Print Friendly, PDF & Email

Al decennia lang wordt het Sinterklaasfeest gevierd, maar er blijft verwarring bestaan over de verschillen tussen het strooigoed. In het bijzonder de kruidnoot en de pepernoot. Ze hebben allebei een andere naam, maar welke is nou welke? Strooien met verwarring zul je bedoelen! In dit artikel help ik je om ze voor eens en voor altijd uit elkaar te halen. Na het lezen van dit artikel ben jij een echte strooigoedspecialist!

Komt ie: de pepernoot is groot en zacht, beige van kleur, hoekig van vorm en smaakt naar taaitaai. De variant die al vanaf het einde van de zomer in de winkel ligt is kleiner, donkerder en harder en heet kruidnoot. De bekende ‘pepernoot’ is dus eigenlijk een kruidnoot! De kruidnoot is crunchy en smaakt naar speculaaskruiden.  Zelf zou ik geen favoriet kunnen kiezen. Ze zijn beide uniek op hun eigen manier. Lees verder voor de facts over beide lekkernijen!

De kruidnoot
Kruidnoten zijn elk jaar vanaf eind augustus te verkrijgen. Ze zijn lekker knapperig, lijken qua kleur en smaak op speculaas, en hebben de vorm van een rond bolletje met één platte kant. Met deze nootjes wordt enorm gevarieerd, van witte chocolade kruidnoten tot donkere truffel of met een yoghurtlaagje eromheen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ook kun je bij de Albert Heijn een versie kopen zonder gluten. Soms worden kruidnoten gebruikt in producten, zoals in de limited edition Sinterklaas Pindakaas van Calvé: pindakaas met stukjes kruidnoten. En dan hebben we natuurlijk nog de Van Delft Pepernotenfabriek, die pepernoten en kruidnoten verkoopt in de gekste smaken. Zo heb je bijvoorbeeld kruidnoten met de smaak van lemon cheesecake, gin tonic of tompouce!

De echte pepernoot
De naam pepernoot is de bekendste onder het strooigoed van Sinterklaas. Zelfs de Dikke van Dale kent alleen het woord pepernoot. En nu komt de verwarring: de Van Dale geeft de beschrijving van de kleine, harde kruidnoot. De baas van De Pepernotenfabriek legt in een interview met Business Insider uit dat ‘pepernoot’ een verzamelnaam is, waaronder zowel pepernoten als kruidnoten vallen. Aha! Vandaar dat ze vaak door elkaar gehaald worden. De pepernoot heeft een basis van roggemeel, is onregelmatig hoekig van vorm en heeft een ietwat taaie structuur. Vroeger werd er ook daadwerkelijk peper in de pepernoten gedaan, vandaar de naam. Tegenwoordig wordt de pepernoot op smaak gebracht met anijs en honing.

Oké, dus: de pepernoot is zacht en smaakt naar taaitaai. Het snoepgoed waar we rond de sinterklaastijd vaak mee worden bekogeld is harder, en wordt vaak óók pepernoot genoemd, maar heet eigenlijk kruidnoot. Als het goed is weet je nu dat er twee verschillende ‘noten’ zijn, en hoe je ze kunt onderscheiden. Dat scheelt heel wat discussie rond de feestdagen!

Pepernoot of kruidnoot, heb jij een favoriet? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Instagram of in een reactie. We horen het graag!

Summary
Wat is nou het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?
Article Name
Wat is nou het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?
Description
Er is verwarring over het verschil tussen de kruidnoot en de pepernoot. Wij leggen het je uit. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over strooigoed!
Author