...

HELP! Hoe zet je stressvrij een kerstdiner op tafel?

door | 9 dec 2021 | Feestdagen, How to

Print Friendly, PDF & Email

Ook al is het de mooiste tijd van het jaar, de feestdagen kunnen een hoop stress opleveren. Jij hebt je dit jaar opgeofferd om het kerstdiner te verzorgen, super leuk! Maar wat nu? Lees hier alle tips en tricks om dit jaar zonder kleerscheuren de feestdagen door te komen!

Begin op tijd
Sinterklaas is voorbij, dus pak je ideeënboekje er maar bij! Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende tip, maar wel echt heel belangrijk: begin op tijd. Bijvoorbeeld met het uitnodigen van de gasten, zodat zij genoeg tijd hebben om te laten weten of ze kunnen komen of niet. Ook kan je niet vroeg genoeg beginnen met het verzamelen van inspiratie op Pinterest, blogs, in kookboeken of magazines, waardoor je helemaal in de kerststemming komt. Met deze voorbereidingen kan je begin december al van start gaan.

De gasten
Hoe meer zielen hoe meer vreugd, maar kijk ook praktisch naar hoeveel mensen je kwijt kan aan je eettafel. Nodig je vrienden ook tijdig uit, zodat jij al vroeg weet wie er komen en wie niet. Begin met het verzamelen van informatie over de gasten zodat je weet wat de verschillende dieetwensen zijn waar je rekening mee moet houden. Het gezelschap maakt de avond!

Delegeer
We leven in een moderne wereld, dus is het nergens voor nodig om in je eentje drie dagen in de keuken te staan en alles zelf te regelen. Vraag aan je gasten iets mee te nemen zoals een voor- of bijgerecht, een dessert of een flesje wijn. Probeer dit wel een beetje met elkaar af te stemmen en van tevoren een thema te bepalen, bijvoorbeeld Italiaans.

Menu
Ook voor het menu geldt: op tijd beginnen is key. Je hebt in deze fase als het goed is de dieetwensen van je gasten op een rijtje en je hebt een thema bedacht. Probeer de recepten die je graag wil maken door de maand heen al een keer uit te proberen, of kies iets wat je al een keer gemaakt hebt waarvan je weet dat het niet kan mislukken. Experimenteren is altijd leuk, maar op de avond suprême is het niet handig om onnodige risico’s te nemen. Het is juist handig om zéker te weten dat jouw gerechten de gasten omver blazen!

Planning
Als je precies hebt bedacht wat je wil maken, kan je alvast beginnen met het plannen van wat je allemaal nodig hebt voor het diner. Denk aan genoeg bestek, tafelkleden, wijnglazen, kerstversiering en natuurlijk een goede outfit! Ook kun je nu de precieze tijd doorgeven waarop de gasten welkom zijn. Maak ook alvast een lijst van alle ingrediënten die je nodig hebt voor het menu, en vogel uit in welke winkels je welk product het beste kan kopen. Maak ook alvast een verdeling van de recepten waar je al eerder mee kan beginnen met bereiden (zoals een dessert en sauzen) en wat er op het laatste moment nog in de oven moet.

Boodschappen
Voor sommige ingrediënten zul je misschien naar een speciale winkel moeten, neem voor de boodschappen dus ruim de tijd en verspreid dit indien mogelijk over een paar dagen. Koop als eerst de producten die het langst houdbaar zijn en koop de verse producten als laatst. Doe dit niet op de laatste dag, maar minstens twee dagen van tevoren. Iedereen is namelijk bezig met zijn kerstfeest voorbereiden, dus voorkom dat je in de supermarkt ineens voor een leeg schap staat.

Prep
Met meal preppen kan je ook al vroeg beginnen, afhankelijk van wat je zelf fijn vindt. Je kan ervoor kiezen om het te verspreiden over een paar dagen. Zorg er in ieder geval voor dat niet alles aankomt op de kerstdag zelf, zo bespaar je jezelf een heleboel stress. Gebruik de verdeling van recepten die je hebt gemaakt. Zorg bij het preppen dat je efficiënt te werk gaat en houd je werkplek schoon.

Het diner
Zet lekker een kerstmuziekje op en drink alvast een glaasje wijn. Als het goed is heb jij, met je super strakke planning, nu alle tijd om de gasten te ontvangen. Zet lekkere borrelhapjes neer en check de oven af en toe als er iets in staat. Bij deze stap is hulp ook welkom, van bijvoorbeeld je partner of goede vriend(in). Als jij toch nog wat laatste dingetjes in de keuken doet, kan hij of zij de gasten opvangen. Zorg dat iedereen iets te drinken heeft wanneer ze binnenkomen, maar zet ook genoeg karaffen op tafel zodat er zelf bijgeschonken kan worden. Dat scheelt je een hoop moeite!

Geniet!
Maak er vooral een hele leuke avond van! Omdat jij je tot in de puntjes hebt voorbereid, heb je alle tijd om je te richten op je gasten en zelf ook te genieten. Mocht er op het laatste moment toch iets niet goed gaan, no stress! Laat het je mooie avond niet bederven. Jij hebt je uiterste best gedaan en het belangrijkste is dat iedereen het naar zijn zin heeft!

Heb jij nog tips om stressvrij de feestdagen door te komen, of een mooi verhaal over jouw kerst? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

 

Summary
HELP! Hoe zet je stressvrij een kerstdiner op tafel?
Article Name
HELP! Hoe zet je stressvrij een kerstdiner op tafel?
Description
Jij hebt je opgeofferd om het kerstdiner te verzorgen, super leuk! Maar wat nu? Lees hier hoe je zonder stress de feestdagen doorkomt!
Author
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

Latest posts by Enza Bom (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt