2016: Het jaar van de Boon
Lieske van der Waals

2016: Het jaar van de Boon

vrijdag 27 november 2015
Op 10 november kondigde de Verenigde Naties internationaal het jaar van de boon af. In 2016 zullen er in 32 landen Nationale Bonen Comités bonen letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. In Nederland is hiervoor het initiatief de Blije Boon in het leven geroepen. Op 10 november werden wij in Pressroom Amsterdam in het INK Hotel (aanrader!), ontvangen voor het Bonen Bondgenoten Diner om het jaar van de boon officieel in te luiden.

2016: Het jaar van de boon
In 2016 wordt dus de aftrap gegeven voor de aandacht voor de boon in Nederland en dat is niet zonder reden. In 2050 moeten we 9 miljard mensen zien te voeden met één aardbol. Tijd voor een reality check. Hoe duurzaam zijn we eigenlijk? En hoe kan de boon ervoor zorgen dat we waar mogelijk nog duurzamer worden? Kan een product zo klein als een boon hier hulp in bieden?

Kleine boon groots effect
Er wordt gezegd dat de boon een klein en ondergewaardeerd product is. Onder de vegetariërs valt dat volgens mij wel mee, maar belangrijk is om de boon beter te leren kennen! Want wist je dat er meer dan 100 bonensoorten bestaan? Die verschillen van smaak, formaat en bite? Dat bonen goed voor je zijn bevestigd het Voedingscentrum met de publicatie van de Richtlijnen Goede Voeding 2015. Naast het feit dat bonen en peulvruchten goed voor je zijn, verkleinen ze de ecologische voetafdruk en is het een duurzaam product. Tegelijkertijd past het implementeren van bonen en peulvruchten in een dieet, perfect in de trend: het nieuwe eten. Met behulp van de boon eet de consument minder vlees, minder koolhydraten, meer plantaardige vezels, maar nog steeds super lekker. Tijdens het Bonen Bondgenoten Diner heeft Blije Boon mij zeker overtuigd van het eten van meer peulvruchten, want wat was het menu van Tjitze van der Dam van Restaurant Pressroom in Amsterdam verrassend.

Bonen Bondgenoten Diner
Tijdens het Bonen Bondgenoten Diner hebben we mogen genieten van een reeks aan bijzondere gerechten waarin de boon de hoofdrol speelde. Te beginnen met een bonensalade met een zoutzure dressing, gevolgd door schuim van kikkererwt met flinterdunne bospaddestoel en truffel. Hierna werden we verrast met een vegetarische bonencasssoulet, om de avond af te sluiten met een zwarte bonen brownie. Wie had gedacht dat koken met bonen zo interessant en lekker kan zijn? Ik weet zeker dat ik de komende tijd meer aandacht ga besteden aan dit kleine bommetje vol goeds.

Pressroom, Nieuwezijds Voorburgwal 67 Amsterdam, 020 555 17 27, www.pressroom.amsterdam

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.