Print Friendly, PDF & Email

We zijn met z’n allen steeds bewuster bezig. Niet alleen qua gezondheid, maar ook als we het hebben over het milieu. De vee-industrie heeft daar een grote invloed op, mede door de voeding en het grond- en waterverbruik. Dat zijn slechts een paar van de dingen die nodig zijn om dat stukje vlees in de supermarkt te krijgen. Gelukkig begint men langzamerhand in te zien wat het vergt om dat stukje vlees te produceren. Er wordt steeds vaker gekozen voor een plantaardige variant, mensen worden creatiever met groenten, maar dierlijke producten helemaal opgeven? Dat blijft lastig. Goed nieuws, dat hoeft (binnenkort) ook helemaal niet!

Diervrije, maar dierlijke producten
Maak kennis met Mosa Meat, Memphis Meats, Clara Foods en Perfect Day. Dit zijn vier bedrijven die gaan zorgen voor ‘diervrije’ dierlijke producten. Hierbij bedoel we producten die dus wel dierlijk zijn, zoals vlees, zuivel en eieren, maar waar geen dier voor geslacht of gebruikt hoeft te worden. Dankzij dierlijke cellen kunnen deze producten alsnog worden gemaakt! De dierlijke cellen worden hierbij gefermenteerd (hetzelfde proces waarmee bijvoorbeeld yoghurt wordt gemaakt).

Mosa Meat en Memphis Meats
Twee bedrijven, waarvan één (jawel) Nederlandse en één Amerikaanse, zijn bezig met het produceren van slachtvrijvlees. Dat wordt gemaakt van cellen afkomstig uit de spieren van het dier. Dit is dus vlees, zonder dat het dier geslacht hoeft te worden!

Spiercellen
De cellen uit de spieren van het dier worden ‘opgevangen’ en voorzien van de juiste voedingsstoffen. De fermentatie vindt dan plaats. De cellen zullen groeien en als dat lang genoeg gebeurd is, worden de cellen afgesneden van de toevoer aan voedingsstoffen. De cellen veranderen in spiercellen en spiervezels, die weer zullen uitgroeien tot een stukje vlees.

De bedrijven
Mosa Meat ken je misschien wel van ’s werelds eerste slachtvrije hamburger, die gelanceerd werd in 2013. Een burger die toentertijd 250.000 kostte om te maken, maar tegenwoordig dankzij vele verbeteringen voor een stuk minder gemaakt kan worden. Mosa Meat is momenteel druk bezig met het opschalen van het productieproces. Het Amerikaanse Memphis Meats specialiseert zich naast vlees ook op gevogelte. Na de lancering van ’s werelds eerste gehaktbal gebaseerd op cellen, introduceerden zij in 2017 ’s werelds slachtvrije stukje kip. Zowel Mosa Meat als Memphis Meats verwachten in 2021 hun producten aan de consument te kunnen bieden.

Clara Foods
Dit Amerikaanse bedrijf is ook bezig met het produceren van dierlijke producten zonder het dier hierbij te gebruiken. Clara Foods focust zich hierbij op meerdere categorieën. Diervrije bakproducten, ingrediënten voor voeding en dranken, voedingssupplementen EN eieren! Vooral naar die laatste zijn wij erg benieuwd!

Het proces
Het begint simpel. Ze mengen twee ingrediënten: suiker en gist. Dit zorgt voor de perfecte voedingsbodem. Hierna komen wat ingewikkeldere technologieën van pas en met behulp hiervan wordt selectief de perfecte ‘giststam’ ontwikkeld. Hieruit ontstaan eiwitten, die Clara Foods weer kan gebruiken voor hun producten. Het bedrijf timmert aardig aan de weg en verwacht dit jaar (!) al hun eerste producten beschikbaar te kunnen maken voor de consument!

Perfect Day
Het Amerikaanse bedrijf Perfect Day is bezig met het produceren van ‘koevrije’ melk. Ze bedoelen hier geen plantaardige melk zoals havermelk, maar echt dierlijke koemelk. Alleen dan zonder een koe te melken! Dit wordt gedaan met behulp van microflora. Microflora worden bewerkt om zuivelproteïnen te kunnen maken. Door deze microflora en suiker om deze te voeden, vindt er fermentatie plaats. Het eindproduct van dit fermentatieproces bestaat uit zuivelproteïnen waarmee zuivelproducten gemaakt kunnen worden! Wat betreft beschikbaarheid voor de consument laat Perfect Day weten eind dit jaar hun eerste producten beschikbaar te maken!

Zou jij diervrije dierlijke producten eten? Wat vind jij hiervan? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Dank aan Shutterstock voor de foto van de vegetarische burger, gemaakt door NatashaPhoto. Je downloadt de foto hier.

Summary
4 bedrijven die gaan zorgen voor ‘diervrije’ dierlijke producten
Article Name
4 bedrijven die gaan zorgen voor ‘diervrije’ dierlijke producten
Description
Naast vleesvervangers komen er nu ook 'diervrije' dierlijke producten op de markt. Wij leggen je uit welke bedrijven dat doen en hoe zij dit doen!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!