Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Cypriotische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Cyprus van Georgina Hayden. Dit mediterrane land kent enorm veel vegetarische gerechten!

Cyprus
Het eiland Cyprus is een prachtige vakantiebestemming die gek genoeg niet zo veel wordt bezocht, al is het zo ongeveer de meest zonzekere locatie van Europa. Het eiland ligt ten oosten van de Middellandse Zee en is geografisch gezien onderdeel van Azië, maar hoort voor een gedeelte toch bij Europa. Cyprus is namelijk in tweeën gedeeld. Het zuiden is Grieks en is lid van de EU. Het zuidelijke, Griekse Cyprus heeft een open economie, daarom is deze kant van het eiland welvarender. Het noorden hoort bij Turkije en is qua in- en export volledig afhankelijk van dit moederland. De Cypriotische economie steunt over het algemeen op de export van de producten die er verbouwd worden, zoals citrusvruchten, aardappelen en druiven. Veel huishoudens hebben een eigen moestuin en persen zelf olijfolie, zo zijn ze grotendeels zelfvoorzienend. De bevolking is over het algemeen orthodox. Er zijn enorm veel heiligendagen waar wordt gefeest met kraampjes, spelletjes, een draaimolen, streetfood en een grote barbecue. De belangrijkste periode is Pasen, de voorbereidingen daarvoor worden al weken van tevoren getroffen.

Producten
Als je door het boek Cyprus bladert, zie je foto’s van zonovergoten taferelen met mediterrane sferen. Het vleugje kaneel en olijf kun je bijna proeven. Er staan recepten in die we kennen uit de Griekse en Turkse keuken, zoals de simpele maar smakelijke combinatie van feta, spinazie en bladerdeeg. Verder wordt er in Cyprus veel gekookt met tuinbonen, kikkererwten en linzen, die in combinatie met groenten tot heerlijke vullende stoofpotjes worden omgetoverd. Producten die ook veel worden gebruikt, zijn wijnbladeren, haloumi en ricotta. Veel voorkomende (sterke) dranken zijn ouzo en zinvania. Ook komt carobe van Cyprus, een product dat lijkt op chocolade en van zichzelf een natuurlijke zoetstof is. Hier wordt op het eiland veel mee gekookt. In Nederland komt dit product ook voor, verwerkt tot een vervanging van chocopasta. Andere veelgebruikte voedingsmiddelen zijn: artisjokken, tomaten, cactusvijgen, granaatappel, aubergine, rozenwater en Cypriotische kazen. Bij de gerechten draait het vooral om de ingrediënten, daarom wordt er vooral seizoensgebonden gekookt.

Gerechten
De Cypriotische wereldkeuken is enorm geschikt voor vegetariërs. Ongeveer een derde van het jaar doet de Cypriotische bevolking aan vasten. Tijdens Kerst en Pasen zijn de feestmalen compleet vegetarisch en grotendeels zelfs veganistisch. Deze tijden worden er veel stoofpotjes van peulvruchten en groenten gegeten en wordt er gesnoept met zoetigheden met tahin en honing. Hier wordt baklava van gemaakt, net als in Turkije. Verder bestaan veel gerechten uit het vullen van bepaalde groenten zoals courgettebloemen, paprika en aubergine. Er worden veel dips en soepen gemaakt, bijvoorbeeld van kikkererwten. De Cypriotische avondmaaltijd wordt in het boek beschreven als een belangrijke gebeurtenis waar wordt uitgepakt. De gerechten worden vergezeld door een salade, brood, olijven en citroen met chilipeper. Zo wordt elke dag gevierd met een mini mezze.

Techniek
De keuken van Cyprus is over het algemeen vrij simpel. Iedereen kan ermee koken omdat er geen ingewikkelde technieken worden gebruikt. Dat maakt deze wereldkeuken geschikt voor iedereen. Zoals eerder beschreven worden veel gerechten gestoofd. Hierbij worden alle ingrediënten in een grote pan gedaan, waarna deze voor enkele uren met de deksel erop op het fornuis wordt gezet en je er verder geen omkijken meer naar hebt. Door het langzame stoven in eigen vocht komen de smaken echt tot hun recht en lopen deze in elkaar over. Soepen en dips worden met een staafmixer of blender gepureerd tot een dik mengsel. Verder wordt er veel in de oven gebakken, zoals een tulbandcake en verschillende ovenschotels zoals het recept van bloemkool in zoete tomatensaus uit het boek. Er wordt in deze wereldkeuken veel gefrituurd maar de keuken kent ook enorm veel goedgevulde salades. Kortom: de Cypriotische keuken heeft voor ieder wat wils!

Wat is jouw favoriete Cypriotische gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Cyprus
Georgina Hayden
Uitgeverij: Becht

Summary
Wereldkeuken: De Cypriotische keuken
Article Name
Wereldkeuken: De Cypriotische keuken
Description
In dit artikel bespreken we de Cypriotische keuken. De keuken van Cyprus heeft enorm veel vegetarische gerechten. Lees alles over deze wereldkeuken!
Author