Print Friendly, PDF & Email

SamenSterk_basis_poster_A4 kopieDe Stichting Samen Sterk wil de consumptie van Nederlandse tuinbouwproducten verhogen om zo de boycot van Rusland te compenseren. Goed voor de telers en goed voor de gezondheid van de Nederlandse consumenten. Chef-koks, foodbloggers en thuiskoks delen het initiatief volop om maar te zorgen dat we massaal tomaten, paprika’s en champignons gaan eten. Tijd voor alle hippe vegetariërs om ook mee te doen!

De Russische boycot
De Nederlandse tuinbouwsector – met name de teelt van groente en fruit – wordt zwaar getroffen door de boycot. De export van talrijke producten uit onder meer de EU naar Rusland is nu voor één jaar verboden. Dit vormde aanleiding om de grote tuinbouwspelers om de tafel te krijgen om de stichting Samen Sterk op te richten. Elf belangrijke spelers uit de sector – RedStar, Looije, Greenco, ZON fruit & vegetables, Harvest House, DOOR Partners, Van Nature, LTO Nederland, Koppert Cress, The Greenery en Best of Four – hebben zich verenigd om de Nederlandse consument te bewegen de consumptie van Nederlandse groente- en fruitproducten te vergroten.

Eigen groente eerst
De coalitie Samen Sterk is op 12 augustus van start gegaan met een landelijke campagne om de diversiteit, smaak en kwaliteit van Nederlandse groente en fruit te promoten. Het motto is: “Samen sterk, met Hollandse groente en fruit aan het werk!”, oftewel eigen groente eerst het komend jaar. Dit krijgt onder meer invulling door consumenten via social media aan te sporen #SamenSterk te delen met eigen recepten en inspiratie, activiteiten op onder andere de winkelvloer en via restaurants. Allemaal om ondermeer tomaten, paprika en champignons massaal onder de aandacht te brengen en te laten zien wat je er allemaal mee kan in de keuken.

Het eerste resultaat

  • Veel mensen geven aan graag meer Nederlandse groenten en fruit te willen consumeren.
  • Spontaan worden recepten met Nederlandse groeten en fruit beschikbaar gesteld en gedeeld.
  • Ook komen er vragen hoe je Nederlandse producten kunt herkennen en komen er suggesties zoals het plakken van een duidelijk herkenbare sticker.
  • Consumenten stellen vragen over waar je de producten kunt kopen en vragen of niet ook de voedselbank en consumenten van deze situatie kunnen (mee)profiteren.

Inmiddels heeft Samen Sterk veel van deze vragen beantwoord en suggesties overgenomen, de belangrijkste acties tot nu toe:

  • Samen Sterk heeft materiaal ontwikkeld waarmee andere organisaties Hollands groenten en fruit kunnen promoten, dit Hollandse promopakket is online te vinden.
  • Samen Sterk verzamelt en verspreidt recepten met Nederlandse groenten en fruit.
  • Samen Sterk probeert zoveel mogelijk voedselbanken te linken met lokale telers.
  • Samen Sterk faciliteert consumenten om hun favoriete plekken waar ze Hollandse groeten en fruit kopen met elkaar te delen.

Tijd voor alle hippe vegetariërs om ook mee te doen! Dus deel je recept vol Hollandse groente en fruit online onder vermelding van #SamenSterk, laat weten waar jij jouw Hollandse groente en fruit koopt of ga actief aan de slag met het promopakket.

Alle kleine beetje helpen, want samen staan we sterk!

Meer informatie vind je op www.stichtingsamensterk.nl of volg Samen Sterk via Facebook: www.facebook.com/StgSamenSterk of Twitter: www.twitter.com/SamenSterkNL

Summary
recipe image
Recipe Name
“Samen sterk: eigen groente eerst!” is geblokkeerd Samen sterk: eigen groente eerst!
Published On