...

Wereldkeuken: de Californische keuken

door | 22 apr 2020 | Kookboeken, Wereldkeuken

Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Californische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek California Dreamin’ van Vivian Lui. Dit vrolijke kookboek over de westkust van Amerika brengt het zonnetje bij je thuis!

Californië
Californië staat bekend om zijn altijd relaxte inwoners en dat is niet voor niets. Het is namelijk in de meeste delen van de staat altijd lekker weer, in tegenstelling tot bijvoorbeeld New York. Een typische dag in LA bestaat dan ook uit lekker op je rollerskates naar het strand gaan. Daar geniet je in een veel te hip eettentje van een smoothiebowl of granenbowl of wat dan ook maar in een bowl zit. De dag sluit je daar af met een potje surfen en een bijbehorende zonsondergang. Behalve mooie steden heeft Californië ook fantastische natuurgebieden. De grootste boom ter wereld staat bijvoorbeeld in het Sequoia National Park in Californië. Het landschap van Californië is enorm gevarieerd, van uitgestrekte stranden en kurkdroge woestijnen tot ijskoude gletsjers en bergen met sneeuwtoppen. Het beslaat dan ook een heel groot gebied, in zijn eentje is Californië namelijk groter dan Japan!

Producten
Veelgebruikte Californische producten zijn wilde granen en ontelbaar veel fruitsoorten, van bessen tot citrusvruchten. De grond aan de Stille Oceaan is namelijk ontzettend vruchtbaar, de lijst met alle soorten groenten die er voorkomen is dan ook eindeloos! Enorm bekend zijn de geliefde avocado’s die in bijna elke eetgelegenheid op het menu staan. De speciale Californische avocado is groter dan de soort die wij hier kennen en lager in vet. In Californië wordt veel aandacht besteed aan verse producten en wordt er rekening gehouden met de rijke seizoenen. Zo vind je er groene amandelen en artisjokken in de lente, bosbessen en cantaloupe in de zomer, vijgen en edamame in de herfst en kiwi’s en kumquats in de winter. In geen enkele tijd van het jaar komt er in de Californische landbouw iets tekort!

Gerechten
Californië telt de meeste inwoners van alle Amerikaanse staten en in het gebied worden veel verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd. Bladerend door het boek van Vivian Lui kom ik dan ook tegen wat ik verwacht had. Het boek neemt je mee op een cruise langs alles wat Californië te bieden heeft: pannenkoeken met braam, groene smoothies en de golden latte met kurkuma die de bijnaam ‘golden state’ eer aan doet. We komen langs Mexicaanse invloeden en natuurlijk maken we een pitstop voor een echte Hollywood salade. Er zijn enorm veel gerechten met bladgroen te vinden. Daarnaast valt mijn oog op energierepen, California handrolls en een recept voor een goed gevulde picknickmand. Kortom: alles wat je nodig hebt om te overleven aan de West Coast!

Techniek
Door de ligging aan zee wordt er in Californië veel gevist. Wel heerst er veel bewustzijn omtrent het gebruik van dierlijke producten en wordt vlees vooral biologisch geteeld. Gelukkig is Californië ook enorm vooruitstrevend in vegetarische en veganistische voeding! De keuken kenmerkt zich door simpele, lichte gerechten die over het algemeen enorm gezond en fotogeniek zijn. Er wordt ontzettend veel gebruik gemaakt van blenders en centrifuges in de ontelbare sapjesbars, maar ook barbecueën en grillen wordt er veel gedaan. De zoete trek wordt gestild door een uitgebreid aanbod aan patisserie. Kortom, de keuken van Californië is net zo gevarieerd als het landschap!

Heb jij de Californische keuken weleens geproefd? En wat is je favoriete gerecht? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

California Dreamin’
Vivian Lui
Uitgever: Good Cook B.V.

Summary
Werelkeuken: de Californische keuken
Article Name
Werelkeuken: de Californische keuken
Description
Regelmatig schrijven wij over de verschillende keukens die de wereld te bieden heeft. Vandaag bespreken we de zonnige Californische keuken!
Author
Enza Bom
Volg Enza

Enza Bom

Enza studeert taal & communicatie aan de UvA en heeft veel passie voor koken, duurzaamheid en een vegetarische lifestyle. Ze zet zich hier dan ook graag voor in. Daarnaast heeft ze ook veel interesse in sport, gezondheid en het bezoeken van de nieuwste hotspots. De ontwikkelingen op het gebied van vegetarisch eten gaan steeds sneller, zowel in de horeca als in de schappen van de supermarkt. Enza vindt het leuk om hierover te schrijven en haar mening op dit gebied te delen.
Enza Bom
Volg Enza

Latest posts by Enza Bom (see all)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt