Print Friendly, PDF & Email

Als vegetariër loop je vaak tegen dingen aan. Vegetarisch eten wordt door verschillende mensen op andere manieren geïnterpreteerd. Ook zelf lopen wij regelmatig tegen situaties aan waarin we ons afvragen waar de grens ligt. Daarom hebben we afgelopen maand via Facebook gevraagd hoe anderen tegenover deze aantal vegetarische dilemma’s staan. Een van deze dilemma’s ging over insecten: passen insecten in een vegetarische lifestyle of niet? Lees hier wat wij denken en wat er op Facebook gezegd werd. En wat vind jij zelf? Laat het ons weten en discussieer mee!

Passen insecten in een vegetarische lifestyle?
Ons dilemma luidde als volgt: onlangs werd ik benaderd door een bedrijf met de vraag of ik hun “vleesvervangers” gemaakt op basis van proteïnerijke insecten wilde testen. INSECTEN!? Ik heb nee gezegd. Maar hoe staan jullie daar tegenover? Passen insecten in een vegetarische lifestyle of niet?

Tot onze grote verbazing hebben er in totaal 127 mensen gereageerd op deze stelling. De meningen waren verdeeld. De één vindt insecten zo klein, dat ze niet tellen als dieren en het daarom geen probleem is om ze te eten als vegetariër. Vragen die bij deze mening naar boven kwamen waren o.a. hebben insecten gevoelens? Hebben ze enig idee wat er allemaal gebeurt? Gevolgd door de discussie of planten eigenlijk ‘leven’, want ook deze bewegen en groeien. Dit zet je aan het denken!

De discussie, wat vind jij?
De meerderheid deelde de volgende mening: leven is leven, hoe klein ook. Want ook al hebben we geen idee wat er door een insect heengaat, het beweegt en leeft, en daarom passen insecten niet in een vegetarische lifestyle.

Tot slot waren er zelfs lezers die het wel eens geprobeerd hebben, het eten van een insect. Gelukkig smaakte het niet naar meer! Mij kan je er in ieder geval niet mee verleiden een gefrituurd beestje op een stokje. Ook niet als je me verteld dat er veel proteïne en vitaminen in insecten zitten. Want datzelfde geld natuurlijk ook voor andere dieren, niets nieuws hier. Ik haal mijn eiwitten en vitaminen elders, maar hoe denk jij hierover?

Zijn er nog onderwerpen die jullie lastig vinden? Of zijn jullie benieuwd wat andere vega’s daarvan vinden? Laat het ons weten in een reactie! Wellicht behandelen we jou dilemma dan spoedig op dit blog. Vragen en opmerkingen zijn altijd welkom!

Summary
recipe image
Recipe Name
Vegetarisch dilemma: insecten
Published On