KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?
Caroline Prins

KERST: Hoe maak ik een onvergetelijk hoofdgerecht?

donderdag 21 december 2023
Wij zijn ons al volop aan het voorbereiden op de mooiste tijd van het jaar: kerst! En wat is nou leuker dan een gezellig én lekker diner met vrienden of familie? In dit artikel gaan we ons focussen op de sterspeler van de avond: het hoofdgerecht. Het samenstellen van een kerst hoofdgerecht kan best een uitdaging zijn. Niets om bang voor te zijn, want wij vertellen jou waar je rekening mee kan houden bij het serveren van een heerlijk hoofdgerecht!

 

Inventariseer dieetwensen


Als je op zoek gaat naar een lekker, kerstig recept verdwaal je waarschijnlijk in de oneindige opties die websites en kookboeken je te bieden hebben. Om gerichter te zoeken, kan het handig zijn om te beginnen bij het inventariseren van de dieetwensen van je gasten. Op deze manier filter je al een hoop recepten weg. Ga jij dit jaar voor een vegetarisch kerstdiner? Dan helpt het om te zoeken op vegetarische gerechten. Wij ontwikkelden een Veggie Christmas e-book boordevol heerlijke vegetarische én plantaardige recepten. Met behulp van dit e-book hoef je je geen weg te banen door het internet en stel je in no time jouw vega(n) kerstmenu samen. Dat is nog eens makkelijk!

 

Combineer smaken en structuren


Je hebt inmiddels de dieetwensen van je gezelschap geïnventariseerd, super! Maar hoe zorg je er nou voor dat je een volwaardige gang in elkaar flanst? Je kan ervoor kiezen om één compleet gerecht te serveren. Hierbij is het belangrijk dat de ingrediënten elkaars smaken versterken. Een voorbeeld hiervan is een Wellington of een risotto. De smaken en structuren van deze ingrediënten zorgen ervoor dat deze gerechten geheel op zichzelf staand de show kunnen stelen! Wil je het kerst hoofdgerecht liever laten bestaan uit meerdere onderdelen? Zet dan één onderdeel centraal. In het geval van een stoof staat de stoof zelf in de schijnwerpers en kan deze aangevuld worden met puree en een lekkere salade. Zo balanceer je de verschillende smaken en structuren.

 

Afstemmen en portioneren


Naast een balans in smaken en structuren, is het ook belangrijk om te zorgen voor een balans in grootte van je gangen. Als je voorgerecht te groot of te machtig is, kunnen de daaropvolgende gangen overschaduwd worden. Hierdoor kan je hoofdgerecht onvoldoende tot zijn recht komen, wat natuurlijk zonde is! Aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat je hoofdgerecht overheersend wordt. Sommige gerechten kunnen best machtig zijn, waardoor het beter kan zijn om een kleinere portie te serveren. Heb je een heel licht voorgerecht én een licht dessert? Kies dan voor een machtiger of groter hoofdgerecht. Stem je gangen dus op elkaar af! Zo kunnen je gasten van iedere gang genieten én met een voldaan gevoel terugkijken op het diner.

Vind je het soms nog lastig om een goede balans tussen de gangen van jouw kerstdiner te vinden? Neem dan een kijkje in ons Veggie Christmas e-book, waarin wij jou door middel van 20 recepten inspiratie geven om een heerlijk, gebalanceerd diner op tafel te zetten! Download 'm hier!

Welk hoofdgerecht ga jij maken deze kerst? En heb jij het Veggie Christmas e-book al gedownload? Verras ons met een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.