

De supermarkt is een interessante plek: je wordt aan alle kanten afgeleid en verleid. Boodschappen doen met je kind is een uitje, maar zorgt ook voor extra afleiding en misschien wat stress. Patricia Ploeger geeft praktische tips om goed en relaxed boodschappen met je kind te doen. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. 

Tips
1. Ga goed voorbereid op stap. Neem altijd een boodschappenlijstje mee en houd je hier aan ;-).
2. Ga niet met trek op stap. Zorg dat jij en je kind net wat gegeten hebben. Ga bijvoorbeeld na de lunch of eet eerst een stukje fruit. Neem voor de zekerheid wat gezonds mee voor onderweg, zoals een mandarijntje of wat rozijntjes.
3. Kies een goed moment. Ga na het slaapje van je kind en niet aan het eind van de dag. Dan is je kindje vaak lekker vrolijk.
4. Zet je kindje niet bij een kinderhoek. In steeds meer supermarkten heb je tegenwoordig een kinderhoek met tv. Doe het niet ;-), straks blijft je kindje nog plakken. Houd je kindje lekker bij je, dan heb je je kindje altijd in het vizier.  
5. Zing eventueel een liedje (kan jou het schelen!) om je kindje te vermaken. Ik doe een voorbeeld: ‘Boodschappen doen 1 en 2, Boodschappen doen, Samen met z’n twee, Boodschappen met plezier, tralala’. Echt, zo simpel is het!
6. Benoem alle stappen: ‘We gaan nu boodschappen doen’, ‘We hebben groente nodig’, ‘Dit is een prei’ (laat je kleintje de prei vasthouden, dan kan je kindje voelen, ruiken, vertel er iets over (dit hebben we nodig voor de soep etc.), we gaan betalen bij de kassa etc. Zo wordt boodschappen doen een hele experience.
7. Strooi met complimenten bij goed gedrag. Bedank je kindje na afloop als het goed ging. Wat was je lief in de supermarkt: ‘Goed zo, mama is trots op jou.’ etc. Kinderen smullen hiervan!
8. Verleid je kind met kleur tot een gezonde keuze. Ik doe dat met groente en fruit zo: 
-. Je kind mag een kleur opnoemen (rood, oranje, paars etc.). Papa/mama kiest ‘toevallig’ iets gezonds (gr of fr). Je kind mag het pakken, voelen, eraan ruiken en in z’n mandje leggen. Jij vertelt wat het is. 
– Of doe het bekende ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is…..rood’. Je kind moet raden wat jij in gedachten hebt. En ‘toevallig’ is dit een groente- of fruitsoort (een rode paprika of tomaat bijv.).
9. Kies een slim tijdstip: Bijvoorbeeld tussen 8.00 en 11.00. Maandag tot en met donderdag tussen 17.00-18.00, vrijdag tussen 10 en 17 en zaterdag rond lunchtijd is vaak geen handige tijd. Dat ervaar ik als ‘de spits’. Zoveel prikkels is vaak voor zowel mama als kind niet fijn.
10. Is het rustig en heb je alle tijd? Dan maak je je kindje heel blij met z’n eigen karretje.
11. Vergelijk jezelf niet met andere (in jouw ogen) perfecte mama’s en leg het commentaar van anderen direct naast je neer. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar jij hebt er last van, zij niet. Dus: ‘Let it go…..’.

Persoonlijke ervaring
Patricia: ‘Sinds de geboorte van Rens (1 jaar) krijg ik opeens ongevraagd advies. De populairste plek waar dit gebeurt is de supermarkt. Het zijn vaak grootmoeders die dit graag kenbaar maken. Als Rens hard huilt in de supermarkt, zeggen ze het volgende: ‘Ah, wat zielig, hij heeft honger’, Als het warm weer is en je hebt een linnen doek over de wagen tegen de zon waarschuwen ze je ook: ‘Weet je wel niet hoe gevaarlijk dat is, dit houdt juist alle hitte vast.’ Je voelt je wat ongemakkelijk, maar bedankt ze toch vriendelijk voor hun commentaar. Is dit herkenbaar voor jou?’
   

BONUSTIP: Doe de wekelijkse boodschappen gewoon online en ga met de fiets naar de markt. Tijdbesparend: niet weer alle winkelpaden afzoeken voor de eieren en op de markt kan je kleintje lekker op de fiets blijven zitten, ideaal.

Meer weten over gezond eten voor je kind?
Kijk eens op Gezond eten voor je kind, de online community voor (aanstaande) ouders, opgericht door Patricia Ploeger: kindervoedingsexpert, diëtist en moeder. Hier vind je volledige online programma’s met praktisch advies over gezond eten voor je kind: van zwangerschapswens tot tiener. Meer weten? Schrijf je nu in voor de GRATIS 7-daagse kennismaking die start op 14 januari.

Meer weten? Ga naar www.gezondetenvoorjekind.nl voor online programma’s met praktisch advies en vólop inspiratie. En deel vooral met ons jouw tips op de website, Facebook en Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van het meisje in de supermarkt, gemaakt door MNstudio. Je downloadt de foto hier.

Summary
Tips om boodschappen te doen met je kind
Article Name
Tips om boodschappen te doen met je kind
Description
Patricia Ploeger geeft praktische tips om goed en relaxed boodschappen met je kind te doen. Zij is online kindervoedingsexpert, diëtist én moeder. 
Author