Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in onze Nederlandse keuken. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Indische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Bersama van Francis Kuijk. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Bersama
Francis Kuijk schreef eerder al een basisboek over de Indonesische keuken, hier lees je daar meer over. In haar nieuwe boek Bersama vertelt ze alles over de Indische keuken. Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn wat nou precies het verschil is tussen de Indonesische en de Indische keuken, lees dan vooral ook even dit artikel waarin wij het verschil uitleggen. Bersama gaat dus over de Indische keuken. Zo worden er bijvoorbeeld goede alternatieven gegeven voor dierlijke producten, die in deze keuken toch redelijk veel worden gebruikt. In haar boek geeft Francis alle vegetarische gerechten ook duidelijk aan met een ‘v’. Door haar jarenlange ervaring met deze keuken heeft Francis veel kennis kunnen opdoen. Ze geeft in dit boek dan ook veel praktische tips over producten en ingrediënten.

Producten
Ben je van plan om je te wagen aan de Indische keuken? Een bezoekje aan de toko is dan geen overbodige luxe. In deze keuken kan je ingrediënten verwachten zoals floss, gedroogde garnalen, palmsuiker, ketjap, rijst, kokos, olie, jackfruit, garnalenpasta, bamboescheuten, sambal, vissaus en tempé. Maar ook veel kruiden, denk aan tamarinde, Indonesisch laurierblad, gember, kaffirlimoen, komijn, kemirinoten, laos en pandan. Veel van deze ingrediënten kun je tegenwoordig ook in de supermarkt vinden, maar voor een aantal ingrediënten en verse kruiden zul je toch echt even langs de toko moeten gaan. In Bersama geeft Francis je ook praktische tips over producten, zo vertelt ze hoe je gebruikmaakt van een bananenblad en hoe je boemboe (specerijenmengsel) kunt maken.

Gerechten
In dit boek staan wat klassieke gerechten zoals nasi, bami en verschillende soorten sambal, Maar ook moderne gerechten zoals een spekkoek-cookie dough ijs. Zoals Francis in haar boek mooi zegt: ‘het recept maakt een ontwikkeling door, het verandert naar eigen smaak en groeit uit tot een eigen variant’. Sommige recepten leer je van je moeder, oma of vrienden. Maar soms zie je interessante gerechten in een kookprogramma of ga je zelf aan de slag en doe je dingen uit de losse pols. In dit boek staan gerechten met herkenning, vegetarische gerechten, comfort food en recepten met hapjes die in Nederland minder bekend zijn.

Kue Tampah
In Bersama deelt Francis recepten voor een Kue Tampah, waarvan de vertaling het meest in de buurt komt van een ‘snackmand’. Deze platte mand wordt gevuld met snacks van de markt en wordt verkocht op straat. Tampahmanden worden in Indonesië veel gebruikt voor feestdagen. Kue Tampah kunnen Tampahmanden zijn vol met hartige en/of zoete snacks. In beide gevallen in ieder geval een feestje om te zien en te eten! Francis laat in haar boek zien hoe je zo’n Kue Tampah mooi kunt opmaken en deelt heerlijke recepten zoals kleefrijstpakketjes, pompoenvlaaitjes, rempejeh met cashewnoten en zachte loempia’s met zoete aardappel.

Al met al…
Het is een prachtig kookboek met veel praktische tips en persoonlijke verhalen van Francis. Je leert veel over de bereiding, ingrediënten en gerechten. Dus als je graag wilt leren om Indisch te koken, is dit boek ideaal. In het boek staan veel verschillende soorten gerechten. Zo staan er veel recepten in het boek voor comfort food, maar ook voor verschillende kleine gerechten waarmee je een feestelijke snackmand kunt maken. Dus ga samen met familie of vrienden lekker in de keuken staan en geniet daarna samen aan tafel van de heerlijke gerechten!

Wat is jouw favoriete Indische gerecht? Verras ons met een foto van jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Bersama
Francis Kuijk
Uitgeverij: Good Cook B.V.

Summary
Wereldkeuken: de Indische keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Indische keuken
Description
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in onze Nederlandse keuken. Vandaag bespreken we de Indische keuken!
Author